Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyanúsan sok a haláleset?

A Nagyszentjánoson élő Horváth Lajosné számára nem csak azért rettegett betegség a tüdőrák, mert a férjét is ez vitte el. Az özvegy szám szerint húsz embert ismert, aki ebben a betegségben hunyt el. Véletlen vagy sorsszerű egybeesésről van szó?
Horváthné Erika január tizenhetedike óta gyászol. Férjét múlt év áprilisában ártatlannak induló tüdőgyulladással kezelték, aminek szövődményeként a férfi mellhártyagyulladást kapott. Augusztusban a szokásos éves tüdőszűrőre mentek el családostól. Horváth Lajosnál ekkor fedezték fel a négyszer öt centiméteres tumort.

Hatból öten Szentjánosról

– Nem lehetett műteni, mert a daganat létfontosságú eret nyomott, így minden reményünket jó ideig a sugárkezelés jelentette – idézi fel az elmúlt hónapokban történteket az özvegy. – Amikor a Lajosomat kezelték, feltűnt, hogy a kórházi szobában hatból öt nagyszentjánosit tüdőrákkal kezelnek. Persze, akkor fontosabb volt, hogy a párom életben maradjon és tartsam benne a lelket. Még az áttétek jelentkezésénél is nagyon bíztunk, hogy tudnak rajtunk segíteni. Karácsony után egy nappal már nagyon rosszul volt: iszonyú fejgörcsök gyötörték. kórházba vittük, az áttétes agydaganat két és fél hét alatt végzett vele.

Nincs kiugró adat

Horváthék hét éve költöztek ki Győrből Nagyszentjánosra a családi ház meg a jó levegő reményében. Az asszony csak a férje betegsége ideje alatt figyelt fel arra, hogy a csupán néhány utcából álló faluban feltűnően sokan haltak meg tüdőrákban és jelenleg is nyolc emberről tud, akit ezzel a betegséggel kezelnek.

„ A páromat már nem adhatja vissza senki, mégis szeretném tudni, hogy véletlen vagy sorsszerű, ami velünk történik."
Dr. Halmágyi Győző, Nagyszentjános háziorvosa szerint kétségtelen, hogy magas a rákban megbetegedettek és elhunytak száma a faluban, ám ez a számok alapján sem mondható kiugrónak, így ezzel eddig különösebben nem foglalkoztak. Lajtmann József környezetvédő ugyan egy alkalommal szóbeszéd szintjén hallott a nagyszentjánosi „halállistáról", ám a Reflex Környezetvédelmi Egyesületen keresztül legfeljebb vizsgálatot kérhetne a tisztiorvosi intézettől.

Soknak tűnik első hallásra

– Kistelepülésekre, így Nagyszentjánosra lebontott adataink nincsenek – szögezte le a témával kapcsolatban Burkali Bernadett, az ÁNTSZ egészségvédelmi osztályának szociológusa –, ám a körülbelül húsz haláleset első hallásra és a község lélekszámát tekintve is tényleg soknak tűnik. Ha erre a kérdésre pontosan keressük a választ, hosszas és több részletre is kiterjedő vizsgálatra lesz szükség.

Burkali Bernadett mindenesetre megígérte, hogy informatikus kollégájával utánanéz az utóbbi időszak „negatív" jelentéseinek, ami a tüdőrák miatti halálozások, megbetegedések kapcsán szóba jöhet, így a témára későbbi lapszámunkban visszatérünk.

Az „Esély a gyógyulásra" Rákbetegek Győri Egyesületének tagjai nem hallottak arról, hogy az átlagosnál több nagyszentjánosi ember betegedett volna meg tüdőrákban. A jelenleg betegeket vagy kezelés után állókat, hozzátartozóikat mindenesetre várják a szervezet győri klubhelyiségében (Rákóczi u. 10., tel.: 519-289).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szennyvíztisztító 4,5 milliárdból épül

Napi 60 ezer köbméter szennyvíz és szennyvíziszap feldolgozására lesz alkalmas a Győr-Bácsán épülő… Tovább olvasom