Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Gönyűn versenyeznek a jövő autófejlesztői

Négy napos száguldás indul csütörtökön Gönyűn, ahol a Formula Student Hungary rendezvényén 32 csapat verseng egymással. A szervezők a helyszínen kívánják bemutatni a duális felsőoktatási képzés előnyeit, Gönyű polgármestere turisztikai fellendülésben bízik.

A jövő autófejlesztői csütörtökön Gönyűre érkeztek, hogy a Magyarországon idén másodszorra megrendezett Formula Student Hungary rendezvényen méressék meg tudásukat.

A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőben augusztus 18-21. között megrendezett futamon harminc külföldi mellett, két magyar csapat – a Budapesti Műszaki Egyetem és a Kecskeméti Főiskola gárdája – is verseng.

A világ egyetemeiről és főiskoláiról érkezett, leendő mérnököknek egy év állt rendelkezésükre, hogy önállóan megtervezzék és megépítsék együléses prototípusaikat, amelyeket autóipari szakértők bírálnak el három tervezői kategóriában és öt menetdinamikai szempont szerint.

Miért éppen Gönyű?

– A Formula Student Hungary szervezőgárdája 2010-ben hosszasan kutatott olyan terület után, amely az első évben, de akár hosszabb távon is képes lehet kiszolgálni az esemény - egyre növekvő - igényeit.

Csak a véletlennek köszönhető, hogy Győrhöz közel, festői környezetben, a Duna-partján tudtuk megrendezni az első versenyt. A gönyűi létesítmény vezetősége kezdettől fogva remek partnernek bizonyult – fogalmazott a helyszínválasztás részleteiről Csütörtöki Tamás, versenyigazgató.

A felvételek 2010-ben készültek
A felvételek 2010-ben készültek


Gönyű polgármestere a tavalyi versenyt szinte észrevétlennek ítélte, ám az idei rendezvénytől turisztikai fellendülést is remél. – A szervezők nem keresték fel önkormányzatunkat a versennyel kapcsolatban, amiről eddig nem is igazán tudtunk, hiszen a tavalyi futam szinte észrevétlenül zajlott a kikötőben.

Ennek ellenére községünk az idei versenytől a turisztika kisebb fellendülését várja, a futamokon ismertetőket is osztunk majd Gönyűről. Remélem, a Duna szépsége megfogja majd a külföldi és belföldi látogatókat, akik később is szívesen jönnek el falunkba – mondta el érdeklődésünkre Major Gábor, Gönyű polgármestere.

A verseny alapja lehet egy új felsőoktatási típusnak?

A nevezési lista alapján jól látszik, a versenyre leginkább német csapatok jelentkeznek.

Ez nem is csoda, hiszen ebben a térségben már bevezették a felsőoktatásban az úgynevezett duális képzést, amelyben az egyetemek mellett az ipar is részt vállal a hallgatók oktatásában: az előbbi az elméletért, az utóbbi pedig a gyakorlati tudásért felelős. Mindez jelentős terhetek vesz le az állami finanszírozású intézmények válláról.

A képzés szorgalmazói szerint az új rendszert az autóipar leginkább a jármű és műszaki mérnöki képzés BSc szintjén igényli a bevezetést. Ugyanakkor mutatkozik igény az informatika és a vegyipar részéről is még nem azonosított tantervekben.A szervezők, akik célja többek között az, hogy Magyarországon is bevezessék ezt a képzést, úgy gondolják, az idei futam megfelelő időpont arra, hogy a témát megvitassák a hazai autóipari cégek és felsőoktatási intézmények vezetői.

– A tervezés, a gyártás és a gazdasági megvalósítás során megkövetelt csapatmunka, a határidők betartása, illetve a projektmenedzsment mind olyan fontos tapasztalatokat adnak a fiatal mérnököknek, a gazdasági és jogi területről érkező hallgatóknak, amelyek rendkívül praktikus gyakorlati ismeretekkel egészítik ki az iskolák elméleti képzését.

A Formula Student Hungary kapcsolatot teremt a jövő szakemberei és a magyar autóipari vállalatok között, segítve ezzel mindkét felet a munkaerőpiacon – hangsúlyozta Csütörtöki Tamás.


A Formula Studentről dióhélyban

A Formula Student Racing-et harminc évvel ezelőtt a legjelentősebb jármű-technológiai vállalatok hívták életre annak érdekében, hogy a leendő mérnökök, közgazdászok, marketing- és egyéb szakemberek az iskolapadon kívül, valódi helyzetekben bizonyíthassák tudásukat.

Formula Student néven az 1981-ben, az USA-ban alapították a sorozatot, amely tavaly első ízben érkezett Magyarországra.

A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő területén 4 napon keresztül számos elméleti és gyakorlati versenyszámban küzdenek a dobogós helyekért a főiskolai és egyetemi csapatok, akik célja a versengés mellett a tapasztalatok begyűjtése.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roham nélkül: az OTP-nél és az MKB-nál sem tolonganak az árfolyamrögzítésért

Az OTP nagyobb megyei fiókjainál napi öt érdeklődőnél eddig nem jelentkezett több az… Tovább olvasom