Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Goya grafikáiból nyílik kiállítás Győrött

Francisco de Goya két grafikai sorozatát bemutató kiállítás nyílik március 29-én Győrött a Városi Művészeti Múzeumban.
Francisco de Goya két grafikai sorozatát - az 1799-ben készült Szeszélyeket és a tizenhét évvel későbbről származó Bikaviadalt - bemutató kiállítás nyílik március 29-én Győrött a Városi Művészeti Múzeumban. A tavaszi fesztivál kiemelkedő jelentőségű tárlata csak Győrben lesz látható - közölte Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója az MTI-vel. A 120 rézkarc a bambergi Richard H. Mayer magángyűjteményből érkezik Magyarországra. A csaknem félmillió euró értékű képzőművészeti anyag biztosítási költségét az önkormányzat állja. A grafikák optimális megvilágítása érdekében korszerűsítik az Esterházy-palota kiállítótermeinek világítását, szintén a város finanszírozásában - emelte ki az igazgató.

Goya egyedülálló rézkarcai, és akvatintái önálló fejezetet képviselnek a képgrafika történetében - mutatott rá Grászli Bernadett, utalva arra, hogy ezekben a munkákban szellemesen és ironikus hangvételben jeleníti meg a művész saját korának erkölcsét, babonáit és az örök emberi gyarlóságokat. Négy sokszorosított grafikai sorozatot hagyott hátra a spanyol alkotó: a 80 lapból álló Szeszélyek, ötletek (Los Caprichos) és a 40 lapos Bikaviadal (La Tauromaquia) mellett A háború borzalmait és a Balgaságokat.

Előbbi 80 lapos, az utóbbi 22 lapból áll. Festményeivel ellentétben nyomatait nem megrendelésre készítette a főként portréi révén nevessé lett királyi és udvari festőművész - jegyezte meg a múzeumigazgató. A győri kiállítás a Goya grafikai munkásságával kapcsolatos könyves emlékekből is ízelítőt ad, bemutatja a sorozatokat ismertető kiadványokat egyebek között az Országos Széchényi Könyvtár és a Képzőművészeti Egyetem könyvtárának kollekciójából - mondta Grászli Bernadett. A március végén nyíló Goya-kiállítás április közepéig látható a Városi Művészeti Múzeumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kubában keresik Darwin igazát

Március elsején Kubába indul expedícióra a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-kara botanikai… Tovább olvasom