Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Gergelyjárásra kalács

Huszonnégy óvodás várta kedden Győrságon a helyi általános iskola negyedikes diákjait, akik papírcsákóban, jelmezben érkeztek, hogy ősi szokás szerint iskolás polgároknak megnyerjék a kicsiket, iskolájuk leendő elsőseit.
Fotó: Sz. Ö. 0211-SZO-4878.JPG Gergelyjárók: Az iskolások mókás papírcsákóban, díszes jelmezben ősi szokás szerint iskolás polgárnak igyekeztek megnyerni a kicsiket, iskolájuk leendő elsőseit.
A nagyok verseltek, énekeltek a kicsiknek, és kakaós kalács, alma lett a jutalmuk. Így áll feje tetejére a világ...
A gergelyjárás népszokás szerint ugyanis valamikor az iskolás gyerekek vitézi útjukra üres kosárral érkeztek és telivel távoztak. Útjuk célja ugyanis az volt, hogy adományokat gyűjtsenek a szegény iskolájuknak. Pénzt, élelmet, akár tűzrevalót. Az adományokat azzal szolgálták meg, hogy mosolyt fakasztó öltözéket vettek fel és szórakoztatták is, akit meglátogattak. Nos hát a győrsági iskolások, akik számára Pongráczné Gaál Elvira őrizte meg a Gergely-napi szokást, természetesen semmit sem gyűjtöttek. Ha valamit gyűjtöttek volna, úgy gyerekeket toboroztak volna még iskolájuknak. Mint Mohácsi Lajos megbízott iskolaigazgató elmondta, valamikor százhetven-száznyolcvan tanulója volt az intézménynek, most alig több száznál. A mostani tizenhat negyedikesből jövőre már csak tíz marad, hatan közülük ugyanis Győrben folytatják a tanulást. Győrságon szerencsének tartják, hogy szeptembertől várhatóan huszonnégyen kezdik meg az írás- és ol vasástanulást.
Ami a Gergely-napi szokást illeti, a feljegyzések szerint IV. Gergely pápa rendelte el 820-ban. Abban az időben a tanulókat a tanítók toborozták, ugyanis csak a XIX. században vált kötelezővé az iskolai oktatás. Nem érdektelen idézni egy tegnapi naphoz kötődő időjárásjóslást, amely szerint Gergely-napi szél Szent György-napig él, megrázza szép szakállát Gergely...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már több, mint szociális foglalkoztató

A zöldmajori kastélyban 1982-ben alakult meg a szociális foglalkoztató. Az intézmény ötven lakója… Tovább olvasom