Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Gyakorlat: az árvíz elleni védekezésre készültek fel

A csütörtöki gyakorlat fő eleme az ár- és belvíz elleni védekezésre való felkészülés volt, emellett az évi súlyponti témához kapcsolódva egy vezetési törzsgyakorlatot is megtartottak.

A Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzsébe beosztott (Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Honvédség, a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi Igazgatósága, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Kisalföld Volán Zrt., a Pannon-víz Zrt., az Aqua Szolgáltató kft.) megyei összekötők részvételével törzsvezetési gyakorlatot tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február 20-án kilenc órától.

A gyakorlat fő eleme az ár- és belvíz elleni védekezésre való felkészülés volt, emellett az évi súlyponti témához kapcsolódva egy vezetési törzsgyakorlatot is megtartottak.

A gyakorlaton a megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltségek kirendeltség-vezetői, Tűzoltósági és Polgári Védelmi Felügyelői, a Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságok Parancsnokai, valamint a járási védelmi bizottságok operatív munkaszervezetei vettek részt.

A rendkívüli téli időjárással kapcsolatosan a megyei védelmi bizottság és a megyei katasztrófavédelem jól teljesített, azonban a havazás következtében a megyén áthaladó folyók vízgyűjtő területén nagy mennyiségű hóban tárolt vízkészlet halmozódott fel, ami ár- és belvízveszélyt hordoz magában.

Ezért is tartotta fontosnak az erre felkészítő gyakorlatot, melyet a súlyponti témában megtartott vezetési törzsgyakorlat is kiegészített. Ennek indoka, hogy az árvíz elleni védekezés során a megyébe érkező nagyszámú megerősítő erő elhelyezésére szolgáló szállók tűzvédelmi helyzetét is felmérjük, az ilyen létesítményben keletkező tűzeseteket megfelelően tudja kezelni a tűzoltás vezetésére jogosult állomány.

Az árvízvédelmi gyakorlat

A törzsvezetési gyakorlaton elhangzott, a megyei folyók vízgyűjtőin átlagos, vagy annál nagyobb a hóban tárolt víz mennyisége. Az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű hó esett megyénkben, valamint a környező országokban. A későbbiekben az enyhülés, a hóolvadás következtében számos településen még a megelőzés időszakában a védekezésre célszerű felkészülni.

A katasztrófavédelem a hatékony felkészülés, illetve szükség esetén az eredményes operatív együttműködés érdekében hívta össze a védekezésben érintett szerveket, szervezeteket, és gyakoroltatta a védelmi bizottság operatív csoportját. A megyei operatív törzs mellett a megye hét járási helyi védelmi bizottságának operatív munkaszervezete is gyakorolt.

Bevonták a megye közbiztonsági referenseit is. A gyakorlaton a központi közlések alapján gyakorlásra került a hidrológiai-meteorológiai helyzet értékelése, a felkészülés időszakában végrehajtott, illetve a védekezés feladatait, valamint a védekezéshez rendelkezésre álló erő- és eszközkapacitások alkalmazását.

Továbbá a műveleti sorrendek meghatározása, döntések előkészítése, védekezési, logisztikai feladatok megszervezése, koordinálása, polgári védelmi szervezetek mozgósítása, alkalmazása, megerősítő erők igénylése, alkalmazásuk tervezése, logisztikai biztosításuk, kitelepítési feladatok előkészítése, befogadási feladatok előkészítése, befogadó helyek beüzemelésének kezdeményezése, anyagi-gazdasági szolgáltatás elrendelése, igénybevétele, illetve a lakosságtájékoztató kiadvány elkészítése.

A feladatok végrehajtásában részt vettek a járási védelmi bizottságok vezetői is. Ez egy új eleme a gyakoroltatásnak, mivel a vezetők január 1-je óta töltik be ezt a munkakört. A gyakorlat jó alapot teremtett a HVB vezetőinek az árvízvédelmi feladatok végrehajtásának gyakorlására, amelyet megfelelő szinten végrehajtottak.

A gyakorlatot Csikár Zsolt tűzoltó alezredes, igazgató-helyettes megfeleltre értékelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Zoltán közmeghallgatást tart Ravazdon

Magyar Zoltán (Jobbik) országgyűlési képviselő közmeghallgatásának helyszíne és időpontja… Tovább olvasom