Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gőzölgő ebéd és dunai csónakázás járt a hátrányos helyzetű gyerekeknek Győrben

A szervezők célja, hogy a kicsik segítő szervként tekintsenek a rendőrségre, és megismerjék a vízi élettel járó magatartásformákat is.

Mosoni-Dunai csónakázással, rendőrautó-bemutatóval és parton főtt babgulyással kedveskedett Győrben Kiss Tibor rendőrhadnagy, a Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület és több megyei vállalkozó is a győri Gyermekjóléti Központ nappali klubfoglalkozására jelentkezett, hátrányos helyzetű gyerekeknek hétfőn. A szervezők célja az is, hogy a kicsik segítő szervként tekintsenek a rendőrségre, és megismerjék a vízi élettel járó magatartásformákat is.

– Szorosan húzd ám össze a mentőmellényt, pajti! Csak óvatosan a beszállásnál! – hangzanak az intő figyelmeztetések a partról, amikor a Mosoni-Duna egyik győri stégjénél izgatott gyerekek kapkodva öltik magukra a mentő felszerelést mielőtt talán életük első vízi városnézésére készülődnek.

A stég mellett friss babgulyás rotyog, a fagyi pedig perceken belül megérkezik az esemény egyik jótékony támogatója jóvoltából, portálunk azonban nem egy gyereknapra látogatott el.

Az eseményt, ami miatt ezen a nyáron már másodszorra lepték el a Mosoni-Duna révfalui partszakaszát a csillogó szemű, hátrányos helyzetű gyerkőcök, Kiss Tibor rendőrhadnagy szervezte meg a győri Gyermekjóléti Központtal együttműködésben olyan általános iskoláskorú gyermekek számára, akiknek a legkisebb – mások számára alapvető – dolgokkal is hatalmas örömet lehet szerezni.

Fotó: Szücs Anita
Fotó: Szücs Anita


Önkéntes segítség, kiapaszthatatlan kíváncsiság

– A segítő szándék lebegett a szemünk előtt. Szeretnénk, hogy ezek a gyerekek is kicsit jobban megismerhessék az őket körbevevő vízi világot, illetve hogy tisztában legyenek a vízparti élethez szervesen kapcsolódó magatartásformákkal. A kezdeményezést azzal segítjük, hogy önkéntes polgárőreink, saját költségükön a program keretében egy kisebb, folyami túrára invitálják a gyerekeket, valamint szakácstudományunkkal szívüket is belefőzik a parton rotyogó ételbe, amit a mai napon a lurkóknak szánunk – mondta el érdeklődésünkre a Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület elnöke, Perjési Frigyes, aki polgárőreivel szintén bekapcsolódott a rendőrhadnagy akciójába.

Elmondása szerint ez az esemény azért is fontos, mert tudja, a kicsik, akiknek ezen a napon hatalmas örömet okoz, másként nem igazán élhetnének át hasonló élményeket.

Fotó: Sz. A.
Fotó: Sz. A.

A fentiekkel egyetértésben a rendőrhadnagy is hasonlóan vélekedik a jótékony kezdeményezés céljairól, aki szerint az élmények sokat segíthetnek kicsik fejlesztésében is.

– Ebben a korban a legfontosabb, a társadalmi értékek átadása az emberpalántáknak. A hátrányos helyzetű gyerkőcök esetében pedig fokozottan fontosnak tartom a helyes minták átadását. Mindezt élményszerű programokkal is könnyedén elérhetjük. Mai programunkon is célom, hogy a kicsikkel megértessem, a rendőrségtől nem félni kell, hanem segítő szervként kell tekinteni rá. Az elmúlt alkalommal bemutattam nekik a rendőrhajónkat, most a rendőrautó következik. A nebulók a csodálkozás mellett rendszeresen kérdezgetnek a rendőrök foglalkozásával kapcsolatos témákról is, ami nagy örömömre szolgál – avatott be a szabadidejében jótékonykodó Kiss Tibor, akit büszkeséggel mesélt arról is, az elmúlt foglalkozás után a gyerkőcök már a hazafelé úton élményeikről meséltek.

A palacsinta és a zsíros kenyér is élmény volt

– De jó érzés ez a vízi száguldás! – kiáltja örömében felszabadultan egy kisfiú a hajóból.

– Ugye megyünk még egy kört? – kérdezi tágra nyílt szemekkel egy másik lelkes lurkó.

Hozzájuk hasonlóan hétfőn még tizennégy öt és tizenhárom éves kor közötti nebuló furikázhatott a vízen. Így a két alkalommal összesen harminchárom kisdiák vehette ki a részét a rendhagyó délutánból, ami a visszajelzések szerint valóban maradandó lehet.

Fotó: Sz. A.
Fotó: Sz. A.

– A kicsik nagyon jól érezték magukat az elmúlt alkalommal is. A hajókázáson kívül az ajándék palacsintát, a zsíros kenyeret és a pörköltet is visszaemlegették, tehát élményként fogadták. Akik múlt héten itt voltak, ma is jönni szerettek volna, de a többi gyereknek is lehetőséget kellett biztosítanunk. Legtöbben csak a vízen láttak eddig csónakot, ezért is volt olyan nagy dolog számukra, hogy most be is szállhattak a fedélzetre – fogalmazta meg tapasztalatait Bóna Gyöngyi családgondozó, kórházi- és iskolai szociális munkás.

– Egy olyan programot szerettünk volna szervezni a központunkba jelentkezett családok számára, amelyet hátrányos helyzetük miatt képtelenek lettek volna megadni csemetéjüknek. A foglalkozásra összesen kétezer forintot kellett befizetni. Ez magában foglal a mai csónakázás mellett még állatkerti sétát, ugri-parkos szórakozást, püspökerdei túrát, tűzoltó bemutatót és lovardalátogatást is. A klubfoglalkozásra többszörös túljelentkezés mellett elsősorban olyan dolgozó szülők jelentkezését vártuk, akik munkájuk, illetve családi körülményeik miatt nem tudták volna megoldani gyermekük nappali elhelyezését – tette hozzá a győri Gyermekjóléti Központ családgondozója, aki személy szerint nagyon örül, hogy a rendőrhadnagy kezdeményezése, a vízi polgárőrök támogatásával szintén beépült a klubfoglalkozás programjába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt Győrött a nemzetközi művésztelep

háromhetes programján magyar, osztrák, lengyel, szlovák, cseh és ausztrál képzőművészek vesznek… Tovább olvasom