Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyakoribb épülettűz, több áldozat

Nőtt az épülettüzek száma a megyében, míg tavaly év végéig 307, ez év december 13-ig 321 alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

A tűzesetekben tavaly 3, idén 5 ember halt meg, s 15-tel többen sérültek, mint az előző évben.

Beleden egy ház melléképülete gyulladt ki, egy gázpalack felrobbant, Bakonyszentlászlón ugyancsak egy melléképület kapott lángra, egyik esetnél sem volt sérült. Nem úgy Fertőújlakon, ahol egy ember meghalt, egy megsérült, amikor leégett egy ház. Mindhárom eset december elején történt.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató, Szüts György alezredes portálunknak elmondta, a különböző épületekben keletkezett tüzek száma az előző évhez képest emelkedett. Míg tavaly december 13-ig 290, az év végéig 307, ez év december 13-ig 321 tűz keletkezett épített környezetben.

Tavaly december 13-ig 2, év végéig 3, idén 5 ember halt meg tűzesetben. A sérültek számát tekintve 2008. december 13-ig 17, év végéig 20, ez évben eddig 35 ember sérült épülettűznél.

– A tüzek keletkezése a fűtőberendezésekre vagy a fűtési gyakorlatra vezethető vissza. A kandalló, máskor a cserépkályha mellett gyulladt meg az oda készített, ott tárolt tűzifa vagy a száradó ruhanemű. A kémények állapota miatt is ütött már ki tűz – magyarázta Szüts György.

Az igazgató megjegyezte, újra elterjedt a kandallók, cserépkályhák használata, a szilárd tüzelés ismét a fénykorát éli.

– Újra meg kell tanulni ezeknek a berendezéseknek a használatát. Fontos, hogy ne tároljunk a közelükben tüzelőanyagot, ne szárítsunk rajtuk vagy közvetlen mellettük ruhát, s faburkolat se legyen közel hozzájuk. Olyan környezetben legyen a fűtőberendezés, hogy a hősugárzás ne okozzon tüzet. A megfelelő műszaki állapotra is hangsúlyt kell fektetni – sorolta Szüts György, s még hozzátette:

– A kémények tisztítását sem szabad elhanyagolni, be kell engedni a kéményseprőt, hogy elvégezze a dolgát. Ugyanis ha a lerakódott kormot nem seprik ki, tűz keletkezik. Ennek jobb esetben az a következménye, hogy a kémény tönkremegy. Rosszabb esetben tűz keletkezik, vagy füstmérgezés lehet a következmény.


A szilárd tüzelés ismét a fénykorát éli: újra meg kell hát tanulni a kandallók, cserépkályhák használatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetcsomagok a Jókai-iskolából

Győr - Az egymásra való odafigyeléssel, a szeretet sajátos megnyilvánulásával már hagyományt… Tovább olvasom