Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Gönyű-Nagyszentjános: Szennyvíztisztítás kétmilliárdból

A Kisalföld információi szerint mintegy kétmilliárd forintból megoldódik Gönyű és Nagyszentjános szennyvízelvezetése és -tisztítása.

Ha minden igaz, a két Győr környéki település polgármestere a mai nappal megkapja azt a levelet, amelyben értesítik őket, hogy a ˝Gönyű és Nagyszentjános települések szennyvízcsatornázása, az összegyűjtött szennyvizek átvezetése a győri szennyvíztisztító telepre˝ című KEOP-pályázatot az Új Széchenyi Terv keretében támogatásra érdemesnek minősítette az irányító hatóság. A levélben azonban szerepel az is, hogy néhány feltételnek meg kell felelniük a településeknek.

A projekt nettó összköltsége 1 milliárd 968 millió forint, ebből 1,64 milliárd a támogatás (az összköltség 83,3 százaléka); 328 millió az önerő, s további 800 ezer forint írható a nem elszámolható költségek közé (ez az önerőn felüli saját forrás). A támogatást a Kohéziós Alapból és a Magyar Köztársaság költségvetéséből biztosítják, társfinanszírozásban.

Gönyű polgármesterét, Major Gábort nem érte váratlanul megkeresésünk, s várja a hivatalos értesítést.

– Természetesen örülünk a támogatás elnyerésének, hiszen a két település már tizenhat éve szerette volna megoldani a szennyvízelvezetést. Akkoriban még a kormány segítségével, cél- és címzett támogatások révén. Az uniós csatlakozást követően négy éve pályázunk arra, hogy megépülhessen a szennyvízcsatorna-beruházás. Természetesen a támogató nyilatkozatban megfogalmazott elvárásoknak megfelelő módosításokat végre fogjuk hajtani – mondta Major Gábor.

A polgármester hozzátette: mindenképpen szeretnék megvalósítani a beruházást, mert nagy szükség van a szennyvízcsatorna kiépítésére.

– A szippantás ára egyre magasabb, lassan az eget veri, a lakosságot ettől szabadítja meg a csatorna, ha elkészül. Emellett a telekárakra is pozitívan hat, értékesebbek lesznek a közművesített ingatlanok. Amint a hivatalos okmányok aláírása után lehetőségünk lesz rá, nekifogunk a bank keresésének, amely az önrészhez a legelőnyösebben lesz a segítségünkre. S a közbeszerzéseket is ki kell írni – mondta el lapunknak Major Gábor.

– Megváltás jelent, ha végre olvashatjuk a jó hírt a szennyvízkezelés megoldásának támogatásáról. Annyira várják már ezt a helyiek: a napokban is panaszkodtak és csak azzal tudtam vigasztalni őket, hogy most már biztosan hamarosan döntés születik a pályázatunkról – mondta el lapunknak Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere és hozzátette: tavaly a faluban tragikus helyzet alakult ki. A magas belvíz miatt háromszor vis major helyzetbe került a település: a házakban komoly károk keletkeztek, a kisgyerekesek otthonai hónapokig vízzel voltak körülvéve és így a szennyvízürítés is gondot okozott. Ugyan a belvízelvezetést azóta megoldották, de az emésztőgödrök sok helyen tönkrementek és a szippantás egyébként is régóta nagy költségeket, sok kellemetlenséget okozott – erről az elmúlt több mint egy évtizedben a Kisalföld többször írt.

Friderics Cecília reméli, hogy jövőre már működhet falujukban a szennyvízcsatorna-rendszer. Úgy véli, most arra kell koncentrálni, hogy az önrészt biztosítsák, de ezt mindenképp megoldják. Fontos az is, hogy a lakosok többsége 2008 óta az államilag támogatott lakás-előtakarékosság keretében gyűjti a pénzt a rákötési díjra.

A pályázatért lobbizott Kara Ákos, a térség parlamenti képviselője is, akinek választási ígéretei egyike volt a Gönyű–Nagyszentjános közötti szennyvízkérdés: ˝Ezért is örülök annak, hogy még ebben a ciklusban sikerült megoldani ezt a kérdést. Fontos volt, szükség volt rá, s most már nagyon nagy esély van arra, hogy megvalósuljon˝ – mondta a képviselő.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. június 25. 05:52
    „Itt is beépítenek minden telekre egy szivattyút és a lakosságot kötelezik a szolgáltató szivattyújának ingyenes áramellátására, hogy tudják azt üzemeltetni. Ez a népnyúzás jól bevált esete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: Fel kell újítani a Dunakapu teret

Ha a régészeti feltárás olyan eredményeket hoz, az önkormányzat lemond a Dunakapu téri mélygarázsról… Tovább olvasom