Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Gorombák vagy méltányosak az ellenőrök?

Győr - A buszbérlet csak igazolvánnyal együtt érvényes, a büntetésben nincs méltányosság. Előfordulhat, hogy az ellenőrök „gorombábbak" a kelleténél – ám az utasok sem mindig angyalok...
Nincs hét, hogy ne érkezne szerkesztőségünkbe észrevétel, amelyben azt panaszolja valaki, túl gorombán bánt vele vagy gyerekével a buszon az ellenőr, magas a büntetés olyan esetben is, amikor (például egy otthon felejtett igazolvány miatt) akár másnap könnyen tisztázhatná magát az egyébként bérlettel rendelkező utas.

Főleg a diákigazolványokkal van gond, mégpedig elég sok, mondta el lapunknak Mihályka Imre, a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója. A fiatalok lazán veszik, hogy a bérlet csak a diákigazolvánnyal együtt érvényes – ezt írja elő az utazási szabályzat, és az igazgató szerint ebben nincs méltányosság.

A büntetési tétel 6000 forint lehet. Hozzáteszi: diszkóba se mehetnek pénz nélkül...

A buszbérlet csak diákigazolvánnyal (vagy bérletigazolvánnyal) együtt érvényes, különben hatezer forint lehet a büntetés. Fotó: Felvételünk illusztráció
A buszbérlet csak diákigazolvánnyal (vagy bérletigazolvánnyal) együtt érvényes, különben hatezer forint lehet a büntetés. Fotó: Felvételünk illusztráció

Más kérdés, hogy az ellenőr nem lehet goromba az utassal. Folyamatos az oktatásuk, mit és hogyan tehetnek. Alapvető gond az ellenőrök viselkedésével – a visszajelzés szerint – nincs is, bár előfordulhat, hogy egyikük-másikuk néha nem az illő és megfelelő hangnemben szól. Tudni kell azonban, mondja az igazgató, hogy az utasok sem mindig angyalok, az ellenőrzést sokan zaklatásnak veszik, s alkalmasint maguk provokálják ki az ellenőrből is az indulatot. Ami pedig a méltányosság hiányát illeti, a válasz annyi, hogy a Volán gazdálkodó cég, függ az eladott jegyektől, bérletektől.

A viták elkerülésére jó ismerni a Volán utazási szabályzatából például azt, hogy „az az utazási igazolvány, amely annyira megrongálódott, hogy emiatt ellenőrzése lehetetlenné vált, utazásra érvénytelen. Ugyancsak érvénytelen az olyan utazási igazolvány, amelynek adatait illetéktelenül megváltoztatták."

Egy másik cikkelyben: „A tanulók utazásához a kibocsátó (oktatási miniszter) által kiállított és a közoktatásban tanévenként, a felsőoktatásban félévenként érvényesített diákigazolvány szükséges."

A bérletjegyek csak akkor érvényesek, ha azon a bérletigazolvány vagy a diákigazolvány számát feltüntették.

Azt is tartalmazza a szabályzat, hogy a használat folyamán bármilyen okból megrongálódott bérletjegyet, ha annak érvényessége megállapítható, a Volán vállalat 20 forint kezelési költség megfizetése mellett kicseréli.

Hozzátesszük saját tapasztalatunkat: megtörténik, hogy az ellenőr csak egy figyelmeztetéssel „elengedi" a diákigazolványát otthon felejtő tanulót. Az effajta „méltányossággal" viszont ő követ el szabálytalanságot...

Olvasóink írták

 • 8. Gondolkodo 2009. március 18. 11:03
  „ha én jegy vagy bérlet nélkül szállok fel a buszra megbüntetnek,de sokszor látom a kisebbségieknél se jegy se bérlet még se büntetik meg őket”
 • 7. Angels777 2009. március 06. 21:46
  „Nos a lányom 11 éves iskolás, diákigazolványát elvesztette.. 4 hónapja várunk az újra... Ez is vicces ám!!!”
 • 6. ácsi 2009. március 06. 18:20
  „HÁT MA IS A KETTESEN UGY BESZÉLTEK A LÁNYOK AZ ELLENÖRŐKKEL MINT A KAPCA RONY ÁTKOZZÁSOK AZOKAT ELLŐB MEGTANULJÁK MINT A RENDET CSAK AZT NEM ÉRTEM ELLÖSZÁLNAK FEL ÉS OTT HOGYAN PEDIG A BÉRLETET NÉZZIK DE EZ VAN AMIOTTA ÖSSZEVÖNTÁK A 2-19 EZ IS NAGY HÜLYESÉG.Nekem egy ellenöre volt gondom az magába is bunko volt bénna a keze hárman meg nézték a bérletet de még neki is meg kellet muttatni meg is muttatam evvel elkezdet kötekedni hogy nem jo mert a fiammal voltam és ö tartosbeteg mert az adatok nem egyeznek AMIRE RÁJÖT HOGY A GYEREKADATAI VANAK engem nézet 10 ÉVESNEK A NEGYVEN HELYETAZ OKOS”
 • 5. Tündérmackó 2009. március 06. 13:03
  „Én rendszeresen a 14-es busszal járok.Én még eddig csak normális ellenőrökkel találkoztam. Mondjuk nekem rendben vannak a papírjaim. De akiket megbüntettek, azokkal is normálisak voltak.”
 • 4. Poltergeist 2009. március 06. 06:54
  „Tisztelt Mindenki.

  A megoldás nagyon egyszerű legalább is részemről mivel amilyen az agyonisten olyan a fogagyisten.
  Ha normálisan szólal meg és tartja a stílusát természetesen én is normálisan reagálok.Ha bunkó akkor meg vessen magára ha más nem kiütöm a fejét a fülei közül aztán legközelebb megtanulja mi a tisztelet.”
 • 3. Muaddib 2009. március 06. 00:44
  „Kedves ellenőrök! Kicsit agresszívak az utasok?
  Engem az elmúlt két hónapban 3-szor kérték a bérletet, köszönés nélkül, foghegyről pökhendien.
  Természetesen minden alkalommal a bérlet felmutatása előtt szembe néztem és köszöntem de, nem igazán értették.
  Másodsorban én ilyen randa ellenőröket, mint amiket mostanában látok ez valami eszméletlen.
  Töpörödött fejű tők alsó, kecskeszakállas gnóm fejű ez valami borzasztó, ahogy kinéznek.”
 • 2. Judytka 2009. március 05. 19:46
  „Ja meg viszonylat igazolóval!!Ezt elfelejtették leírni.Ha nincs,az is 6000 büntetés!!”
 • 1. bucinudli 2009. március 05. 17:27
  „Az érvényesítés nem egészen így van.
  Amíg 16 éves koráig volt a tanuló tanköteles, a következőképpen kellett, hogy eljárjanak az iskolák.
  Csak azoknak a tanulóknak kellett matricát adni, akik 16 évesek elmúltak.
  A többi tanuló nem kapott az iskolában érvényesítő matricát.

  Most 18 éves korig tanköteles a tanuló. Ez azt jelenti, hogy ebben a tanévben az a tanuló számít tankötelesnek, aki 2008. augusztus 31-ig nem töltötte be a 18. életévét. Tehát a nem tanköteles tanulók kapnak most az iskolában csak érvényesítő matricát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gekkó az ananászkonzervben

Kunsziget–Thaiföld - Sokan most talán egy életre leszoknak arról, hogy a tévé előtt, a… Tovább olvasom