Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Gyalogosokat és bicikliseket ellenőriznek

Győr-Moson-Sopron - A kerékpárosok közül 53-an okoztak, 37-en szenvedtek balesetet ebben az évben megyénkben. Nyolc ember meghalt, 31 súlyosan, 61 könnyen sérült. Gyalogos 26 balesetet okozott, 42-nek részese volt, közülük 7 meghalt, 22 súlyosan, 39 könnyen sérült. A rendőrség átfogó ellenőrzésbe kezdett.
Az országos, azon belül a megyei rendőr-főkapitányság és a kapitányságok a kerékpárosok és a gyalogosok többhetes ellenőrzésébe kezdtek. A megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss Zoltán alezredes az októberben és novemberben folyamatosan végzett akcióban többek között a tilosban áthaladást, kerékpárosoknál az alkoholfogyasztást is ellenőrzik.

– A közlekedésben részt vevők közül a gyalogosok és a kerékpárosok vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben és sajnos évről évre egyre több az ilyen jellegű halálos kimenetelű közlekedési baleset. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a gyalog és kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal. Ezt az is bizonyítja, hogy az esetek jelentős részében szabályszegő magatartás járult hozzá a tragikus baleset bekövetkeztéhez – mondta elöljáróban Kiss Zoltán.

A kerékpárosok két hónapon át folyamatosan számíthatnak ellenőrzésre.
A kerékpárosok két hónapon át folyamatosan számíthatnak ellenőrzésre.

Az alezredes hangsúlyozta, a KRESZ értelmében alapvető elvárás, hogy a kerékpáros éjszaka és korlátozott látási viszonyok között legyen kivilágítva, és lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt viseljen.

– A világítás és a mellény hiányában esélyt sem ad a kerékpáros a forgalom más résztvevőjének, hogy őt időben észleljék. Az ittasság ugyancsak komoly oka a biciklisbaleseteknek. A fokozott ellenőrzés célja a gyalogosok és a kerékpárosok szabálykövető magatartásának „kikényszerítése". A szabálysértések miatt olyan szankciót alkalmaz a rendőrség, amely arányos a fokozott ellenőrzés céljával és jelentőségével – mondta végül Kiss Zoltán.

Az elmúlt 5 napban 138 gyalogost és 183 kerékpárost ellenőriztek a járőrök. Gyalogosok közül 40-et figyelmeztettek, 13-an összesen 78 ezer forint helyszíni bírságot fizettek, 5-öt feljelentettek durva szabálytalanság miatt. A kerékpárosok közül 35-öt figyelmeztettek a járőrök, 13-an összesen 58 ezer forint helyszíni bírságot fizettek, valamint 17 szabálysértési feljelentés született.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. raffy2 2008. október 08. 21:20
  „holnap beszerzek egy mellényt a világosításom mellé,de ha az autós a könyökömet súrolja megbánja.”
 • 26. Szabó Zoltán 2008. október 08. 17:20
  „Azért nem csak a kerékpárosokon kéne elverni a port, mindig rajtam van a mellény, ki vagyok világitva, és általában az autósok tesznek rá, hogy én is létezem, nekem is van elsőbbségem! Amúgy a cikkel egyetértek.”
 • 25. miracle 2008. október 08. 16:26
  „Az azért mondjuk elég nyilvánvaló, hogy a mellényt azért találták ki, mert nem tudtak betartatni (ellenőrizni) egy másik szabályt, nevezetesen a világításét. Szóval tipikus magyar megoldás. Lásd még: egyesek vonat elé hajtanak, ezzel nem tudunk mit kezdeni, ezért mindenki hajtson csak 40-nel az átjáróban, akkor is ha tök indokolatlan, aki meg olyan, természetesen most is eléhajt 100-zal.”
 • 24. gyalogos 2008. október 08. 15:30
  „A járdán kerékpározás elöbb-utóbb tragédiához vezet,-miért nem tesz semmit ezügyben a rendőrség!Mostani kampányukban sem ejtenek róla egyetlen szót sem, pedig sokkal nagyobb arányban fordul elő,mint amire most "rárepültek"!”
 • 23. 1olvasó 2008. október 08. 14:12
  „Ez legalább már eredmény. Többször meg kellene ismételni a razziát. Az érdekelne a leginkább, hogy merre ellenőriztek, igazoltattak a rendőrök. Mifelénk egyet sem láttam sajnos. Szeretném ha erre is jönnének, gondolom nem vagyok ezzel egyedül. ( Győr, Ipar út, stadion környéke) Győri Tibor is körülnézhetne ezen a városrészen, ne csak a kórháznál büntessen, ( meg mindenhol máshol beleköt még az élőfába is) ahol a szerencsétlen beteget szállító autós kénytelen a tilosban megállni pár percre. Itt aztán kaszálhat kedvére!”
 • 22. Sly Sparrow 2008. október 08. 13:36
  „Kedves feledékeny!
  Van pár száz forintos villogó is, de sokan még ezt sem teszik ki. mások meg olyat tesznek ki, hogy 1 m-ről már mintha látszana, hogy ott valami világít.
  Sok bicajos azt hiszi ám, hogy ha ők látják az utat, akkor őket is látják.”
 • 21. feledékeny 2008. október 08. 10:08
  „Kedves pemo:
  Igazad van, bármit teszünk a kivilágítatlan biciklisre, jobb, mintha anélkül közlekedne, ám ne felejtsük, az igazán jól észlelhető nem a mellény, hanem a jó világítás. Ráadásul az is kötelező.
  Kérlek, nézd meg ezt:
  http://www.youtube.com/watch?v=zy4oYOkHV0w
  A villógó sem kerül többe 5-600 forintnál, és többszörös távolságból észlelhető mint a mellény, ami tompított fénynél esetleg túl későn tűnik fel.”
 • 20. pemo 2008. október 07. 23:21
  „jön az ősz, korán sötétedik, s ha nem fogják fel h láthatósági mellény életet ment, akkor az autós retteg a falvak közti szakaszokon, mert ha a szembejövő elvakítja, mire észleli a bicajost, biztos féktávolságon belül lesz :-)))
  Kérek minden kerékpárost, ne sajnálja az 500 forintot a mellényre, és ha nem is csinos, de biztonsága érdekében viselje.
  köszi minden autós nevében.”
 • 19. miracle 2008. október 07. 21:54
  „Mibe fogadunk, hogy nem a kocsmák környékén ellenőriznek? Pedig az ittasok 90%-a onnan csalinkázik el.
  Nem tudom egyébként büntettek-e meg bicóst a kerékpár út mellőzéséért, az viszont tény, hogy a Fertő-parti kerékpár út olyan állapotban van, hogy tankkal is balesetveszélyes végig menni rajta. Igaz helyenként már megtörtént a Tesco-gazdaságos javítása: kitettek egy-két táblát, egyenetlen út felirattal, ennyi.”
 • 18. Pantani 2008. október 07. 21:30
  „Megkaptam a hőn ahított bicajt! Mindenkinek nagyon köszönöm! Az uton tartozkodóknak üzenem, hogyha egy kalozós bicajost látnak az én leszek!!! Vigyázzzzzz!!! zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzssssssssssssuuuuuu”
 • 17. raffy2 2008. október 07. 20:47
  „télen-nyáron mindig kerékpárral közlekedek,van világításom,jó a fékem,de ahol csak tudok,ott mindig a járdán megyek,(pedig tudom,hogy az a gyalogosoké).néha az autó a könyökömet súrolja,mert rosszul van,ha másik autó jön szembe,és le kell lassítania.nincs jogsim,de azért már tudom hogy kell az autóssal bánni.”
 • 16. "Fafnír" 2008. október 07. 20:35
  „Például kamikaze módon átrohantak a piroson az autók előtt. De ehhez már diploma kell.”
 • 15. biciklis 2008. október 07. 20:33
  „Első alkalommal, mikor forgalomba mentünk, az oktató azzal kezdte. A biciklist messziről kikerülni, mert az kikerüli a legkisebb gödröt, becsípi a lánc a nadrágját, bekapja a küllő a szatyrát, és bizony-bizony ittassan is felülnek.
  A gyalogosok között meg csak olyan sebességgel, amilyennel ők haladnak. Lelép a járdáról, kitépi a gyerek a kezét stb.

  Mikor autóval megyek mindig ez jár az eszemben. Mikor biciklivel, az, hogy sajnálom, hogy sok autósnak nem hívta fel a figyelmét erre az oktatója.”
 • 14. Fafnír 2008. október 07. 20:20
  „Ahogy elnézem a helyszíni bírságolást a 13-as szám jegyében végezték. 13 gyalog és 13 kerékduplány. Azért kíváncsi lennék, hogy az az 5 gyalogos akit "durva szabálytalanságért" feljelentettek vajh mit követett el. Egyben nyelte a fagylaltot vagy mi? :D”
 • 13. engie 2008. október 07. 20:05
  „És a Kálóczy téri, ismételten rendszeres éjszakai garázdálkodásnak mikor veszi elejét a rendőrség? Vagy meg kell buktatni az ottani vendéglősöket? Nem fizetnek védelmi pénzt?”
 • 12. ombi 2008. október 07. 20:04
  „Mielőtt valaki félreértené az előző hozzászólásomat: elsősorban bringával közlekedem, mégis, örülök, hogy legalább néha hírét hallom, valamit tesz a rendőrség a kerékpáros közlekedők súlyos hibái ellen. Sajnálatosnak tartom, hogy ez csak néha visszatérő kampány, pedig hiszek benne, ha folyamatosan odafigyelnének, sokat javulna a helyzet.”
 • 11. ombi 2008. október 07. 19:52
  „Oktathatjuk a közlekedni-tudást, az az érzésem, nem csak azon múlik a (kerékpáros) közlekedők szabálykövetése.
  Máshol már leírtam: világítás, prizma, talán fék nélküli bringákon csalinkáznak a forgalommal szemben biciklisek csak azért, hogy azt ott berakják a garázsukba, és kocsin folytassák az útjukat. (konkrét hely, ismerem)
  Fel sem merülhet, hogy nem tudják, mekkorát vétenek. Ha biciklin képesek ekkorát szabálytalankodni, nem is gondolok rá, autóval mit meg nem tesznek. Pedig tanultak KRESZ-t, vezetést!
  Csak a felelős gondolkodást nem sikerült megtanulniuk, vagy ha megtanulták, sikerrel elfelejtették. Lehet, hogy mégis igaz, a fejétől büdös a hal?”
 • 10. knifemaster 2008. október 07. 19:44
  „Minimum 25 éve ott van a kreszpark a "Böskében".Minimum 15 éve nincs is célszerűen kihasználva.”
 • 9. bla-bla 2008. október 07. 19:29
  „Nem kell ahhoz biciklire ülni, vagy bármiféle járműbe, hogy aktív részesei legyünk a közlekedésnek. Ezért értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy kötelezően oktatni kellene már az általános iskolába. Ha a gyalogos nem ismeri a kreszt, ugyanolyan galibát tud okozni, mint a biciklis, motoros, vagy autós. Én aktív gyalogosként és biciklisként támogatom ezt az ellenőrzésesdit, de valóban nem kampányjelleggel kellene végezni, hanem folyamatosan... A kampány-jellegű dolgok egy iderig ugyan élnek az emberek fejében, de aztán megfeledkezünk róla, és kezdődik minden előlről. Tipikus kárbaveszett energia...”
 • 8. Egy buszos 2008. október 07. 18:51
  „A munkába járó bicigliseket is kéne ellenőrizni, mert van akinek a bicaján még lámpa sincs. Az ipari park fele pedig nem mindenhol van közvilágítás.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebből még nem lesz világméretű járvány

Győr-Moson-Sopron - Csak a jövő héttől kapják meg a háziorvosok az új influenza-oltóanyagokat,… Tovább olvasom