Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Gyakran közelít a nullához a mutató - népszerűvé vált a győri mélygarázs - fotók, szavazás

Gyakran közelít a nullához a mutató - népszerűvé vált a győri mélygarázs - fotók, szavazásKét éve garantáltan háromjegyű számok fogadták az autósokat. Fotók: Béres MártonA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A két éve megnyitott Dunakapu mélygarázst eleinte messziről elkerülték az autósok. A négymilliárd forintból épített, 267 parkolóhelyes létesítményben 2015 októberében a kijelző 230-245 szabad helyet mutatott. Több Olvasónk állította ekkor, hogy a Dunakapu mélygarázs nem képes érdemben enyhíteni a belvárosi parkolási gondokat. Nem így történt.
A Dunakapu tér alatti lehetőséget annak ellenére nehezen "fedezték fel" az autósok, hogy a parkolási díjak már két éve egyértelműen a mélygarázs mellett szóltak. Ameddig a városmagban óránként 400 forintot kellett fizetni a felszíni parkolásért, addig a mélygarázs díja egy órára 280 forint volt. "Lenn" félórás periódusokban számoltak. Az első 30 perc 140 forintba került, de a 31. perctől már 280-at jelzett az automata.

Ön hányasra osztályozza a Dunakapu mélygarázst Győrben?

Szavazok!

Szavazás állása


Fordulat tavaly

Az ismerkedés az új létesítménnyel lassan, de biztosan indult útjára. 2016 február végére 155-160-ra csökkent a szabad helyek száma. Másfél éve hétfőtől péntekig átlagosan 367 autó fordult meg a mélygarázsban. 18 hónapja ez az adat részsikernek számított.

Tavaly ősszel vált nyilvánvalóvá, hogy egyre kevesebb parkoló marad parlagon a mélygarázsban. 2016 szeptemberében már csak 20-40 között mozgott a szabadparkolók száma. Ahogy közeledtek az év végi ünnepek, úgy mutatott egyre többször nullát a mélygarázs számlálója. November közepétől a kora délelőtti óráktól a munkaidő végéig szinte teljes kapacitással működött a létesítmény. Kizárólag 17 óra után szabadultak fel a beállók. Az adventi vásártól szilveszterig tovább nőtt a mélygarázs forgalma és a teltház kitolódott a késő esti órákra. Több alkalommal előfordult, hogy a Győr-Szol munkatársai már az utcába behajtó autósokat figyelmeztették, hogy nincs hely a parkolóban.

 
Az első emelet szinte mindig tele van kocsikkal.

50 forintos óradíj

A jobb kihasználtság kulcsmomentuma az árpolitika átgondolása volt. Ameddig kezdetben 280 forint/óra volt, 2016 eleje óta 50 forint/óra a parkolási díj a mélygarázsban. Bár a két díjtétel között nagy a különbség, az üzemeltető jobban jár a jelenlegi helyzettel. Ha egy óra alatt 30 autó parkol 280 forintért, akkor 8400 forint a bevétel. Teltház esetén sem kerül sokkal több pénz a kasszába 60 perc alatt (13 350 Ft), de a mélygarázs oldja a belvárosi parkolási feszültséget. Nem beszélve arról, hogy az autókkal teli mélygarázs jobban fest, mint az üresen kongó. Azt a Győr-Szol vezetői több alkalommal leszögezték: nem tekintik elsődlegesnek, hogy a mélygarázs rövid időn belül behozza a négymilliárdos árát. Ahogy fogalmaztak: "hasonló beruházások mindenhol hosszú távú célokat szolgálnak". Ennél a pontnál kell megjegyezni: a parkolóházak fenntartása közszolgáltatási feladat.

 
A parkolóházak, mélygarázsok a világon sehol nem hozzák be az árukat rövid idő alatt.

Több mint kétszeres növekedés

Mennyivel nőtt a mélygarázs kihasználtsága hétköznap és hétvégenként az utóbbi időben? - vetettük fel. "A nyitástól kezdve 24 hónap adatai állnak rendelkezésünkre. Az elmúlt év átlagos havi forgalma cen haladja meg az első 12 hónapét" - válaszolta Ozsvárt Tamás. A Győr-Szol kommunikációs vezetője szerint már nem csupán a jelentős hétvégi rendezvényeken, de esetenként hétköznaponként is megtelik a garázs. A napi csúcsidő 11 és 15 óra között van. A "megtelt" táblát abban az esetben teszik ki, ha elfogynak a helyek és a belépő forgalom tartósan meghaladja a kilépők számát. Havonta átlagosan 20 ezer autó használja a garázst az elmúlt öt hónap kimutatásai szerint.

 
Hét közepén rendben találtuk a mosdót.

Háttérbe szorul a Jókai

Utóbbi szám azért is több mint jó adat, mert a kisalföldi megyeszékhelyen a parkoló létesítmények története eddig nem számított diadalmenetnek. A 2002-ben átadott Jókai- és a 2009-ben nyílt Révai-házat nehezen szokták meg az autósok. A tavalyi év közepéig még a 260 férőhelyes Jókai-ház volt a legnépszerűbb az autósok körében. Itt hétköznaponként átlagosan 75-80 parkolóhely marad szabadon. Ez a szám egy éve közelítette a 60-at, de a Dunakapu mélygarázs térnyerése folyamatosan szorítja háttérbe Győr első parkolóházát. A Jókai forgalma 2016 második félévében átlagosan 18,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A Révai parkolóház forgalmára a Dunakapu mélygarázs nincs különösebb hatással. Az 1,1 milliárd forintért épített, 220 helyes Révai-ház őrzi utolsó helyét a győri parkoló-létesítmények között. Az 50 Ft-os óránkénti díj változhat a jövőben? - kérdeztük. "Nincs napirenden a tarifa változtatása" - közölte Ozsvárt Tamás.
"Itt nem törik fel a kocsimat"

Lunák Péter azért használja rendszeresen a Dunakapu mélygarázst, mert biztonságban érzi a kocsiját itt. "Többször feltörték az autómat, meggondolom, hol parkolok. A mélygarázs előnye, hogy közel van a Belvároshoz. Mostanában előfordul, hogy a harmadik emeleten találok csak szabad parkolót. Sőt, arra is volt példa, hogy tele volt a mélygarázs, amikor érkeztem" - hallottuk a dunaszerdahelyi férfitól.
Lunák Péter

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri retro - amikor brazil táncosnők szambával, skót dudások zenével hódították meg a várost! - fotók

Győri retro - amikor brazil táncosnők szambával, skót dudások zenével hódították meg a várost! - fotók
Emlékeznek a brazil táncosokra 1986-ból, a skót dudásokra 1996-ból? Segítünk! Tovább olvasom