Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Gönyű: A fejlesztés miatt két hónapig elterelik a forgalmat

Gönyű - A régió jelenlegi legnagyobb, európai uniós pénzből megvalósuló beruházása a gönyűi kikötőfejlesztés, amelyet gőzerővel építenek. Kedden megérkeztek a markológépek, amelyek átvágják a régi pesti utat, hogy folytatni tudják a vasúti sínek lefektetését.
Néhány nap csúszással ugyan, de hétfő délutántól valóban elterelték az 1-es számú főút forgalmát. Az ok: az országos közforgalmú (gönyűi) kikötő fejlesztéséhez tartozó út- és vasútépítési munkálatok elérték a főutat, a sínek lefektetését pedig folytatni kell. A gépjárműforgalmat várhatóan 2 hónapig terelik ideiglenes útra. Az autósok is jobb, ha készülnek, hiszen forgalmas útról van szó. Az új felüljáró ezzel párhuzamosan épül, s tavaszra (a tervek szerint május környékén) el kell hogy készüljön, hisz a forgalom csak ezt követően állhat be a végleges rendbe.


Az uniós pénz szoros határidőt is jelent, ezért a munkák gőzerővel folynak. Fotó: Krizsán Csaba

Összesen csaknem tizenkét kilométer vasúti összeköttetés épül Gönyűn a kikötő és a Bécs–Budapest közötti fő vasútvonal között, s el kell készíteni a felüljáróhoz tartozó, 1,3 kilométer hosszú fel- és lehajtót.

A kikötő 25 hektáros logisztikai parkjának belső infrastruktúráját is kiépítik, ami magában foglalja a kikötői főbejárat, a parkoló, a porta és mérlegelő, az úthálózat, az iparvágány-hálózat és a közművek kialakítását.

Összesen csaknem tizenkét kilométer vasúti összeköttetés épül uniós és magyar pénzből. Fotók: Krizsán Csaba

A pályázati határidő sürget

A beruházás valamennyi költségét – például a régészeti leletmentést, a területvásárlásokat, a lőszermentesítést, a tervek elkészíttetését – számolva 9,7 milliárd forintba kerül. Ennek háromnegyedét állja Brüsszel, a többit a magyar állam. A tenderkiírás szerint a beruházást legkésőbb 2008. július 30-ig el kell készíteni. A határidő azért fontos, mert ha nem tartják be, elúszik az unió 7,2 milliárd forintos támogatása.

A gönyűi kikötő az öt országos közforgalmú kikötő egyike. Működtetője a Győr–Gönyű Kikötő Zrt., amelynek jegyzett tőkéje jelenleg 378,5 millió forint. A részvények 60 százalékát magyar tulajdonosi kör, cégek és önkormányzatok birtokolják, míg 40 százaléka osztrák érdekeltségben van, a bécsi kikötő és magánbefektetők tulajdona. A Győr–Gönyű Kikötő Rt. forgalma tíz év alatt megtízszereződött, de ennek a beruházásnak hála, további bevétel- és forgalomnövekedéssel számolhatnak.


Mostantól két hónapig más útvonalon járnak az autóbuszok is. Fotó: Krizsán Csaba

Gönyű másik órásfejlesztése

A közelmúltban írták alá a fővállalkozási szerződést a Gönyűn épülő 400 megawattos gázerőmű beruházója, az E.ON, valamint a kivitelezésre fővállalkozónak kiválasztott Siemens képviselői. A mintegy hetvenmilliárd forintos beruházás építési munkái idén májusban kezdődnek, s 2010-ben kezdi meg működését a nagy hatékonyságú, korszerű, kombinált ciklusú erőmű. A beruházás a magyarországi erőművek megújulásának kezdete: az alkalmazott technológia állítólag a legkorszerűbb Magyarországon, hatásfoka ötvenhét százalék, ami a világon is az elsők között van.


Fontos adatok

A Győr–Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő 110 hektár kijelölt területe a Duna 1794-es folyamkilométerénél helyezkedik el a Mosoni-Duna torkolatában, 38,5 km-re a Duna–Rajna–Majna vízi út földrajzi felezőpontjától. Távolsága Rotterdamtól, vagyis az Északi-tengertől 1714 km, míg Sulinától, vagyis a Fekete-tengertől 1794 km. A legnagyobb előnye talán, hogy itt halad el több országos, kiemelt jelentőségű tranzitvasútvonal, valamint a gyorsforgalmi úthálózat fővonala is.

Olvasóink írták

  • 1. kopasz 2008. február 14. 06:58
    „.........anyátoknak építetek GÁZERŐMŰVET! mikor már majdnem beledöglünk a globális felmelegedésbe!Mocskos drága és egyre fogy a foszilis energia!MI MEG MIT CSINÁLUNK JÓL ELTÜZELJÜK!!!!!Hol vannak a vizierőművek szélerőművek, alternatív geo és öko technológiát kellene olcsobbá elérhetőbbé tenni és államilag támogatni így építeni a jövőt.Éjen az EON és az OLAJLOBBI!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új MSZP-frakcióvezető

Győr - Kun András váltja a győri közgyűlés MSZP-frakciója élén Eredics Imrét – jelentette be… Tovább olvasom