Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 6°C | 13°C Még több cikk.

Gönyű hajósmúzeumot álmodott

Gönyű - Különleges kincset, mini hajóstörténeti kiállítást rejt a gönyűi faluház, amelyből a helybéliek múzeumot szeretnének kialakítani. Ezt szolgálta az idei III. Gönyűi Hajósbál is, amelyet a honismereti egylet tagjai szerveztek.

Az egykor felrobbant Árpád gőzös egy darabját évtizedekig a Duna mélye rejtette, tavaly kivételes ereklyeként került elő a roncs egy része, amely most faluházban látható. Meghökkentő, ugyanakkor nem csak a hajósoknak szívbe markoló élmény a múlt és a jelen sajátos üzenete. S a múzeumé is, amely annak még ugyan kicsi,

helytörténeti kiállításnak viszont már bőséges válogatás látható a Duna menti hajózás történetéből: hálókból,  hajósok személyes emlékeiből, fel-
jegyzéseiből és használati tárgyaiból.

Hadarics Vilmosné, Ágoston Zoltán és Cser Imréné minden fellelhető relikviát és hajósemléket gyűjt. Fotó: Harcsás Judit

– Megannyi érdekességgel szolgál a gyűjtemény, kérésre bármikor kinyitjuk a hivatal szomszédságában lévő faluházat – tájékoztatott Hadarics Vilmosné, a Gönyűi Honismereti Egylet elnöke. – Négy éve a kezdeményezés a Duna-napi időszaki kiállítással kezdődött, akkor is, és most is lelkesen gyűjtöttük, rendszereztük a relikviákat. S ugyan nem közvetlenül a hajózáshoz kapcsolódik, de a templom restaurálása során a kereszt alatt az ezernyolcszázas évekről írt az akkori plébánosunk – ennek a másolatát is kiállítottuk és őrizzük.

Gönyű, a hajósfalu álmodni mert. S nemcsak nagy múltú hajóscsaládjai miatt, hanem a jelen mohikánjaiért, a még tevékeny hajósokért.
 Az egylet tagjai állítottak emlékművet a már elhunytakért, hajósdinasztiákért, a Duna-partra pedig egy messziről „köszönő" árbocot szeretnének, amely emlékeztet a már kihalófélben lévő mesterségre, amelyből egykor a település 90 százaléka  élt.

– Matrózként kezdtem, s végigjárva a ranglétrát ma a Gönyű–Rotterdam út hajóskapitányaként járom a Dunát – tudtam meg Ágoston Zoltán társelnöktől. – Minden darab a szívemhez nőtt, gyarapítottuk a kiállítást, s reményeink szerint az épület is idővel bővíthető. Olyan emlékeket, helyeket szeretnénk, amely az utókornak is hirdeti: Gönyű igazi hajósfalu volt, az erről szóló emlékeket pedig rendszerezzük, megőrizzük.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitől penészesedik a felújított lakás?

Győr - Sok szó esik mostanában (s egyre több az új lakásfelújítási program kapcsán) az épületek… Tovább olvasom