Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Görög kultúra a Városi Művéaszeti Múzeum táborában - képgaléria

Augusztus első hetében már több éve egy művészettörténeti korszakot dolgoznak fel a táborozó gyerekek a Városi Művészeti Múzeumban, melyet Pintérné Gergics Ágnes és Turzai Erika koordinálnak.
Az idei nyáron az ókori kultúrák egyik meghatározó területére barangoltak, a görög monda- és mítoszvilággal, valamint a görög építészettel, szobrászattal, vázafestészettel ismerkedtek a gyerekek. Nagy Attila fazekas segítségével korongoztak és készítettek vörös alakos vázákat. A motívumokat megtervezték, papíron megrajzolták, majd a vázákra rajzolták a meandervonalakat, palmetta leveleket. Agyagból domborművek is készültek.

Fotók: Szük Ödön
A Borsos Miklós Múzeum témához kapcsolódó alkotásait is megismerhették, majd a kiállítótérben vázlatokat, rajzokat készítettek ezekről. Legizgalmasabb feladat az volt, mikor elkészíthették a görögök által hordott lepelruhákat. Ünnepi sáfránysárgára és gyönyörű kékre batikolták a lepedő nagyságú vásznakat, majd papírdúc segítségével rávitték az öltözetre a már megismert jellegzetes görög motívumokat. Ebből lett a peplosz és a khiton, melyet saját készítésű díszes csattal, fibulával erősítettek magukra. Görög saru került a táborozók lábára, melyet bőrszíjakból készítettek.

A lányok hajdíszeket, a fiúk hajpántot rakhattak a fejükre. Készült még labirintus, illusztrációk a görög mítoszokhoz, faragtak oszlopokat, melyeket az épületeken figyeltek meg, tanultak dalokat is. A tábor vezetője, Lázárné Verebes Ilona segítségével a program végén egy kiállítás készül, melyet a szülők is megtekinthetnek, a gyerekek pedig az elkészített öltözetbe bújva fogadják majd a vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra állhatnak a kőkeresztek a péri kálvárián

Márványba vésett Nagy-Magyarország ajándékozásával, gazdátlan sírok gondozásával járult hozzá a péri Szalkai Imréné a múlt méltó megőrzéséhez. Most kőkereszteket szeretne állíttatni a helyi kálváriadombon. Tovább olvasom