Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Gránátot találtak a Mosoni-Duna medrében

Régészeti leleteket kerestek a győri búvárok pénteken Győrben, a Mosoni-Duna belvárosi szakaszán. Ám az örökségvédelmi hivatal szakembereit segítve a XVII. és XVIII. századi téglákon, cserepeken kívül egy gránátot is találtak.
Öt hete megkezdett kutatásukat folytatták tegnap Győrött a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal víz alatti feltárásra kiképzett régészei. Ám mivel a búvárkodásban még nem szereztek kellő rutint, a merülésben jártas helyiek segítették őket. A Győri Búvár Sportegyesület egyik tagja azonban nem csak régészeti leletet talált. A XVII. és
XVIII. századi téglákon, cserepeken kívül egy páncéltörő lövedékre is rálelt a Mosoni-Duna medrében, a révfalui híd lábánál. Csókás Péter a Kisalföldnek elmondta, hogy két henger alakú súlyra lett figyelmes a vízben. Az egyiknek a fülébe belekapaszkodott, ezért a sodrás ellenére jobban körül tudott nézni. Így vehette észre az iszapba beágyazódva a gránátot, pedig csak alig félméteres volt a látótávolság a vízben. Egy pillanatra eltöprengett azon, otthagyja-e, gondolva, ha eddig nem okozott bajt, ezután se fog. De hamar rájött, hogy ebben nem lehet biztos, ezért gyorsan döntött és kihozta a partra.

Fehér József szintén úgy vélte, hogy harckocsi-elhárító lövedéket találtak. A csapatban legtapasztaltabbnak számító búvároktató merülései során korábban már több II. világháborús lőszert talált. A kutatást vezető régész, Tóth J. Attila elmondása szerint ásatásokon, feltárásokon szerencsére ritkán akadnak robbanószerekre, lövedékekre. Persze számítaniuk kell rá, azonban ilyenkor csak annyi a tennivalójuk, hogy értesítik a rendőrséget, ahogy ezt most is tették. Szerinte a régészeti szempontból sikeres akciót ez az eset nem befolyásolta, csupán „apró színfoltot" jelentett. A lövedéket elszállító tűzszerészek azt is megállapították, hogy veszélyt nem jelentett, mivel nem „éles", hanem gyakorlógránát volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faltól falig dugók Győrben

A közlekedési szakember és az autósok szerint szervezetlen, rossz a közlekedés Győrben. Ennek csak… Tovább olvasom