Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gönyűi erőműnél dolgozó alvállalkozó: `3 millió forintom ragadt benn´

Portálunk információi szerint a gönyűi erőmű építésen dolgozó alvállalkozók közül 20-25 még mindig nem jutott hozzá jogos pénzéhez. Íme, az egyik `magyaros´ története.

A legmodernebb technológiával és fejlesztésekkel felszerelt gönyűi erőmű átadásáról múlt héten adtunk hírt, az ünnepségen részt Schmitt Pál köztársasági elnök is.

Üröm az örömben, hogy információnk szerint az erőmű építésen dolgozó hazai alvállalkozók közül 20-25 még mindig nem jutott hozzá jogos pénzéhez - holott a rájuk bízott munkát tisztességesen elvégezték.

Közülük most az egyik bajba jutott megyei vállalkozó, Lendvai Lajos történetét ismerhetik meg.

"Összesen több mint 450 munkaórát töltöttünk az erőműnél"

"Tavaly ősszel, szeptemberben kezdtünk el dolgozni az épülő gönyűi erőműnél; földmunkákkal, parkosítással bízták meg vállalkozásunkat.

Összesen több mint 450 munkaórát töltöttünk az erőműnél az alkalmazottaimmal és a munkagépekkel.

A szóban forgó munkaóráknak jelentős részét nem hajlandó kifizetni az a cég - az első szeptemberi számlánk kifizetését még teljesítették; mint később rájöttem, ez volt a csali -, mellyel alvállalkozóként szerződést kötöttünk.

Jelenállás szerint összesen több mint 3 millió forintunk `ragadt benn´ a gönyűi erőműnél" - mondta a kisalfold.hu-nak Lendvai Lajos, aki 28 éve vállalkozik, s a Megyei Ipartestülettől ezüstgyűrűs kitüntetést is kapott.


Egyes alvállalkozóknak egyelőre sok örömük nincs a vadonatúj erőműben.
Egyes alvállalkozóknak egyelőre sok örömük nincs a vadonatúj erőműben.

"Tél végén megbíztam egy győri ügyvédet a felszámolási eljárás elindításával"

"A velünk szerződést kötő céggel tavaly októberben, novemberben többször is próbáltam kapcsolatba lépni, de levélben, telefonon és személyesen is gyakorlatilag köddé váltak, mint ahogy később a felszámoló számára is.

Az idei évben már nem is igyekeztem keresni őket, mert semmi értelmét nem látom az egésznek, így csak a költségeimet növelném.

Tél végén megbíztam egy győri ügyvédet a felszámolási eljárás elindításával, de egyelőre e téren sem történt semmi - úgy érzem, hogy a törvény nem engem véd.

Véleményem szerint a hasonló körbetartozásos helyzetek, akkor lesznek elkerülhetőek, ha törvényben garantálnák, miszerint addig nem lehet átadni és átvenni, vagyis üzembe helyezni adott építményt, ameddig nem rendezték az alvállalkozók összes kifizetetlen számláját" - zárta szavait Lendvai Lajos, aki a nem teljesített számlákat, a munka- és gépüzemnaplókat megmutatta portálunknak.


Lendvai Lajos
Lendvai Lajos


Tavaly tüntetést is szerveztek a gönyűi erőműnél dolgozó alvállalkozók

A gönyűi erőműnél nem ez az első körbetartozásos ügy: tavaly július közepén még tüntetést is tartottak egy 267 millió forintos ki nem fizetett számla miatt.

A fővárosi tüntetésen Androsics Zita, az Andro-Bau Kft. egyik ügyvezetője és tulajdonosa akkor azt mondta: a fővállalkozó nem fizette ki cégünknek a munkáért járó több mint 267 millió forintot és annak kamatait.


Fotók: Cseh Róbert.
Fotók: Cseh Róbert.


Nem a németekben van a hiba: az E.ON rendezte az összes kifizetést


Portálunk megkereste az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs munkatársát, Egyházi Nikolettát.

"Az E.ON rendkívül sajnálja, hogy egyes alvállalkozók még mindig nem jutottak hozzá jogosan járó pénzükhöz.

Az erőműbe beruházó E.ON-csoport a lehető legkörültekintőbben választotta ki fővállalkozóit, és természetesen minden partnerének az utolsó forintig kifizette az elvégzett munkáért járó, szerződésben rögzített díjat" - tudatta Egyházi Nikoletta.

Olvasóink írták

 • 10. janika 2011. július 06. 17:47
  „Az a lényeg, hogy a derék rendőreink tudnak,sőt emelt tarifákkal bírságolni! Ehhez a pénz eltüntetéshez meg nem értenek!vagy ide nem kűldik Őket?”
 • 9. _Zoli_ 2011. július 06. 10:57
  „Jó Magyar szokás szerint mindig a kis vállalkozások finanszírozzák ezeket a beruházásokat!

  Ezeket a munkákat olyan cégek nyerik, akik saját maguk a kivitelezés 10%-át sem képesek elvégezni, de van 4-5 emberük akik a munkát leszervezik na és persze mögöttük egy "befektető brigád". Ezekre a munkákra csak ők tudnak pályázni mivel ők felelnek meg papíron a feltételeknek (bankgarancia). A 4-5 emberke elkezdi a szervezést, munkamenet, ütemtervek, alvállalkozók, finanszírozás. Vagyis ha ők mint fővállalkozók 60 napra kapnak pénzt, akkor az alvállalkozóval 90 napos szerződést kötnek. (Plusz a jólteljesítési, garanciális stb. visszatartások a végösszegből amit majd próbaüzem letelte után kap meg a vállalkozó (ha megkap!). Közben ha sokat sír az alvállakozó akkor megmondják neki, hogy csönd különben 10 másik cég egyből ugrana a helyére!
  (ők sem járnának egyébként jobban). Igy van az hogy a nagy cégeknek egy "fillérjébe sem kerül a beruházás.

  "Véleményem szerint a hasonló körbetartozásos helyzetek, akkor lesznek elkerülhetőek, ha törvényben garantálnák, miszerint addig nem lehet átadni és átvenni, vagyis üzembe helyezni adott építményt, ameddig nem rendezték az alvállalkozók összes kifizetetlen számláját" - zárta szavait Lendvai Lajos"
  Fölösleges dolog! Ezt is megoldánák: A munka teljesítése után, fizetés előtt aláiratnak vele egy nyilatkozatot, hogy a fővállakozó felé nincs jogos követelése. Különben a fővállalkozó nem fogja megkapni az utolsó részletet amiből majd ki fogja tudni fizetni az alvállakozókat, Ők természetesen saját zsebből nem finanszíroznak semmit!
  Sok esetben már most úgy kötnek szerződést hogy a leszállított, átadott de ki nem fizetett berendezések tulajdonjoga a megrendelőre száll át!

  Azért vannak rendes fővállalkozók is!”
 • 8. Loich 2011. július 06. 10:48
  „figyeljetek, tereket, megállókat átnevezni valljuk be sokkal fontosabb mint az emberek tiszetsséggel megkeresett pénzét garantálni törvényileg ... nagy a hallgatás a Megyeri-híd alvállalkozóiről is, meg a Gulya Bt. ről is mélyen hallgatnak. És még sorolhatnám”
 • 7. unkown 2011. július 06. 10:37
  „1. a vállalkozó helyében felszántanám az egész területet
  2. az egész történet lényege, mert megtehetik! valaki fogja a pénzt nem fizeti ki az alvállalkozókat, felszámolja a céget, azután sem fizeti be az adót stb.. másnap már más néven új céget alapítva folytatja...
  Nem lesz-e téren sose megoldás, hiszen az állami szektorban is ezt művelik, a leggyakrabban az útépítéseknél, állami beruházásoknál is ezt csinálják... a fejétől bűzlik a hal.”
 • 6. mindigatutit 2011. július 06. 09:48
  „hihetetlen egy ország!!vajon miért nem történik a körbetartozásokkal semmi lassan 20 éve????????,a zorbánék is csak ígérték,de mint látjuk semmi nem történik!!!valszeg már nincs is meg a cég,de a volt tulaj már tuti ,hogy más céget csinált ahol ugyanezt fogja csinálni!!!BÜNTETLENÜL!!!sok családot tönkretéve”
 • 5. Ibrox 2011. július 06. 09:24
  „Nyugalom. A pénz "titkosítva" lett.”
 • 4. reszegenisjozan 2011. július 06. 09:20
  „3. Goldmund

  Azért mert, aki 100 milliókat lop annak van pénze jó ügyvédekre...
  Továbbá a mindenkori hatalom őt védi, mert egy falkába tartoznak.

  Nagy ügyekkel csak akkor buksz le, ha az aktuálisan hatalmon lévők valamiért nagyon megharagszanak rád.”
 • 3. Goldmund 2011. július 06. 08:39
  „A cikkben említett cég, akivel Lendvai úr is szerződött, miért nincs megnevezve?”
 • 2. reszegenisjozan 2011. július 06. 08:26
  „A sokadik hasonló eset...
  Kis magyar valóság.
  Hol van ilyenkor a rendőrség, az NBH, a NAV, NNI, stb???????
  Megmondom: együtt kajálnak, vadásznak, nyaralnak azokkal akik "eltűntek" a pénzzel.
  Megint azok szívnak, azokat NEM védi semmi, akik dolgoztak, dolgoznak (de meddig??).

  Ha lenne nemzet, lenne hazaszeretet, lenne testvériség, lenne empátia ebben a csonka országban, akkor kikövetelnénk magunknak az igazságot. De az az igazság, hogy itt a nemzettudat utolsó szikráját is "börtönbe" zárják, hogy uralkodni lehessen a nyájon.

  Kíváncsi lennék, hogy az E-on illetékesei és a fővállalkozók között milyen összefonódások vannak. Megnézném az illetékesek hivatalos és nem hivatalos vagyongyarapodását.
  Mondjam az alapot: fizess vissza min. 15%-ot és tiéd a meló. Ezt a pénzt valahol meg kell spórolni. Most ismét így spóroltak...”
 • 1. Motorka007 2011. július 06. 07:57
  „Az ilyen esetekre miért nem hozz a parlament azonnali döntést? de ezt már meg kellett volna hoznia több éve,szégyen szégyen gyalázat. A vállalkozó megy az igazáért bíróságra oda is fizet az ügyvédnek is fizet pár év meg állapítja a bíróság,hogy igaza van jön a felszámoló az addig nem dolgozik még az ő pénze nincs meg majd megint jön egy két három év és azt mondják nincs kitől vagy a sorvégén vagy neked már nem jut. De az apeh-ot ez nem érdekli fizesd az meg nem kapott pénzed után az áfát.Sajnalom a vállalkozót de nem lesz pénze sajna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 milliót lopott egy autóból: elkapták a ménfőcsanaki férfit

Hónapokig bujkált, de rendőrkézre került az a ménfőcsanaki férfi, aki még tavaly nyáron 26 millió forintnyi eurót lopott el egy autóból. Tovább olvasom