Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyarapodik a szürkegulya

Pannonhalma - Most érdemes szürke marhát tartani címmel két éve írtunk a megye második legnagyobb ilyen gulyájáról. Azóta az őshonos kérődzővel foglalkozó Péter Oszkár számításai beváltak: egyre több a szaporulat, így hamarosan hasznot hozhatnak a rideg tartású állatok.
A világörökség részét képező bencés apátság szomszédságában négy éve még alig több mint húsz szürke marha legelészett. Manapság aki a vezérállat nyakába akasztott kolompot hallja, nyolcvanötöt is megszámolhat ebből az őshonos állatból a Pannonhalmi-dombságon. Tilaj, a bika, de a vezér mindig egy tehén, mostanában többnyire a Rozoga névre hallgató.

A gulya összetartó, nem szabad idegenként megközelíteni. Főként a kisebbeket védik, az idei tizenegy szaporulatot és még ebben az évben húsz boci születése várható.

Tervek: Péter Oszkár meg akarja oldani, hogy a pannonhalmi szürkék más őshonos állatokkal együtt látványosságként is szolgáljanak az arra járóknak. Fotó: H. Baranyai Edina
Tervek: Péter Oszkár meg akarja oldani, hogy a pannonhalmi szürkék más őshonos állatokkal együtt látványosságként is szolgáljanak az arra járóknak. Fotó: H. Baranyai Edina

Télen így is hat hektáron elférnek. A nehezen művelhető, a gyengébb földek hasznosítására is jó a szürke marha, maga rendben tartja legelőit. A hungarikumnak számító állat csak a harmadik év után vágásérett, viszont a szürkét egyszerűbb tartani, mint más szarvasmarhát. A rideg tartás csak napi két-három órányi munkát ad a gazdájának, akinek a gulyából idén már sikerült öt kérődzőt eladnia, vágóhídon keresztül húsfeldolgozónak. Sőt, sikerült a különleges hús előnyeit is érvényesítenie az árban, így az állatok élősúlyáért négyszázötven forintot kapott kilónként. Reméli, hogy jövőre többet is el tud adni. Akkor már haszna is lehet a tartásból, egyelőre az is eredmény, ha saját munkáját nem számolva nincs vesztesége. A földalapú támogatás jár és a hízómarhára is van támogatás, igaz, e téren nem tesznek különbséget az őshonos és más fajták között. Viszont nincs istálló, nem kell gépberuházás, csak legelőnek muszáj az aszályt jól tűrő növényt telepíteni. Emellett érdekesség, hogy biopálinkacefrét is ehetnek a pannonhalmi szürkék, a kifőzött gyümölcskocsonyát, az alkoholmentes mellékterméket egy helyi vállalkozástól kapják.

Összesen nyolc-tíz millió forintot kell évente rákölteni a gulyára, de Péter Oszkár úgy gazdálkodik, hogy az egyenleget sikerül csaknem nullára kihoznia. Tervezi, hogy hamarosan megoldja, a szürkék látványosságként is szolgáljanak, más őshonos állatokkal – mangalicával, bivallyal, birkával, kecskével, szamárral – együtt. Ha már a tehenek száma eléri a százat, akkor két gulya lesz és úgy tűnik, akkor az is megoldódik, hogy egy közeli feldolgozó folyamatosan átvegye a vágóállatokat. Három étterem is vásárlási szándékkal jelentkezett, mert szeretnék a szürke marhából készült finomságokat felvenni étlapjukra, de ez csak akkor megoldható, ha többen összefognak és együtt vágatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menesztett jegyzők

Győrújbarát, Mezőörs - Faramuci helyzet: Juhászné Árpási Irma győrújbaráti polgármester fegyelmit… Tovább olvasom