Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Gyarmat és Szemere útlezárásra készül

Sokoróalja - Forgalomlassító tiltakozó akciókra, útlezárásokra készül Győrszemere és Gyarmat, mivel a 83-as főút felújításának tervében az ezeket a településeket elkerülő szakaszok megépítése nem szerepel. Erről tartottak tegnap egyeztetést.
A 83-as főút Pápa–Győr közti szakaszának tervezett felújításáról – amit a pápai reptér NATO-bázissá válása sürget – már többször tartottak egyeztetéseket az útépítési, hatósági szakemberek és az érintett önkormányzatok vezetői.

A csütörtöki szemerei összejövetelre azonban már úgy mentek a településvezetők, hogy közismert a döntés: nyolcmilliárdból megvalósul a felújítás, de csak Tétnél épül elkerülőszakasz. A szakmai érvek, javaslat minden település esetében az elkerülő megépítése mellett szólt, de az sokkal drágábbá tenné a beruházást.

Horváth Gyula győrszemerei és Baráth Béla gyarmati polgármester szerint elfogadhatatlan ez a döntés, mert már most is akkora az ezeken a falvakon áthaladó forgalom, hogy a lakosok alig elviselhetőnek tartják és az elkövetkezőkben még veszélyesebb szállítmányokra számítanak a NATO-erők miatt. A falvakban lakók közt nagy a felháborodás.

Ezért vezetőik tovább küzdenek az elkerülőkért, hiszen úgy tudják, a közbeszerzés pályáztatása még hónapokig tolódik.

Újabb leveleket írnak az illetékeseknek, aláírásgyűjtésbe kezdenek, tiltakozó akciókra, forgalomlassító útlezárásokra készülnek. Elmondták tegnap véleményüket, terveiket a minisztérium képviselőjének is. S mivel a Veszprém megyei Pápa és Takácsi ugyanolyan helyzetben van, mint Szemere és Gyarmat, közösen, összefogva szervezik tiltakozásaikat.

Tét örülhet

– Sokat segít Tétnek, hogy megépül az elkerülőszakasz, így a nagy járművek nem haladnak át a városon, amiben több veszélyforrást jelentő csomópont van és több ház az út szintje alatt áll – mondta el lapunknak Szabó Ferenc téti polgármester. Annak viszont nem örül, hogy a többi érintett település esetében nem ilyen döntés született, hiszen nemcsak a Sokoróalja központját jelentő kisváros polgármestere, hanem a kistérségi társulás elnöke is. Közös törekvés volt, hogy minden településnél épüljön elkerülő, amelyen átvezet a 83-as Pápa és Győr közt. Viszont Szabó szerint a gazdasági realitásokat tudomásul kell venni, úgy véli, most már arra kell koncentrálni, hogy a jelenlegi nyomvonal fejlesztésekor a falvakon átvezető részeken minden olyan elem elkészüljön – kerékpárút, középszigetes gyalogátkelő, sáveltolás –, ami biztonságosabbá teszi a közlekedést.


Olvasóink írták

  • 1. kisem 2009. március 14. 20:22
    „Kérem, ne sértődjenek meg, engedtessék meg nekem egy kis elő április 1-i hülyéskedés!
    Szóval, szégyen és szomorú itt Európa közepén még mindig egy gy(Gy)armat. Vívják már ki végre a függetlenségüket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét év fegyház G. Imre kínhaláláért

Győrszentiván–Győr - Lakótársa meggyilkolásáért 12 év fegyházbüntetésre ítélte nem jogerősen a… Tovább olvasom