Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyanú: húsáruval csaltak el félmilliárd forintot - videó az elfogásukról

A társaság vezetőjét, K. Lászlót győri családi házában fogták el. A férfi többszöri határozott dörömbölésre és hangos felszólításra nyitott csak ajtót.

Mintegy félmilliárd forint áfa eltitkolásával gyanúsítják egy húskészítményeket forgalmazó társaság tagjait a győri pénzügyi nyomozók. Az elfogásukra szervezett akcióban 31 helyszínen tartottak házkutatást, iratokat foglaltak le, számítógépeket ellenőriztek hétfőn. Az egyik gyanúsított közmunkában vágta a fát Mecséren, amikor elfogták.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága koordinálásával tartott összehangolt akcióban fogták el, majd vették őrizetbe hétfő hajnalban azt a három – egy győri és két csornai – gyanúsítottat, akiket összesen mintegy 500 millió forint áfa eltitkolásával gyanúsítanak. Az igazgatóság pénzügyi nyomozói mellett a NAV Bevetési Főigazgatóságának járőrei, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatóság informatikusai vettek részt a bevetésben.

Az akciót hosszú nyomozás előzte meg, mire a bűnügyi igazgatóság győri központjában hétfő hajnali 5-kor megtartották az eligazítást, ezután pedig az egységek a kijelölt helyszínekre indultak. Összesen 31 hely szerepelt az akciótervben, mintegy fele Győrben és környékén, de volt csornai és budapesti is.

Gyanú: húsáruval csaltak el félmilliárd forintot. Fotó: Tóth Gyula

Több helyen egy időben csaptak le az egységek, hogy az összebeszélést, így a bizonyítékok megsemmisítését meg- előzzék. A társaság vezetőjét, K. Lászlót győri családi házában fogták el. A férfi többszöri határozott dörömbölésre és hangos felszólításra nyitott csak ajtót, majd miután felöltözött, előállították a bűnügyi igazgatóságra.

A lakásban a pénzügyi nyomozók bizonyítékokat gyűjtöttek, az adóigazgatóság informatikusa pedig a laptopokról mentette ki az üzleti adatokat.

A győrivel egy időben Csornán is „kopogtattak" a bevetési főigazgatóság munkatársai. Abban a házban nem volt otthon a gyanúsított, családtagjai pedig nem voltak hajlandók elárulni, hol van. Délutánra azonban előkerült a férfi, akihez legalább 1,5 milliárd forint értékű húskészítmény forgalmazása köthető. Őt Mecséren fogták el, éppen a Mosoni-Duna rehabilitációs munkálatain vágta a fát, közmunkásként...


Csornáról visszafelé tartva Csiszár Csaba alezredes, bűnügyi igazgató elmondta: a gyanúsítottak négy céget működtettek Magyarországon, azok budapesti székhelyre vannak bejelentve. Azt gondolták, hogy a sok adózó között könnyebb elbújni. A hazaiak mellett van egy szlovák cégük is. A fő profiljuk húskészítmények forgalmazása volt. Egyrészt a magyar feldolgozóktól vásároltak húskészítményeket azzal a céllal, hogy kiviszik Szlovákiába, így az eladótól áfamentesen kapták meg az árut. Azt azonban itthon értékesítették, a forgalmi adót felszámítva.

De nem csak ezzel a módszerrel tették el az áfát: Szlovákiában vásároltak élő sertéseket, azokat behozták az országba, feldolgoztatták, majd értékesítették, azonban a bevételt a magyar cégeik nem szerepeltették az adóbevallásukban. Az összes eltitkolt áfa megközelíti az 500 millió forintot.

A bűnügyi igazgatóság háromrendbeli, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítja a három férfit, akiket tegnap őrizetbe vettek. A bűncselekmény 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Écsi tragédia: halpucoló késsel szúrta halálra volt élettársát - lezárult a nyomozás

Az ügyben vádemelési javaslat született, emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Tovább olvasom