Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gondolatok Kis Péter grafikusművész kiállításának margójára - képgaléria

Képek a falon. Első olvasatban tárgyak csupán. Élettelen vászon, festék, karcolt rézlemez, nyomást elszenvedő papír vagy formára gyömöszölt bronz. De a tárgyak önmagukban tárgyak csupán, nem okoznak maradandó örömöt, nem váltanak ki csodálatot, nem nőnek a szívünkhöz, lelkünkhöz.

Művész kell melléjük, hozzájuk, hogy életre keljenek, hogy nyomot hagyjanak maguk után és bennünk.

Fotók: Szük Ödön

Művész és művészi tárgy nem létezhet egymás nélkül tehát. Mondhatjuk, akár legyintve, ez a mesterség, a mesterségbeli tudás megnyilvánulása, ami tanulható. Csak az kell hozzá, hogy alkotójuk tudja, mit akar, és hogy képes is legyen arra, hogy létrehozza azt, amit akar. Bár már ez önmagában sem kevés, a lényeg azt hiszem mégsem ez, mégsem ebben keresendő. Mert valódi művészi alkotás nem születik pusztán mesterségbeli tudás nyomán, azt csak a teremtő gondolattal, a világra való rácsodálkozás szabad képességével rendelkezők hozhatnak létre. Az abszolútum minden hétköznapiban való megsejtésével, s ennek olyan alkotássá testesítésével, amiben ha akarja, bárki megláthatja önmagát, magára ismerhet benne, s talán kicsit arra is általa, aki létrehozta.

Kis Péter munkái ilyen tükrökként tekintenek vissza ránk. Tele érzésekkel, az ítélőképes, de nem ítélkező elme megnyilvánulásaival, a gondolkodó ember által megélt hétköznapok lenyomataival, a képekben elmesélt életigazságokkal, amik a lélek titkos műhelyében válnak azzá, amik. S mindeközben nem terhelnek a munka megannyi gyötrelmével, az alkotás megszenvedett kételyeivel, a nyomot hagyni magunk után mindig jelen lévő, minőségre kötelező parancsával.

Csak zászlók vannak és lobogás, lélekként égen kóborló madár, a semmi szélén álló, önmagát kereső és teremtőjét minduntalan faggató magányos ember. Égből alászálló kósza angyal, a tenger végtelen, titokzatos azúrja. Nyíló leheletdrapériák élet és halál, ég és föld között, mindenségre nyíló ablak, mindenkire váró elhagyott szék előtt, vérvörös kelmével fán megterített Isten asztala, az aranykori mester bennünket néző szigorú tekintete. Szavak nélküli költészet. A színek, a vonalak, a formák, a stílus mindezekhez csak ráadás, mert az, amit látunk, „az időtlent derengeti át az időbeli világba".

Picasso szerint a művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát. Kis Péter kiállítása jó alkalom egy kis megtisztulásra.

(Kis Péter grafikusművész kiállítása november 14-ig látogatható Győrött, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a győri vidéki pályaudvar parkolóját - fotó

November 1-jétől átmeneti időre lezárják a vidéki buszpályaudvarnál lévő parkolót, erre tábla… Tovább olvasom