Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Gondolatok a Szitásdomb lakóparkról

Vámosszabadi illetékessége csak azok számára lehet új hír, akik eddig nem terveztek ingatlant vásárolni a Szitásdomb lakóparkban, ugyanis ha máskor nem, legkésőbb az adásvételi szerződés aláírásakor vitathatatlanul ki kell derülnie annak, hogy az ingatlan Vámosszabadin található.

A Szitásdomb lakópark területe Vámosszabadi közigazgatási területe, ezért lakosai a község lélekszámát gazdagítják, ha állandó lakóhelyet létesítenek a településen. A falu jegyzője, dr. Szabó Eszter állítja, ezt követően ugyanúgy megmarad számukra az a sokrétű választási lehetőség – a gyermekorvos, háziorvos s az iskola, óvoda megválasztása, mint ahogy ez eddigi élethelyzetükben is adva van.

– Azt, hogy a vámosszabadi lakossá válás nem okoz problémát az ideköltözők megszokott életritmusában, az a tapasztalat mondatja velünk, mely szerint az elmúlt négy-öt évben egy másik lakóparkunkba költözöttek esetében sem történt ez meg. Azt a területünket korábban Győrben élő, magasan képzett, tehetős családokkal népesítették be úgy, hogy az semmiféle törést nem okozott számukra – mondta dr. Szabó Eszter.

– A helyi buszközlekedést éppen a már megtörtént területcsere hivatott biztosítani, ugyanakkor nem jellemző a jelenlegi lakosságunkra sem az, hogy tömegesen vennék igénybe a buszjáratokat. Feltehetően a lakóparkban is olyan réteg kíván letelepedni, mely nem rendszeres tömegközlekedő.

A Szitásdomb lakópark leendő lakói már építik házaikat. Fotó: Bertleff András
A Szitásdomb lakópark leendő lakói már építik házaikat. Fotó: Bertleff András


A jegyző hozzátette: a helyi adóztatás kérdésében nyilván Vámosszabadi válik illetékessé, de e tekintetben nagyon vonzóvá teheti a községet az a tény, hogy a helyi iparűzési adó mértéke 1,4 százalék, így a környék legkedvezőbb adómértékét kínálja a gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és egyéb adóalanyok számára. Emellett a magánszemélyek kommunális adója is csekély összegű: évi 5 ezer forint. E két adónemnél többet egyelőre nem is tervez a testület bevezetni.

– A hivatali ügyintézések során községünk lakóinak ez idáig is megfelelt a településünk által kínált gyors, az ügyfelek elvárásaihoz rugalmasan illeszkedő és színvonalas ügyintézésünk, melyet reméljük, a továbbiakban is biztosítani tudunk. De az is könnyen megtörténhet, hogy egy közösségi élet iránt nyitott, aktív új szitásdombi lakosunkat a testület tagjai között köszönthetjük a következő önkormányzati választás eredményeként, mint ahogy a már benépesült lakóparkunk is nem egy képviselőt adott a településnek.

– Belterületünk ezen része olyan új lehetőségeket tartogat Vámosszabadi életében, melyeket bármely más település szívesen tudna magáénak. Ennek tudatában és e felelősséggel kezeli a kérdést képviselő-testületünk is – mondta végül dr. Szabó Eszter.

Községünk lakóinak ez idáig is megfelelt a gyors, az ügyfelek elvárásaihoz rugalmasan illeszkedő ügyintézésünk, melyet reméljük, a továbbiakban is biztosítani tudunk.
Dr. Szabó Eszter jegyző
  

Olvasóink írták

  • 1. peet13 2011. május 31. 06:06
    „Akkor Vámosszabadi önkormányzat gondoskodjon a lakóparki gyomtenger megszüntetéséről is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GDP: ismét élen a megye

A válság ellenére Győr-Moson-Sopron gazdasági teljesítménye maradt a legnagyobb a hazai megyék… Tovább olvasom