Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Gőzerővel bontják a győri kekszgyárat – nézze meg videón

Ha szeretne vetni egy utolsó pillantást Győr egykori édes birodalmára, akkor ne tétovázzon: a kekszgyár bontása április végéig befejeződik. Képekkel!


"A tervek szerint az épületek ekkorra már nem állnak majd, a törmelékek elszállítása azonban ezt követően is tartani fog. A bontás leglátványosabb eleme, az egykori kémény felrobbantása még hátravan, ennek a műveletnek az engedélyeztetése most történik" – kezdte a kisalfold.hu-nak Krizsán Péter, a tulajdonos megbízottja.


A híres fényreklám, a magasraktár és a régi irodaépület megmarad mementónak

Arra a kérdésünkre, hogy a komoly ipartörténeti értékkel bíró gyárépületből valamit megőriznek-e mementóként az utókornak, Krizsán Péter úgy felelt: "a magasraktár és a régi irodaépület megmarad, továbbá a porta melletti fényreklám felújítása is tervben szerepel. A szóban forgó két épület más jelleget kap majd a felújítás során, s fényreklám elhelyezése is nyitott kérdés még"."Jelenleg azt tartjuk a legfontosabb feladatunknak, hogy rendezett viszonyok alakuljanak ki a közel 4 hektáros területen" – tette hozzá Krizsán Péter.

Mi épülhet a kekszgyár helyén?

A néhai kekszgyár területének jövőbeni hasznosítása továbbra sem nyilvános. Úgy tudjuk, készültek különböző látványtervek – sőt, a terület rendezési terve megtekinthető az önkormányzat építési osztályán –, de a befektetők egyelőre nem döntöttek véglegesen.


Tekintettel, hogy Győrsziget meglehetősen frekventált, új erőre kapott városrészéről beszélünk – itt tán elég megemlíteni az élményfürdőt, a közelben épülő Jedlik hidat, valamint a több milliárd forintból fejlesztett Széchenyi Egyetemet –, a kekszgyár helyén épülő ingatlan mindenképp jó befektetésnek tűnik.


Szavazzon!
Győri Édes Álmok: a megyeszékhelyen maradt a Negro, míg a Balaton a Nestléhez hajózott

A kisalföldi édes birodalomból napjainkra egyedül a Negro gyártása maradt Győrben.

A sokak kedvelte cukorkát az Ipari Parkban gyártja a Győri Keksz jelenlegi tulajdonos, a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari multija, a Kraft Foods.

Az amerikai óriás 2007-ben vette meg a Danone-tól a Győri Kekszet, igaz, az Európai Unió különböző feltételeket szabott az üzlet nyélbeütéséhez.

Ezek egyike volt, hogy a Balaton szeletet nem tarthatta meg Kraft Foods "Győri Kekszes" portfoliójában az új tulajdonos, mert így gyakorlatilag monopolhelyzetbe került volna a magyar piacon.

Így hajózott a Balaton egy másik multihoz, a svájci központú Nestléhez.  


Olvasóink írták

127 hozzászólás
 • 127. schneiderandras 2010. március 17. 20:03
  „Nemrégen még arról szólt fáma ,hogy a győrikeksz meg marad MAGYARNAK!!Azért mindig van annyi pénz amiért korpás a haj.vagy el lehet adni egy gyárat,a melósok meg mehetnek világot látni!!Nem számít csak egy-két honatyának jusson pár nokiás doboz.A rendszer váltás óta,hány munkahelyén zölddel a fű,mert útban voltak a gyárak/konkurencia/takarodj magyar világgá ,ha elakarod tartani a családod!!!! Az utolsó 8év még rátett egy lapáttal."Adósság csak 2000000ft lett fejenként.”
 • 126. Anikó69 2010. március 13. 21:11
  „125-re
  Hová indulnak?Remélem a pokolba.
  Hirtelen nem is lehet jobb,hiszen mindent tönkrevágtak.Hosszú időbe telik majd rendbe tenni mindent.
  Lesz dolga az a új kormánynak.”
 • 125. Agent 2010. március 13. 09:13
  „124, nemsokára indulnak:) De ettől hirtelen senkinek nem lesz jobb, ezt remélem tudod.”
 • 124. Anikó69 2010. március 12. 21:07
  „Menjen el a Feri és a hozzá hasonló félék!Jó messzire innen.”
 • 123. Agent 2010. március 12. 12:48
  „De ha jobb megoldást tudsz, akkor szívesen hallgatom.”
 • 122. Agent 2010. március 12. 12:39
  „120, na arról beszélek, írtam is, hogy abba, hogy mennyi támogatást meg hogyan ad az állam a multiknak, egy db. szavazati joggal való ráhatásod van, ahogyan nekem is, nyilván ez gyakorlatilag nulla, tehát marad az, hogy megtanulj együtt élni a helyzettel, alkalmazkodni hozzá és kihozni belőle a lehető legtöbbbet (vagy "el lehet menni", ahogy Feri mondta:))”
 • 121. fióka 2010. március 12. 12:34
  „Hadjátok már Agent nincs a világon ember aki megmagyarázná neki és meg is értenéXD”
 • 120. okostojas007 2010. március 12. 12:19
  „nem az a bajom hogy eledta --
  az a bajom hogy olyan állami támogatást kapott egy csoró országtól ami soha nem térül meg
  sok milliárdos veszteséget okoztak a magyar államnak és neked....
  a tőlük várt adőbevétel hiányzik az egészségügyből , az oktatásból , a közbiztonságból
  a közlekedésből az önkormányzatoktól....
  és nyilván a kimelt béred meg sem közelítette a holland gyár dolgozóinak otthoni fizetését....
  egy kicsit túlbonyolítva - az eidhoveni focit támogatta a magyar állam ....”
 • 119. Agent 2010. március 12. 11:28
  „118, a profilszűkítés során a Philips más üzletágait is eladta, illetve az autóipari üzletág sem csak Magyarországon volt jelen, tehát az eladásnak semmi köze ahhoz, amit mondasz, de szerintem előbb mindig kérdezz, aztán ítélj.
  Nyilván nem segélyen élnek, azon kellene?

  "az ilyen külföldi érdekeltségeknek mindig is voltak és lesznek kiszolgálóik ( csicskásaik )"
  Nem, ezeknek a cégeknek dolgozóik vannak.

  "akik egy kicsit is többet kapnak mint az átlag prolik már nem is érzik magukat kizsákmányoltnak.."
  Az, hogy valaki "átlag proli" (meghatároznád mit értesz ez alatt), nem a fizetésétől függ elsősorban, hanem hogy az illető "átlag proli"-nak érzi-e magát, vagy sem, mint mondtam pl. a soron dolgozók között, akiknek azonos a fizetésük és a feladatkörük - sokszor jelentős különbségek vannak az munkához való hozzáállásban és az elvégzett munka minőségében, nyilván, ha pl. ki kell neveznem egy új sor vezetőjét, akkor a legjobb dolgozót fogom választani, akinek nem derogált tenni azért, hogy egyről a kettőre jusson.

  Kérdés: dolgoztál már bármilyen üzemben életed során? Csak hogy fel legyek készülve a folytatásra.”
 • 118. okostojas007 2010. március 12. 10:28
  „szűkítette profilját - ami annyit jelent lenyelte a kapott adókedvezményeket amit mint magyar állami támogatást kapott ...
  a philips tulajdonosi valószinű nem segélyen élnek
  az amúgy is jól teljesítő győri keksz csak töredékét kapta volna mint ezek a simlis multik
  nem itt tartana ...
  az ilyen külföldi érdekeltségeknek mindig is voltak és lesznek kiszolgálóik ( csicskásaik )
  akik egy kicsit is többet kapnak mint az átlag prolik már nem is érzik magukat kizsákmányoltnak..”
 • 117. Agent 2010. március 12. 09:47
  „Visszatérve duhos2 felháborodott bejegyzéséhez még azt elmondom, hogy alám sem tett senki semmit (szülők/nagyszülők), tehát ne az legyen a következő feltételezésed, hogy nem kellett megdolgoznom azért, hogy házam/autóm legyen.

  Amikor érettségivel és egy szakmával a zsebemben dolgozni kezdtem hamar rájöttem, hogy a következő választásaim vannak a jövőre nézve: mivel az ország gazdasági fejlődési (vagy visszafejlődési) és politikai irányába az egy szavazaton kívül nincsen beleszólásom,

  1. megmaradok az adott szinten, irigykedek azokra akiknek jobb élet jut és folyamatosan panaszkodok.
  2. dobbantok külföldre.
  3. megpróbálok itthon tenni azért, hogy javítsam az életminőségemet

  Az 1.-es lehetőség zsákutca, sehová nem visz, sopánkodástól, bezzegezéstől, "dögöljönmegaszomszédtehene"-zéstől és irigykedéstől még semmi nem ment előbbre.
  A 2.-es lehetőség nálam csak végső esetként fordulhat elő, pl. ha munkanélküli lennék és három hónapon keresztül nem találnék munkát itthon (szerencsére ez még nem fordult elő, bár "kerültem utcára" a válság miatti leépítés során, egy hét alatt találtam jobb munkát).

  Igen, a harmadikat választottam és csak ezt tudom tanácsolni mindenkinek - viszont ez nem kevés energiabefektetéssel jár, pl. főiskolát elvégezni munka mellett, nyelveket tanulni (nem egyenlő a "nyelvvizsgát szerezni"-vel, használható aktív - szakmai nyelvtudásra gondolok), összeszedni e lehető legtöbb olyan ismeretet, amelyek szükségesek ahhoz, hogy z ember előrejusson, de ezek közül szinte egyet sem tanítanak az iskolákban, ezekre az ismeretekre építve munkahelyet/pozíciót váltani, és még lehetne folytatni a sort.

  Persze erre lehet jönni azzal, hogy ez nem mindenki számára nyitott út, mert akkor ki dolgozna a gyártósoron? Viszont egy gyártósoron is lehet úgy dolgozni, hogy ott megbecsülést és elismerést vívjon ki a dolgozó, ha már a fizetés, a munkaidő adott, akkor attól, hogy a világra haragudva/folyamatosan panaszkodva/mérgelődve végzi valaki a munkáját, semmi és senki nem lesz jobb vagy több. Ezért ezeknél a folyamatoknál is látható, hogy kik azok, akikre lehet építeni és kik azok, akikre nem.”
 • 116. Agent 2010. március 12. 09:34
  „Na, látom kell egy kis felvilágosítás:

  A Philips nem tűnt el, a mai napig létező cég, csak szűkítette a profilját és eladta az autóipari beszállító ágazatot a koreai Lite-On-nak, az teljesen világos volt, hogy a Lite-On elsősorban technológiát és európai piacot szeretne vásárolni, termelni tartósan Győrben nem fog, mivel -tetszik/nem tetszik- a kínai gyárakkal/bérekkel/termelékenységgel ez a gyár nem volt versenyképes - 2006-ban ott a Lite-On-nál a dolgozói átlagbér kb. nettó 15000 Ft-nak felelt meg, ezen kívül a dolgozók a gyártócsarnok melletti kollégium szerű szállásokon laknak (általában az otthonuktól 1000-2000 km távolságban), eléggé zsúfoltan.

  Egy kiadós ebéd a céges kantinban kb. 150Ft, a termelési szünetekben a dolgozóik a székükre kucorodva alszanak (nem vicc), nos bár ez európai szemmel igencsak embertelennek látszik, náluk ez a munkakultúra, amely a tömegtermelésre épül. A multiknak nyújtott kínai állami támogatásokhoz képest a hazaiak nem is látszanak. Ezzel nem lehet versenyezni, ezért is viszi el a Lite-On a kapacitását Kínába, az ott dolgozóknak ehhez sajnos - semmi közük nem volt, magas színvonalú munka folyt a gyárban, persze aki nem dolgozott ott, az ezt nem tudhatja. Remélem most már érted. Én láttam a hanyatlás jeleit ezért dobbantottam.”
 • 115. okostojas007 2010. március 12. 09:01
  „Philips eltűnt - a LITE-ON elfog évvégére...
  A lebontott gyárak ( RÁBA , Gy. Keksz ) több mint száz évig működtek
  a két multi pedig azért megy tönkre mert " dolgozóik " nem dolfgoztak meg a bérükért ......
  nem teljesítették a normát ....
  és az egyéb elvárásoknak sem feleltek meg..
  tehát aki 10 évig ennél a cégnél volt hozzájárult a bukáshoz.....”
 • 114. Agent 2010. március 12. 06:56
  „113, tényleg dühös lehetsz:) Azért köszi a kérdéseket, igyekszem válaszolni.
  Mondom az első két munkahelyet, Audi (fél év) és Philips/Lite-On (kis híján 10év). A mostanit inkább nem, tudod, az ember már senkiben nem bízhat, agresszív elmebetegek vannak szabadlábon stb...

  Gyártósoron kezdtem, három műszak, kb. 4 éven keresztül, tehát ezzel melléfogtál:)

  Saját kocsival, céges ügyben cégessel.

  A céges laptop viszont talált, az 500 "rongy" sajnos még fölébecslés, de felfoghatjuk elérendő célként is.
  Nyalás? Nem. Szerencse? Nem hiszem. Inkább tanulás (munka mellett) és jókor váltás.

  "Ha egy irodában vered a f.szt"
  Nem, az irodában és a termelésben dolgozom.

  "Te is csak egy gyökér, senkiházi "üzletember", közgazdász töltelék vagy"
  A közgazdaságtan már a főiskolán is nagyon messze állt tőlem, szerencsére most sincsen dolgom vele, műszaki területen dolgozom.

  Üdv.”
 • 113. duhos2 2010. március 11. 21:36
  „Ügynök!

  Mit nem lehet megérteni azon, hogy magyar ipar kell, magyar tulajdonnal, magyar haszonnal. Nem pedig az, hogy idejön a koszos külföldi, felvásárol mindent, szaros 80 ezer HUF-ért meg csicskázat a saját hazánban. A hasznot meg elviszi külföldre.

  "14 éve dolgozom, mindezt jelenleg a 4ik multinál, egyik sem zsákmányolt ki, elmagyarázod?"

  Gondolom sose dolgoztál soron, ezeket a hozzászolásokat is céges laptopon írod. Havi 500 rogyot viszel haza, és persze jól nyalsz. :) Esetleg rohadt szerencséd van.

  Attól. hogy te nem érzed magad kizsákmányolva, még néháy millió magyar érezheti magát annak.

  Hol melózól?

  Mennyiért?

  Milyen kocsival járkálsz?

  Melyik az a 4 cég?

  Milyen pozícióban vagy?

  Persze egyikre sem lesz válasz.

  "A munkahely szidás mögött pedig leggyakrabban a régi reflex áll, miszerint ha meg kell dolgozni a pénzért, az rossz dolog, pláne ha norma és egyéb elvárások is vannak."

  Gondolom ezt gyakorlati tapasztaltból mondod. Úgye? <moderálva>”
 • 112. Anikó69 2010. március 11. 21:01
  „Így igaz,ahogy az előttem hozzászólók leírták.(110. és 111.hozzászólás)
  A redszerváltás előtt csak az nem dolgozott aki lusta volt,akkor volt munkahelye mindenkinek.Sőt,aki nem dolgozott,azt felkeresték és ajánlották neki a munkahelyet hogy dolgozzon.Akkor naplopónak nevezték azokat akik nem dolgoztak.Mennyit változott a világ.
  A rendszerváltás előtt annyi fizetést kaptam hogy kb. az ötödéből kifizettem az albérleti szobámat.
  Most tegye ezt meg valaki hogy a fizetése ötödéből rendezze az albérletet.Most legalább a fele fizetése kell rá hogy kifizesse az albérletet.
  Akkor kifizettem a fizetésem ötödét az albérletre és megye városban voltam,nem faluban,és aztán még megmaradt a négy ötöde a fizetésemnek amiből megtudtam jól élni.
  Itt a rendszerváltásóta csak loptak és loptak minden kormány.Mind megszedte jól magát és most röhögnek magukban jót.”
 • 111. futóbab 2010. március 11. 19:23
  „kefet 110 teljesen igazad van.Én is mint sok más volt munkatársam,gürcöltünk a már lerombolt,eladott gyárakban.Megbecsültek bennünket,Volt tisztességes bérünk/nem minimál/.Nem kellett félnünk,hogy nem kapunk fizetést.Kiálltak mellettünk,szalagon,normában dolgozókért.A fiatalok az öregek,a kismamák,a táppánzen levők nem féltek attól,hogy kirúgják őket.És még sorolhatnám.Igen a szocializmusnak is voltak fekete oldalai,de a rendszer váltás tönkre tette az országot.Eladtak bennünket.Már nincs vissza út.Szomorú hogy az országban nagyobb a rombolás mint az építés.Szomorú hogy a mezőgazdaságot az ipart így tönkre tették.A felelősök meg élik a világukat,le se szarva hogy velünk egyszerű emberekkel mi lesz.A lelkiismeretükkel sem tudnak elszámolni,mert nincs nekik.”
 • 110. kefet 2010. március 11. 18:58
  „tessék basszus, az kellett????
  nem szólt valaki odafent, hogy nem mementóra van szükségünk, hanem munkára!!!
  Győr egy nagy szégyen!!!! kapásból fel lehet sorolni gyárakat, amelyek híresen győriek voltak és mára már bezárták őket.
  Rába, Győri Édes, Gardénia, növényolaj gyár, a hús üzem...
  minden ember ismerte a város másik felét, a kérdésre, hogy miért, "hát, mert egy gyárban dolgozunk" volt a felelet.
  kell a francnak árkád, meg a sok szerencsétlen bevásárló központ. dolgozni szeretnénk, nem ezeket nézegetni!!!
  ha vásárolni kell, szívesebben járnék fel s alá a baross utcán a téli hidegben, a nyári kánikulában, mint hogy másoknak ezért szüntessék meg a munkahelyét...
  ez nem fejlődés!!! vagy csak nekem nem tűnik annak??!!! de minden média, olyan boldogan számol be egy-egy nyitásról, mint ha a kis jézus jött volna el közénk... csináljatok hülyét anyátokból!!!
  te mit építenél a gyár helyére?? olyan lehetőség miért nincs, hogy "le se bontottam volna"
  mementó?? milyen szép mű gesztus!!! sírva fakadok ha meglátom, és eszembe jut mi is volt az anno...
  remélem változni, fog a helyzet, és mindenki észre veszi, hogy ő igazából dolgozni akar és nem vásárolni...
  ui: még mielőtt valaki azt hinné, hogy ez valami politikai szöveg, hát rohadtul nem!!!”
 • 109. Agent 2010. március 11. 15:43
  „108, annyit ad, amennyiért az adott piaci környezetben a dolgozó nála végez munkát, természetesen így nagyobb a nyereség.”
 • 108. okostojas007 2010. március 11. 15:39
  „akkor konkrétan kérdezek
  miért ad egy nyugat európai multi magyar alkalmazottjának 1 / 5 bért a saját
  országbeliekéhez képest
  ( Pl. magyar = 200 ezer ft
  német = 4000. eur )
  az elvégzett munka ugyanaz.....”
127 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

RangAdó: lemaradtak a döntőről

A RangAdó 2. országos döntőjében a nyugat-dunántúli régiót képviselő győri Pindur Pandúrok csapat… Tovább olvasom