Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Gergely László: Nemzetközi fesztivál az Arany háromszögben

Győr - Bemutatjuk olvasóinak azon pályázókat, akik a Győri Nemzeti Színház direktori székéért versenyeznek. Gergely László rendező megjárta országunk több színházát, sőt, külföldön is sokat dolgozott (Vajdaság, Erdély, Felvidék), most saját színházát irányítja. Ezzel a nemzetiségi színházzal tavaly megnyerték a nemzetiségi színházak fesztiválját.
– Nagymamám Győrben született, tehát a kötődésem elég erős. Ismerem a várost és ismerem a nemzeti színházat is. Nagyon szeretném, ha az a rang, amit a színház kivívott magának, megmaradna, sőt, erősödne. A műsortervemben, műsorpolitikámban ez jelenik meg. Sok győri színésszel dolgoztam, beszélgettem művészekkel, számos előadást megnéztem, betekintettem a kulisszák mögé; megismertem a színházat, felkészültem arra, hogy pályázzak.

– Hogyan szeretne ennek a nemzeti rangnak, ahogy említette, megfelelni?
– A pályázat három részből áll. Az első és legfontosabb a színház művészi munkája, a művészeti tevékenység magas színvonalának további biztosítása. A pályázatomban a következő évad vázlatos tervét is leírtam, ezenkívül a távlati szándékaimat is. Megjelöltem a bemutatandó darabokat és a szerzőket. Azt gondolom, Győrött nagyon jó a művészi állomány. Egyedül talán rendezőket hoznék, akik egy egységes és erőteljes vonalát adnák meg a színháznak.

– A második eleme a pályázatnak a külső megjelenés, a művészi nyitás. Szeretném elérni, hogy Győr városa a színházzal szorosan együttműködve ismét az egyik legjelentősebb magyar fesztiválvárossá váljon; teret és helyet adjon az országban idáig hiányzó nemzetközi színházi fesztiváloknak is. Az Arany háromszög, Bécs–Pozsony–Győr erre kiváló lehetőséget biztosít.

– Harmadik eleme a pályázatomnak a pénzügyi háttér fejlesztése. Sok pályázati lehetőség van, amivel élni kell. Itthon is jelentős pályázati pénzek vannak, akár az oktatási és kulturális tárcánál, akár a Nemzeti Kulturális Alapnál. Ezeket meg kell pályázni, mert eddig ezt nem tették. Ráadásul számos uniós vagy éppen a visegrádi négyek által kiírt pályázat erre kiváló lehetőséget ad. A színház működési hátterének biztosításához erre is szükség van. Bár azt el kell mondanom, a győri színház ismereteim szerint igen jó gazdasági lehetőségekkel rendelkezik, és minden adott, hogy a művészet előtérbe kerüljön és azt szolgálja.

Gergely László
Gergely László

– Népszínház vagy művészszínház, amit elképzel?
– Egy nemzeti színház mindig népszínház, de ez nem zárja ki, hogy egyben művészi is legyen. Nagyon jó, erős előadásokat kell tartani, de úgy, hogy minden közönségréteg számára biztosítottak legyenek a jó előadások. Szeretném, ha a színház épületén kívül még egy-egy játszóhelyet is be lehetne vonni a munkába. Kamaraoperák bemutatására pl. önálló helyet tervezek, de újra játszhatnánk a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban is. Ezzel még jobban ott lehetnénk a város kulturális életében, mert ebben meghatározó szerepe kell hogy legyen a színháznak.

– Győri vagy fővárosi színészekben gondolkodik?
– Csak győriekben. A színház legnagyobb értéke a színész. Őket kell megbecsülni, szeretni és megfizetni. Sok tehetséges fia-
tal van itt, őket dolgoztatni kell, sőt, meg kell adni annak a lehetőségét is, hogy önálló kezdeményezések, munkák szülessenek. Minden színháznak ki kell építeni a jelenlegi társulatából a saját sztárcsapatát. Adottak a szerepkörök, a színészek. Viszont jó rendezőkre szükség van, hogy jó irányba tereljük a színház fejlődését.

– Hány tagozatot képzel el?
– Zenés tagozatként az opera van jelen Győrött. Ezt szeretném megőrizni, megerősíteni. A prózai tagozat fiatal művészei remekül táncolnak, énekelnek, ők jelentik a zenés darabok, musicalek alapját. Vagyis nagy változás nem lenne a tagozatoknál, talán egyet kivéve. Itt van a Győri Balett, amellyel szeretnék jobban, szorosabban együttműködni. Valamilyen előadásban, koprodukcióban szeretném, ha jelen lennének a színház életében. Kevés városnak van Győri Balettje! Nem szabad kizárni őket a színházi előadásokból, ha lehet, össze kellene dolgoznunk, mert a művészet csak együttes gondolkodásban születhet meg. A célunk közös. Ezzel együtt korszerű nemzeti népszínházat szeretnék. Olyat, amely a hagyományokra építve halad tovább.

– Ön szerint milyen döntés születik?
– Természetesen szakmai, a nézők, a színház érdekében. Őket az érdekli, mire tapsolhatnak, mi az, ami számukra befogadható, ami értékteremtő kultúrát közvetít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes vakvezetők kerestetnek

Győr-Moson-Sopron - Szüksége lenne a vakok egyesületének önkéntesekre, akik karjukat nyújtanák… Tovább olvasom