Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

GMO: időben kell a vetőmagot vizsgálni

Még az őszi vetés előtt kell a jogszabályokon változtatni, hogy többet ne kerülhessen a magyar gazdák földjeibe tudtukon kívül genetikailag módosított (GM) vetőmag – állítja Hámori Sándor, a Vetőmag Terméktanács elnökségi tagja.
A győri Primag Kft. tulajdonosa korábban lapunknak adott nyilatkozataiban is hazánk GM-mentessége mellett érvelt, a géntechnológia effajta hasznosítása miatti aggodalmának adott hangot.

– A terméktanács tudomásul veszi hazánk GM-mentes státusát és átérzi annak súlyát, hogy nem jó hírét kelti mezőgazdaságunknak, hogy az elvetett magok közé mégis génmódosítottak keveredtek. Sajnos a megsemmisítésről szóló határozatok részben már elkésett intézkedést jelentenek – szögezte le Hámori Sándor és hozzátette: egységesíteni kellene a vetőmagok vizsgálati módszereit. Szerinte akkreditált laboratóriumokra van szükség, hogy ne születhessenek ugyanarról a vetőmagtételről eltérő eredmények. A legfontosabbnak pedig azt tartja, hogy még vetés – sőt, a forgalomba kerülés – előtt kiderüljön: a vetőmagok szennyezettek-e vagy nem génmódosított magokkal. Ezt lehetne szerinte jogszabály-módosítással elérni. Úgy véli, ennek érdekében kellene szakmai egyeztetést folytatnia a hatóságnak a terméktanáccsal, a forgalmazó és a nemesítő cégekkel.

A gyors intézkedésre indoka szerint azért van szükség, mert az őszi vetéshez szükséges repcemagok többsége külföldről érkezik hazánkba, márpedig a hazánkban szaporított vetőmag számít biztonságosabbnak a GM-mentesség szempontjából.

A szakember azt is megjegyezte, hogy az Európai Unióban a génmódosított vetőmagok megengedett aránya 0,9 százalékos, nálunk pedig 0 százalékos, de ezt nagyon nehéz megvalósítani, ha génmódosított növényekkel szennyezetté vált a terület és már elvirágoztak az ilyen növények a megsemmisítés előtt.

Olvasóink írták

 • 9. pancser 2011. július 29. 17:05
  „Pusztai nem mérték, mérték az az egy milliárd ember aki minden baj nélkül fogyasztja. Ezzel Pusztai kilőve.
  A megsemmisítésre ítélt tételek nem GMO magok voltak 1 azaz 1 ezrelék keveredést mutattak ki, de ezt vitatják a fajtatulajdonosok.
  A labor aminek alapján a súlyos döntést hozták nem volt akkreditálva, ettől kezdve a dolog úgy áll, hogy fejek fognak hullani és az állam fizet. A dolgokat tovább ragozni nincsen értelme.
  Amúgy a GMO-t azért csinálják, hogy szebb és jobb terméket állítsanak elő a mg-ban. A humán felhasználás meg óriási lépés lehet, hiszen elvben, minden öröklött betegséget meg lehet szüntetni, ezzel véget ér a családi átok, ha a hibát okozó génszakaszt kicserélik.
  Soha nem állította senki, hogy a tudást gonosz célra is fel lehet használni. A tűz használata nagy előrelépés volt az ősember számára, azonban a szomszéd kunyhójának a felgyújtására vagyis gonosz célra is használták. Vagy: a konyhakéssel kenyeret is lehet szelni, de emberin élet kioltására is alkalmas. Kedves laikusok, a GMO ha ellenőrzötten használják, hatalmas áldás az ember számára.”
 • 8. vonLichthofen 2011. július 29. 16:41
  „pancser,
  egy hosszú hozzászólásban leirtam az ÖSSZES érvet ami a GMO ellen szól általában, és a GMO ellen szól, kivételesen olyan szegény országok esetében is mint Magyarország. Egyetlen olyan mondat, kifelyezés nem volt benne ami sértő volt volna bárkire nézve is /a véleményemet személyedről ha nehezen is, de magamban tartottam/.
  Ezt a cenzor iziben kigumizta, számára talán nem eléggé globalista, internazionalista és magyarellenes.
  Pusztai professzor évtizedekig működött abban az intézetben mindenféle konfliktus nélkül, Nobel dijra javasolták, tudományos eredményeit - szokás szerint - azután publikálhatta csak, miután hat, hasonló qualitású tudós véleményezte azokat. GMOs kutatási eredményét öt tudós találta valósnak Dr Pusztai intézeti főnökével együtt.

  Ez a GMO hisztéria nem más mint a monopoliumok kapzsisága, hogy olcsó befektetéssel százmilliárdos haszonra tegyenek szert, ugyanakkor monopoliumukkal politikai manipulációkra legyenek képesek - ahogy ez már most történik Afrikában és néhány szegényebb Ázsiai országban.
  A Genetically Modified Organisms veszélye - és talán célja is - az, hogy eltűnnek az egyes geologiai, meteorologiai régiókra jellemző gabonák és állatok, amelyek ahhoz a rágióhoz adaptálódtak az évezredek során - természetes módon.
  Ezek a hagyományos gabonák, állatok, más növények ugyanakkor szerves részét képezték az ott élő emberek étrendjének.. A GMO bevezetésével és a helyi termékek eltűnésével szintén elveszik ezeknek a hagyományos termékeknek a természetes védőhatása.
  Ez kell, hogy legyen a sorsa a Magyar Acélos Búzának, a rozsunknak, árpánknak?
  Eszünk még hófehér, foszlós Magyar Kenyeret?”
 • 7. Goldmund 2011. július 29. 13:12
  „Én azt nem értem, hogy hogyan vesz valaki génmódosított magot, ha nem olyat akar?
  A kereskedő veri át őt? De hát a génmódosított magban benne van egy csomó kutatási költség. Az nem drágább? Miért verné át a drágábbal a kereskedő a vevőt? Vagy a kereskedő nem tudja, mit vesz? De ő is csak drágábban veheti a drágábbat, nem?
  Vagy mindenki tudta, hogy ez génmódosított vetőmag, csak a hatóság előtt játssza a hülyét???”
 • 6. pancser 2011. július 29. 07:40
  „Pusztai Árpádot megalapozatlan kísérleti eredményei miatt azonnal kivágták az angol intézetből, magyarul hazudott. Von Lhfen nézeteit ismerjük, Illés államtitkár sem különb, csak van annyi esze hogy ezt még titkolja. Mit érdekli ezeket, hogy jó az amit milliárdnyi ember használ, huj, huj, a magyar virtus a lényeg. Mákszemnyi ország megint szemben a világgal!”
 • 5. vonLichthofen 2011. július 29. 03:21
  „Olvassátok Pusztai Árpád professzor irásait és ne higyjetek azoknak akik az ország érdekei ellen papolnak habzó szájjal. Nem annak kell hinni aki rengeteget beszél /habzó szájjal/, hanem annak aki az igazad mondja.”
 • 4. pancser 2011. július 28. 22:13
  „Magyarország megint szembe meg a világgal, nekünk nem kell a világ legnagyobb, legfejlettebb mezőgazdaságának példája, mit nekünk Amerika! Szép lassan kigolyózzuk magunkat, megint kiprovokálunk egy újabb csapást, most azt, hogy elveszítjük a GMO-ban rejlő előnyöket. Mert annak sokkal több az előnye mint a hátránya. Különben is Magyarország már régóta nem GMO mentes, ha az lenne sem lehet fenntartani, már most sem. De úgy látszik nekünk megint Mohács kell. Rajta csak rajta, még nem veszítettünk eleget az elmúlt 100 évben, legutoljára a Dunát a nagy Dunát vitték el a szlovákok. azért is keményen megdolgoztak azok akik most megsemmisíttetnek. A horvát gazda GMO kukoricát vet, nem is eszi a kukoricabogár a kukoricáját. A magyar ezzel szemben hatalmas adag mérget szór ki tavasszal, aztán nyáron, nyáron persze repülőről a "környezetvédő" kormányzat szerint ez jó amit a horvát gazda csinál az nem.”
 • 3. pancser 2011. július 28. 12:12
  „Most jön a repcevetőmag szezonja, augusztus harmadik dekádjától szeptember közepéig tart a vetése. Ezeknek a magoknak a zöme import, de a belföldön előállítottakkal sem jobb a helyzet. Ennél a növénynék még nehezebb betartani a 0 vagyis az abszolút mentességet. Míg kukorica nem, ez a növény képes összeporozni vad fajokkal, ennek a nektárját, virágporát gyűjtik a méhek, tehát a rovarok által is eljuthat akár 30 km távolságra. Hogy értse a laikus is, elmagyarázom a dolog lényegét. Az egész Kárpát-medencében a nyugati szomszéd kivételével van GMO, vagyis körös körül. Hogyan is lehetne útját állni a rovaroknak a szélnek? A nemzetközi forgalomban hordják viszik a repcét, ami a kocsiról lesodródva bárhol kikelhet ahol talajt ér. Az apró repcemag megtapadhat a jármű gumijának futófelületén, az emberek cipője talpán, talajra kerülve virágzik majd valahol, az út szélén, a kert sarkában vagy akárhol és hullajthatja a génmódosított virágport. Vajon ezt hogyan kívánja megoldani Illés államtitkár, meg a többik? Megint fantomokkal harcolunk, de azt hiszem hiába. Már csak azt hiányzik, hogy a szomszéd országokat vádoljuk meg, hogy génekkel fertőznek bennünket, ez még nincs de ismerve magunkat néhány megszállott még ezt is meg fogja tenni.”
 • 2. pancser 2011. július 27. 15:16
  „Hadd dicsérjem meg a Kisalföldet, végre egy szakembert, egy igazi, a szakmában tekintélynek örvendő embert szólaltatott meg. Eddig a médiákban a Magosz elnöke Jakab István, Obrezán Ferenc főtitkár és mások, többek között a miniszter szólalt fel oly módon, hogy ezért bizonyos jelzővel ellátott mg-i vállalkozó címet(bp.) érték el a szakmai berkekben. Hámori úron kívül még legalább 15-20 szakember van az országban(Roszik Péter nem) aki komoly szakembernek számít. Megjegyzem a vetőmaghoz érteni, ez a szakma csúcsa, elitje. Őket kellet volna megkérdezni, mi az amit reálisan meg lehet követelni a vetőmagos cégektől az adott környezetben. Az abszolút nullát nem. Ilyen vonatkozásban a magyar GMO törvény fércmunka. Ha a milliárdos bírságokkal az a cél, hogy elűzzék a világelső vetőmag cégeket, akkor csak rajta. 2 millió zsák kukorica vetőmag amit exportálnak(a szám becsült) 20 ezer forintjával nagy összeg. Ha ők elmennek akkor ez nincsen. Hoppon maradnak azok a gazdák akik legalább 20 ezer ha-on állítanak elő nekik vetőmagot. Ők meg tudják oldani azt, hogy akár az Alföld pereméről de a szomszéd országok felségterületéről fogják megoldani. Akkor majd megint jön a sipítozás, a multik szidása, rasszizmus, amerika ellenesség meg minden. Kedves kormány, nagy könnyelműség a Magoszra hallgatni!”
 • 1. pancser 2011. július 27. 12:56
  „Sok mindenben igaza van Hámori úrnak, de úgy érzem fél, mert üzleti okokból, megtorlástól tartva nem meri elmondani azokat az anomáliákat amit az intézkedés hozott. Három dolog: 1.A határ túloldalán mindenütt ott a GMO kukorica, kivéve Ausztriát, azok magyar kukoricák lábon maradhattak 400 m-en belül. 2. senki nem tételszám szerint veti a kukoricát, hanem fajta szerint a területén. Csak rámutat a legrosszabb területre, ha már muszáj, azt silóztatja le a GMO meg vidáman ősszel lesz betakarítva. 3. mi lesz azokkal a magánimporttal behozott ezres nagyságrendű kukoricával, aminek vetőmagját gazdák maguk importáltak?
  Sok mindent meg tudok bocsátani, a tévedést is. De amikor a kormány szemlátomást a tudományt készül bántani, olyan emberek sugallatára akik súlytalanok tudományos szempontból, nos ezt nem veszi be a gyomrom. A
  Fidesz elveszítette egy szavazóját, ezután kemény bírálója leszek minden megalapozatlan döntésének. A Kárpátok medencéjébem ezzel a GMO üggyel megint egyedül vagyunk, közröhej,gúny és ami a legrosszabb a megvetés tárgya.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új területen bővül tovább a Győri Ipari Park?

Balogh László igazgató reméli, hogy az idei év végére ismét 5500 fő felett lesz a dolgozói létszám a Győri Ipari Parkban. Interjú a válság utáni időkről. Tovább olvasom