Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Graboplast: ˝Környezettudatos gyár˝ a város szívében

Győr - Amikor valaki egy gyárra gondol, képzeletében lerobbant épületek, gazzal benőtt sarkok jelennek meg. A Graboplast egy éve épült új üzeme azonban bebizonyította, hogy környezettudatos szemlélettel akár a lakóházak között is folytatható termelés.

Modern épületek, modern, csendes infrastruktúra, parkosított gyárudvar – egy éve adták át a Graboplast győri speciálispadló-gyárát, amelynek építésekor elsődleges szempont volt az üzem szűkebb-tágabb környezetéhez való viszonya.

– A győri gyár korszerűsítése 2008 szeptemberében fejeződött be, mintegy 2,5 milliárd forint ráfordítással. A Graboplast szűkebb-tágabb környezetéhez való viszonya hosszú ideje kulcsfontosságú a vállalat stratégiai döntéseinek megszületésekor. A korszerűsítés első lépéseként lebontottunk minden régi, toldozott-foltozott épületet, s a megújult gyár területén több mint 18 ezer négyzetméter parkosított területet alakítottunk ki, pázsittal, bokrokkal és fákkal – mondta a beruházás hátteréről Patkós Miklós, a vállalat termelési és fejlesztési vezérigazgató-helyettese. A Graboplastnál egyébként is évtizedek óta hagyomány a növények szeretete: a vállalat szimbolikus jelképe az agávé, amely néhány hete borult tizenegyedik alkalommal virágba a Graboplast udvarán – ez azért is nagy szó, mert hazánkban rendkívül ritkán virágzik.

Az idén 104 éves Graboplast az utóbbi években számos lépést tett a termelés környezetvédelmi helyzetében is: közel tíz éve üzembe helyezte az oldószeres technológiához kapcsolódó égetőberendezést. A környezetvédelmi célú beruházás bekerülési összege akkor 350 millió forint volt. 2004-ben kiváltotta az oldószeres technológiát egy korszerű, saját fejlesztésű, vizes technológiával, 150 millió forintos fejlesztéssel, s ezzel egyidejűleg intenzíven nekilátott a múlt örökségeként meglévő talajvízszennyezés megszüntetésének is. A tavaly ősszel befejezett gyárkorszerűsítés szervesen illeszkedik ebbe a folyamatba: a gyár környezeti terhelése lényegesen kedvezőbb lett, csökkent a zajforrások száma és az emisszió – utóbbi az EU-normák egytizedét jelenti –, s ma már a hulladékok túlnyomó többségét szelektíven gyűjtik és másodlagos nyersanyagként hasznosítják.

Mivel a gyár lakóövezetben áll, a Graboplast vezetése az elmúlt években többször meghívta a környezetében lakókat és tájékoztatta a változásokról, különös tekintettel a környezeti hatásokra, a közvetlen szomszédságban lévő családi házak lakóit pedig öntözővízzel is ellátják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek Háza évnyitó

Színes évnyitó programot tartott vasárnap délután a Gyerekek Háza az Árpád úton. Tovább olvasom