Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Górcső alatt a játszóterek

Kényszerrel kívánja elérni a kormány, hogy minden játszótér biztonságos legyen az országban. Ugyan az eddigi szabályok is szigorúak voltak, csak éppen betartatásukhoz hiányzott a hatósági felügyelet.
A Magyar Közlönyben két hete jelent meg és május 18-án lép hatályba az a rendelet, amely a játszóterek biztonságosságáról szóló 2003-as jogszabályt módosítja.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség fogja ellenőrizni a közterületen és az intézményekben lévő játszótereket. Képünk a győri Bisinger Óvodában készült. Fotó: Mészáros Mátyás
A fogyasztóvédelmi felügyelőség fogja ellenőrizni a közterületen és az intézményekben lévő játszótereket. Képünk a győri Bisinger Óvodában készült. Fotó: Mészáros Mátyás

A rendelet értelmében az üzemeltetők – többnyire önkormányza-
tok, önkormányzati cégek, iskolák, óvodák – augusztus 31-ig kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőséget a játszóterek, illetve az ott lévő játékok számáról, állapotáról. Egy paragrafus azt is megszabja, hogy az eszközök állapotával kapcsolatos változásokat, valamint új eszközök telepítését 30 napon belül be kell jelenteni.

Dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a Kisalfölddel azt közölte, hogy a korábbi rendelet szerint a tulajdonosnak karbantartási és ellenőrzési tervet kellett készíteni a szükséges felújításról, cseréről úgy, hogy a játékok legkésőbb 2008 végéig megfeleljenek a követelményeknek. Hatósági felügyelet hiányában azonban mindez sok helyütt írott malaszt maradt. Az új jogszabály így valójában az előírások betartásának kikényszerítését szolgálja. Annyi engedményt ugyanakkor adnak, hogy az eddigi kettő helyett elegendő lesz négyévente elvégeztetni a játszóterek felülvizsgálatát valamely arra jogosult szervezettel, a szakemberek ugyanis úgy látják, ilyen gyakoriság is elegendő.

Dr. Szopka Zsolttól, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége megbízott igazgatójától megtudtuk, hogy a megfelelőségi tanúsítványokat, a karbantartási és ellenőrzési terveket, az időszakos ellenőrzések megtörténtét és a nyilvántartásokat fogják vizsgálni. Hozzátette: ha egy játszótér nem megfelelő, akár a használatát is megtilthatják. A vezető nem tart attól, hogy az érintettek igyekeznek majd eltitkolni valamely játszóteret, mert a felügyelőség munkatársai rendszeresen járnak mindegyik településen, és jó helyismerettel rendelkeznek.

Lapunk megkereste a bezi Dóra Vilmost, akinek játszótéri játékokat gyártó és forgalmazó vállalkozása van, s emellett játszóterek ellenőrzésére is van engedélye. Ő elmondta: tapasztalatai szerint a játszóterek 10–20 százaléka rendelkezik érvényes papírokkal, 50–60 százalékát egyszer ugyan megnézették, de az esedékes felülvizsgálat már elmaradt, a maradékot pedig még nem látta szakember.
„A gond az, hogy a rendelet előírja a szabványok betartását, az állam azonban forrást korábban sem biztosított, és most sem fog a felújításokhoz, cserékhez. Holott ez fontos lenne, ugyanis egy megfelelő, korszerű játszótéren a gyerekek jóval kisebb eséllyel szenvednek sérülést, kiváltképp súlyos vagy halálos kimenetelűt, maradandó fogyatékosságot okozót" – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalkai Károly kiállítása 2012

Az ember által alkotott tárgyak és műalkotások megkopnak és idővel színüket és fényüket vesztik. A… Tovább olvasom