Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Gyanús hordók letétben

Dunaszeg-Gyulamajor - A vám- és pénzügyőrség (VPOP) feljelentése nyomán a Győri Rendőrkapitányság nyomozást indított csütörtökön a Dunaszeg-Gyulamajor határában lévő mezőgazdasági termelőszövetkezetben talált hatvanhordónyi réz- és vashulladék ügyében – értesült a Kisalföld.


A kérdés az, hogy a büntető törvénykönyv betűje szerinti ˝hulladékgazdálkodás megsértéséről˝ van-e szó; s a tét sem kicsi, mert az elsődleges szemle alapján becsült értéken 50 millió forintnyi fémhulladékforgácsot talált a VPOP.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője a Kisalföldnek csütörtök este megerősítette: kollégái egy járőrözés során találták meg a gyulamajori téeszben a hordókat. Kérdésünkre, hogy szokványos ellenőrzés volt-e, vagy bejelentés alapján mentek a termelőszövetkezetbe, azt mondta: szokásos telephely-ellenőrzés volt...

A helyszínen késő délután, kora este már senki nem tartózkodott, de úgy tudjuk, a hordók csak a napokban (egyes információk szerint szerdán) érkeztek külföldről két kamionnal a termelőszövetkezet területére, s a telepvezetővel mindössze annyit közöltek, hogy néhány napra hagyják ott Gyulamajorban. A rendőrségnek a többi mellett ezt a szálat kell kinyomoznia, s nem mellékesen azt, hogy valóban megsértették-e (egyelőre ismeretlenek) a hulladékgazdálkodásra vonatkozó törvényeket.

Gyulamajori téesz: A lerobbant épület mellett sorakoznak a rendőrség által lefoglalt, értékében ötvenmillió forintra becsült hordók. Fotó: K. Cs.
Gyulamajori téesz: A lerobbant épület mellett sorakoznak a rendőrség által lefoglalt, értékében ötvenmillió forintra becsült hordók. Fotó: K. Cs.

Információnk szerint a hordók a kinyitásuk után lettek gyanúsak, azokban ugyanis rézhulladéknak kellene lennie, de rezet csak közvetlenül a perem alatt találtak a vámnyomozók: helyette fémhulladékkal töltötték meg a hordókat. Kérdés egyelőre az is, hogy egyáltalán hulladékról vagy nyersanyagról van-e szó, ki a hordók tulajdonosa; ki és milyen jogcímen szállította azokat Dunaszeg határába.

Mindezt már Horváth Csaba győri rendőrkapitány mondta el a Kisalföldnek, hozzátéve, hogy a hordókat a rendőrség lefoglalta. Ez utóbbi állítás természetesen úgy is igaz, hogy a hordók most is a téesz egyik lerobbant tárolója mellett vannak, de létezik jogszabály arra vonatkozóan, hogy helyben hagyva is lefoglalhatók a bizonyítékok. Ehhez kapcsolódik végül az is, hogy meg kell vizsgálni, nem környezetszennyező-e a hordókban tárolt fémhulladék. Lesz tehát dolga az elkövetkező napokban a hatóságoknak, a témát természetesen mi is folytatjuk.

Az ötvenmillió forint értékűre becsült hordókat lefoglalták, s vizsgálják, megsértették-e a hulladékgazdálkodás törvényét, hisz nem (csak) rézzel vannak tele. Fotó: K. Cs.
Az ötvenmillió forint értékűre becsült hordókat lefoglalták, s vizsgálják, megsértették-e a hulladékgazdálkodás törvényét, hisz nem (csak) rézzel vannak tele. Fotó: K. Cs.

A végén még megkérdeztük a VPOP szóvivőjét, hogy ha valóban bűncselekmény történt, akkor annak milyen mértékű büntetése lehet ekkora tételnél. Azt mondta, hogy akár letöltendő börtönbüntetés is lehet a vége (magyarán komoly a tét), de erről csak a vizsgálat után lehet érdemben beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok Attila milliós gyógymellényéért

Győr - Az V. Szentiváni Nyári Fesztiválon fellépő hazai sztárok közül tegnap a győri Petz-kórház… Tovább olvasom