Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Gorenje-korszak a győri piacon

Győr - Erős euró vonzza a kereskedőket: egy év alatt harmadával nőtt az árusok száma a győri piacon. Minden tíz vásárlóból hét Szlovákiából jön.

Néhány éve megkongatták a vészharangot a győri piac üzemeltetői, mondván: a sorra nyíló bevásárlóközpontok elveszik a kenyerüket. Aki tegnapelőtt járt ott, sok mindennel találkozhatott, de kihaltsággal, élettelenséggel biztosan nem.

A Dunakapu tér tömve volt sátrakkal, lacikonyhákkal, és mozdulni is alig lehetett a tömegben.

Réti Károly, az üzemeltető Kisosz vezetője nem titkolja, nagyot fordult a világ tavaly nyár – a rekorderős magyar valuta – óta, amikor már-már az árut sem érte meg kipakolni. A 300–310 forintos euró megtette hatását, bármerre fordulunk, lépten-nyomon szlovák szó hallatszik. Ő azt állítja, minden tíz vevőből hét a határon túlról érkezik, nem kevesen akár száz kilométert is autóznak. Nem véletlenül, hiszen így is jól járnak: az ottani árakhoz képest akár 40–50 százalékot is spórolnak. Szerinte ez már a nyolcvanas évek aranykorára hasonlít, amikor a cseh korona árfolyama miatt érte meg Magyarországon vásárolni a szomszédoknak.

Rum Ferenc
Rum Ferenc

Az extra forgalom lehetősége – ami csak a 10–15 kilométeres határ menti sávban tapasztalható – vonzza a kereskedőket is. Míg egy éve 90–100-an állították fel sátraikat a téren, tegnapelőtt 130-an. Sokan Fejér és Zala megyéből, valamint a Balaton északi partjáról jöttek. Rajtuk kívül körülbelül 120-an zöldséget, gyümölcsöt, tojást, mézet, virágpalántákat árultak, holott tavaly ilyenkor mindössze 80–90-en voltak.

A mosonmagyaróvári Kormos László 22 éve árul ruhaneműt a piacon, így a sajátos hullámvasút minden fázisát megélte már.

Úgy kalkulál, hogy a forgalom 30–40 százalékkal nőtt a „külföldi rohamnak" köszönhetően, de ez elsősorban a szombatra igaz, a szerdára még nem.

Kormos László
Kormos László

Hangsúlyozza: mindebben nagy szerepet játszik, hogy ingyenes a parkolás a Móricz Zsigmond rakparton. Neki a Lajta-parti városban is van üzlete, ott azonban sokkal kevesebbet profitál a határ közelségéből, mert „a szlovákok nagy részét elszívja a Tesco".

A nagyobb forgalomból nem csak a „ruhásoknak" jut. A büféknél szintén hosszú sorok álltak szombaton. Pezsgett az élet a zöldségesstandok körül is, ahol azonban inkább magyarok vásároltak. Rum Ferenc győrújbaráti méhész kérdésünkre azt mondta: napi átlagban négy-öt szlovák vevője van.

Réti Károly úgy számol, hogy a mostani fellendülés három évig tarthat.
Réti Károly úgy számol, hogy a mostani fellendülés három évig tarthat.

Réti Károly úgy számol, hogy a mostani fellendülés éppúgy három évig tarthat, mint a rendszerváltás idején a Gorenje-korszak, amikor kis túlzással a magyarok tartották el Burgenlandot. „Ha már egyszer eurójuk van, jobb, ha nálunk költik el" – tette hozzá elégedetten. A megváltozott viszonyokra szerinte az is jellemző, hogy ugyan a kereskedők nem engedhetik meg maguknak, hogy a közeli elegáns étteremben egyenek, a tulajdonos mégsem panaszkodik: az asztalok zöménél szlovákok ülnek...

Olvasóink írták

  • 3. koromvirag 2009. április 07. 07:45
    „Arról miért nem szól a cikk, hogy ezek a kereskedők milyen mocskot hagynak maguk után?! Térdig lehet gázolni a kartonpapírban, nejlonzacskóban, celogánban, zöldségmaradványokban. Ez aztán biztosan vonzza a túristákat!”
  • 2. nibail 2009. április 06. 23:40
    „Na igen de eddig mi mentünk át a szlovákokhoz,meg az osztrákokhoz pénzt költeni. Vagyis fordult a kocka.De panaszkodnak is a szlovák kereskedők,hogy nem megy be hozzájuk a kutya se.Pont úgy fognak járni mint mi annó annak idején.Hisz mindenki ott költ el a kis pénzét ahol megéri.Senki sem hülye!”
  • 1. jirzi 2009. április 06. 13:09
    „Szuper !Legalább valakinek ez is jó.Ezt elértük Fecó.Föllendült a piac”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz látogató az első két napon

Győr - Három és fél milliárd forintra becsülik annak a több mint harminc Munkácsy-képnek az értékét,… Tovább olvasom