Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

GPS, amely a lelket célba vezeti

Győr - Pünkösd az egyház születésének ünnepe. A jeles vallási alkalomhoz számos népszokás kapcsolódik, például a Jókai által is megörökített lovasvetélkedés, a pünkösdi királyság.
Pünkösdkor az egyház, a gyülekezet születését ünneplik a hívő emberek

Az egyház, a gyülekezet születésének ünnepén, pünkösdkor a Szentlélek munkálóerejéről is megemlékeznek a hívők. Hegedüs Attila, a győri Hajnalcsillag Baptista Gyülekezet vezetője lapunknak úgy vélekedett: a Szentlélek a Szentháromság emberileg legmegmagyarázhatatlanabb tagja.

– Velünk van és észrevétlen munkál. Sokan, még a hívők közül is sokszor úgy nyilatkoznak a velük történtekről: szerencsés véletlen. Nem! A Szentlélek vezet, vezérel, szolgálatra hív bennünket, a Szentlélek jár közbe értünk, s mint a jó ügyvéd képvisel bennünket, bizonyosságot ad és erőt – mondta a gyülekezetvezető. – Olyan, mint a manapság divatos GPS, amely elvezet bennünket oda, ahová szeretnénk eljutni.

Segítségével megtaláljuk az utat, és ha esetleg eltévedünk, akkor újratervezi az útvonalat és segítségével megtaláljuk, biztosan célba érünk.

Két emberöltővel ezelőtt: Jellegzetes Pünkösdikirályné-járás egy 1944-ben, Hetény János atya által készített felvételen.
Két emberöltővel ezelőtt: Jellegzetes Pünkösdikirályné-járás egy 1944-ben, Hetény János atya által készített felvételen.


Hegedüs Attila életéből is említett példákat a Szentlélek munkálóerejére. Így azt a pillanatot, amikor egy ifjúsági konferencián a két fiú példázatából megértette, neki a harmadikat, Isten fiát kell követnie. Megemlékezett arról is, mikor harmadik gyermekük születése után hetekig kórházban volt, mialatt imádkoztak érte feleségével. Egy alkalommal olyan igét olvastak a Bibliából, amely arra biztatta őket, hogy minden erő Krisztusban van. Néhány nap múlva a kicsit hazavihették és lassan elindult a gyógyulás útján.

Az ünnephez kapcsolódó népszokásokról Perger Gyulát kérdeztük. A szakrális néprajz ismert kutatója elmondta:
a pünkösdi hagyományokban, a kibontakozó természetet megjelenítő világi elemek mellett számos egyházi jellegzetesség rejtezik.
– Legjelentősebb szokás ezek közül megyénkben is a pünkösdikirályné-járás, amelyet kezdetektől ifjak és gyerekek játszottak. Az öt szereplő közül az egyik, egy kisebb lány volt a pünkösdi királyné, akit a többiek közrefogtak, feje fölé, sátorszerűen kendőt tartottak, illetve le is takarták a lányka fejét. Így járták végig, házról házra a falut, elmondták a köszöntőt. A szokásban elhangzó énekek pedig kizárólag katolikus egyházi énekek. Az egésznek – a mondókák is igazolják – termékenységvarázsló tartalma is van.

Perger Gyula említett még egy érdekes, a régi Sopron megyéhez, Csepreghez kötődő szokást is.

– A pünkösdi királyság tulajdonképpen egy régi katona- vagyis huszárszokás, amit Jókai Mór is feldolgozott egyik regényében. Lényege egy virtusos lovasversengés, amelynek győztese, a legügyesebb legény lesz a pünkösdi király, aki egy évig különféle előjogokkal rendelkezett a saját közösségében.

Olvasóink írták

  • 2. andy 2008. május 19. 11:23
    „Azért ezt az elemernét,mivel összes bejegyzése ilyen " kulturáltan" szégyenteljes,nem lehetne moderálni,kedves moderátor?”
  • 1. elemerne 2008. május 13. 09:43
    „nyuli elemerene vagyok. az unokam is vett ilyen vacakot.akkora mint egy fíl köpülö. vilagitja ki hogy hol van csak nem értem hogy hogyan teszi eztet. mer csak szamokat mutassa. meg álem kő beléje.
    nagyon draga volt hogy bassza meg a rohadt kurva élet. negy havi nyudgijomat sem belöle tudnak ilyet. És az ilyen pünkösdi szokas ez a gíp?
    na mindegy az istallobú meg nem a pünkösd indult meg hanem a karacsony te barom.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fülemülék éjszakája

Győr-Moson-Sopron - A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megrendezi a… Tovább olvasom