Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Gönyűiek kérdeztek, az E.ON válaszolt

Lakossági fórumon tehették fel kérdéseiket a gönyűiek tegnap este a település határába tervezett 400 megawattos gázerőművel és annak hatásával kapcsolatban.
A Kisalföld december 7-én számolt be arról, hogy a tervek szerint 2010-re elkészül hazánk egyik legnagyobb villamos erőműve Gönyűn, ami együttesen 400 megawattos gázturbináival 400 kilovoltos áramot termel majd. A beruházás részleteit ez idáig szinte üzleti titokként kezelték, azonban tegnap este a beruházó lakossági fórumon ismertette a részleteket.

Az estet megnyitó polgármester, Major Gábor kijelentette: az erőműfejlesztés a kapott információk alapján vállalható.
A korszerű és modern beruházás nem csupán energiát biztosít, de Gönyűnek fejlődést is hoz. Elég csak az évi mintegy 200 millió forintos helyiadó-bevételt említeni. A polgármester megjegyezte: ha máshol épül meg, más település fejlődését segíti.

A beruházó részéről Katona Zoltán, az E.ON Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója mondta el: a projekt most érkezett abba a fázisba, hogy kikérjék a lakosság véleményét is. Döntés nincs, elképzelések vannak. A részletes hatástanulmányok készítésével most foglalkoznak. Ugyanakkor, mivel gáztüzelésű lesz az erőmű, az energiahivatal engedélyét is meg kellett várniuk.

Az ügyvezető elmondta, hogy tíz-húsz helyszínt néztek meg, mire Gönyűt választották. Fontos volt a Duna közelsége, miután a hűtővizet a folyóból nyerik. S ahhoz, hogy el tudják vezetni a termelt villamos energiát, Győr közelsége is súllyal szerepelt.

Az erőmű működését Korényi Zoltán projektfejlesztési igazgató mutatta be a fórum résztvevőinek. A szakember hangsúlyozta: Magyarországon folyamatosan nő a villamosenergia-fogyasztás, öt év átlagos növekedése 2,1 százalék évente. Eközben a régi, korszerűtlen blokkokat le kell állítani, az elkövetkező 15 év újerőmű-kapacitásigénye 5 ezer megawatt, a meglévő 8 ezer megawatt fölé.

Az igazgató elmondta, hogy az erőmű a településtől 800 méterre, a Gönyű és a kikötő közötti 26 hektáros területen épül meg. A működéshez szükséges gázt a Mol győri állomásáról vezetik az erőműhöz. Az áramot gázturbinák termelik majd, gázolajat csak az előírások miatt tartanak készenlétben. Az építés során 500–600 embert foglalkoztatnak, az üzemeltetéshez 40 emberre lesz szükségük.

Az est második felében a résztvevők tették fel kérdéseiket. A kérdésekre adott válaszokból megtudhatták az emberek, hogy a villamos energiát nem Gönyűn keresztül, hanem Győr felé vezetik el. A nyomvonal kijelölésekor a védett fákat, s feketególya-pár fészkelőhelyét is figyelembe vették. Havária esetére külön terv készül. A világhírű gyártók jelentik a garanciát arra, hogy korszerű, a környezetre nem káros, kis zajszintű berendezések működnek majd.

A hatalmas súlyú trafók, turbinák nem a falu útjain, hanem a Dunán érkeznek majd az erőműhöz, s a közúti szállítást is a település útjait, házait kímélő módon oldja meg a beruházó. A lehető legkevesebb szállítás megy majd át a falun. S ami lényeges, hogy gázolajat nem fognak használni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humánumból jelesre vizsgáztak

A kilenc éve működő győri Segítőház Alapítvány – hagyományaihoz híven – ünnepek előtt… Tovább olvasom