Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Gyakran szavazhatnak az abdaiak

Az abdai faluvezetői posztra négy választási ciklus után került új ember, már csaknem négy éve. Ezért akkori terveivel szembesítettük Szabó Zsolt polgármestert.

Bár több nem jutott el a megvalósítás befejezéséig, mindegyikben sikerült előrelépést elérnie.

Három jelentős projektről beszélt négy éve frissen megválasztott polgármesterként Szabó Zsolt lapunknak adott nyilatkozatában: új községháza, tornacsarnok és Győrbe vezető kerékpárút építéséről. Ezek közül csak az első készült el, 220 millió forintos beruházással.

Kistérségi közigazgatási funkciók ellátására, kulturális rendezvény befogadására is alkalmas. A másik két esetben is elkészültek a tervrajzok, de pályázati pénz kellene a kivitelezésükhöz. Megépítették azonban a strandsportpályát, s elkezdték a strandfürdő kialakítását. Az iskola felújítása és az óvoda százmillió forintba kerülő bővítése – amihez összesen 80 milliós támogatást szereztek – jelenleg is folyik. Utóbbiban bölcsődei csoportoknak, s idősek napközi otthonának szintén lesz hely. Még idén korszerűsítik a buszmegállókat, jövőre pedig elkészülhet a ravatalozó. Már csak kedvező pályázati döntés kell, és megszépülhet a faluközpont is.

Az elmúlt években a Szent István út új burkolatot, az Arany János utca mart aszfaltot kapott, és ahol veszélyes volt gyalogosként közlekedni, ott járda épült. Arra szintén régóta vártak a helyiek, hogy az állattartás szagát ne kelljen gyakran érezniük. A tehenészetet sikerült a falu szélére kiköltöztetni, a sertéstartónál az állatok számát korlátozták, a trágyakezelést szabályozták.

A vállalkozások idecsábítása a munkahelyteremtés miatt fontos, ezért jó hír, hogy a már régebben letelepedettek bővítették tevékenységüket. Területszabályozással a képviselő-testület azt a beruházót is szívesen támogatja, aki a 10-es és a 85-ös számú főút kereszteződésénél bevásárlóközpontot építene.

Az önkormányzat négy év alatt összesen csaknem 130 millió forint pályázati támogatást nyert el 25 pályázatával. Saját közművesített telkeit folyamatosan értékesíteni tudja, így biztosít az új beköltözőknek lehetőséget. Bár az utóbbi időben a tapasztalatok szerint többen inkább régi házat vettek meg, újítottak fel, ezzel is gyarapodott a falu lakosainak száma. Közbiztonságukat már térfigyelő kamerák javítják, de nagy szerep jut az egymás értékeire figyelő szomszédoknak, valamint annak, hogy a polgármester a házaló csalók aktuális trükkjeit azonnal közzéteszi a falu honlapján.

Itt szavazatok formájában is kifejthetik véleményüket a községet érintő témákról az abdaiak. A hetente több mint ötszáz helybelinek eljuttatott elektronikus hírlevélből pedig az derül ki, hogy sok lakost sikerült a közös célok megvalósításába bevonni.

Olvasóink írták

  • 1. győrinagyi 2010. augusztus 25. 09:32
    „A falu sikerei sokban köszönhetőek a Holt-Rábcáért EGyesület lelkes tagjainak is, akik szó szerint "közösségépítést" folytatnak! Sikeres tevékenységet kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 kilométer két keréken: Győrből tekertek le az Adriai-tengerig a megyei bringások - képek

A célt teljesítették: egyetlen nap alatt kerekeztek le Győrből a horvátországi Krkig a megyei kerékpárosok. Tovább olvasom