Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Gombabőséget okoztak az esők

Győr-Moson-Sopron - A tavaly őszhöz hasonlítható az idei nyár a gombaszakellenőrnél, amikor sorban álltak a vizsgálatra várók. Az esős és a meleg idő sűrű váltakozása kedvez a réteken, erdőkben növekedő fajtáknak. Bőséges a termés, de nem mindet szabad összeszedni.
Az utóbbi hetekben jóval többen és több szabadban szedett gombát vittek a győri vizsgálóhelyre a szokásosnál. A város ötven-hatvan kilométeres körzetéből érkeznek a Dunakapu térre, a piacirodába az erdei és a mezei fajták. Tegnap főként mezei szegfűgomba, de mostanában többen szedtek ízletes vargányát, nagy őzlábgombát, rókagombát, sötét trombitagombát, erdőszéli és ízletes csiperkét. Azokat Baranyai Józsefné nézi át egyesével, hat éve teszi ezt szerdánként és szombatonként reggel hattól. A piacot üzemeltető Kisosz biztosítja ezt a szolgáltatást, mindenkinek ingyenesen.

Csak a gombaszakellenőr adott napra szóló igazolásával lehet a szabadon termett gombát a piacon árusítani, de a vizsgálat azoknak is javasolt, akik amit leltek, maguk akarják megenni. A piacirodán nem tesznek különbséget ilyen szempontból az árusok és a hobbiból gombászkodók között. Utóbbiaknál a tapasztalatok szerint gyakrabban akad a vizsgálat során enyhén mérgező gomba, gyökeres tinóru, büdös őzlábgomba, karbolszagú csiperke. Arra az alapszabályra is gyakran muszáj Baranyainénak felhívnia a figyelmet, hogy minden fajtát külön kell szedni, mert ha összeömlesztik azokat és akad köztük nem ehető, akkor az egészet ki kell dobni, pontosabban elkobozzák. Arra is tanítja a szakértő az erdőt-mezőt járókat, hogy ne tépjék ki a földből a gombát, a föld fölötti részénél vágják le, akkor könnyebben újraterem. Csak ha olyanra lelnek, amit nem ismernek, akkor szedjenek ki egyet tönköstül, hogy megmutathassák az ellenőrnek.

Baranyai Józsefnénak mostanában bőven akad vizsgálnivalója, mert a kalaposok idén nyáron nevükhöz hűen gombamód szaporodnak. Fotó: Krizsán Csaba
Baranyai Józsefnénak mostanában bőven akad vizsgálnivalója, mert a kalaposok idén nyáron nevükhöz hűen gombamód szaporodnak. Fotó: Krizsán Csaba

– Sokan elmondják a vizsgálatkor, hogy magát a gombaszedést szeretik, örömüket lelik abban, ha a természetet járva egy-egy szép példányra találnak. De sokan kérnek ahhoz is javaslatot, hogyan készítsék el a gombát. Szerintem a hagymás, az olajos, a borsos változat is nagyon finom. Jó pörköltnek, rántottába, a nagyobbak kirántva, de akár savanyúság is készíthető belőle – mondta el a győri szakellenőr. Azt már Vass András tette hozzá, hogy milyen remek tejfölösen vagy levesbe ízesítőnek, mert a vadon termő gomba íze utánozhatatlan. Tegnap Mihályi környékéről tizenöt kilónyi mezei szegfűgombát hozott a piacra, félliteres pohárból, négyszáz forintért árulta. Szerinte időigényes a gombaszedés, az említett mennyiséget ugyanis lányaival együtt nyolc órán át gyűjtötte össze, de örültek, hogy érezték a hátukat a hajlongás miatt, mert az azt jelezte: találtak eleget. Törzsvevőinek most nem kellett kérdezgetniük, mint tavaly, mikor tud friss gombát hozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedszázad az anyanyelv szolgálatában

Győr - A jubiláló anyanyelvi táborban 25 év alatt közel 1000 határon túli magyar diák vett részt,… Tovább olvasom