Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Gerencsér Miklós hazatért

Győr - Rendhagyóbb karriert, művészpályát nehéz lenne elképzelni, és olyan fogadtatást se nagyon, amilyennel a napokban a győr-újvárosiak fogadták Gerencsér Miklóst. Szent Erzsébet-telepről indult, s a kis szolga hazatért kiállítani.
A Győr-újvárosi Lokálpatrióta Egyesület 75. születésnapján köszönteni kívánta a kerület szülöttjét, aki viszont a Zichy-palotában festményeinek kamarakiállításával viszonozta a gesztust. A kiállítás megnyitására az újvárosiak megtöltötték a palotát, hogy köszöntsék az írót. Hogy is van ez? Íróember, aki évek óta nem járt Győrben, de hazahozza Győrről készült festményeit? Hosszú történet, amely nem nélkülözi a fordulatokat.
– Újváros, azon belül Szent Erzsébet-telep, a későbbi Gorkijváros, ahonnan én indultam. Amire emlékszem – nagyon sokra –, a nagyszüleim nevelnek, látom magam előtt a szegény kis házakat, soknak kulcs se volt az ajtajában, akkora volt a bizalom egymás iránt. Az asszonyok úgy igyekeztek mindig többet főzni, hogy a szomszéd gyereknek is jusson.

Miklós a hét általános iskolai osztályt a szigeti iskolában járja ki, a nyolcadikra lesz iskolája a telepnek is, arra hazamegy. Ám egyelőre ennyi az idillikus, szép időszak életében. Bezin lesz kis szolga egy családnál, aztán egy kevés időre Győrben befogadják távoli rokonok. Ezután indul el az életben.

Kőművestanuló lesz, Budapesten az általános lakásépítő vállalatnál dolgozik. Úgy emlékszik, ott állt talpra, öntudatra, hasznosságérzetre ott tett szert. A munkások nevelik, jóérzésű emberek, család helyett ők a családja. Köztük biztonságban érzi magát. Napközben dolgozik, este festőiskolába jár. Felveszik az iparművészeti főiskolára, kollégista.

Talán a korábbi nélkülözések teszik – gyomorvérzést kap. Visszatér hát az építőkhöz. Az akkor még Dunapentelén, a téglagyár építésén dolgozik például. Harminc emberre jut egy lavór, lópokróc a takarójuk, s bár előfordul, hogy két műszakon át fent van az állványon, de annyit keres, mint egy miniszter. Mindeközben megjelenik Hátsóváros címmel ifjúsági regénye. Tudnak létezéséről, az írószövetség ösztönzésére és patronálásával újságíró-gyakornok lesz a Magyar Távirati Irodánál.

Letölti a három év katonaidőt, s leszerelése után megy vissza az MTI-hez. Később a Népszabadság felveszi munkatársai közé, hat évig az Ifjúsági Magazin szerkesztője, és amikor újra népszabadságos lesz, Miskolc és Zalaegerszeg mellett Győrből is tudósítja a lapját.

Így kerülhetett alkotásainak kiállítói meghívójára, hogy Gerencsér Miklós író, ám lehetett volna az is, hogy újságíró, aki nyugdíjaskora óta Aszófőn él.

Ott kezdett festeni újra, idézte meg maga elé Újvárost, a valamikori újvárosiakat, a kerületet, ahol nem sok öröm érte és amire mégis annyi szeretettel emlékszik vissza. A múltból csak a szépre. Újvárosra, amelyik Gerencsér Miklós emlékezetében a rigmus szerint: „Újváros főváros, ahol Bausz a plébános, Branstein a mészáros, Jungi a kocsmáros, Balha az újságos."

– Mindnyájukat ismertem, és jó érzés számomra, hogy nem csak én őriztem meg őket magamban, hanem az újvárosiak is emlékeznek rám.
Győr-újvárosi Lokálpatrióta Egyesület 75. születésnapján köszöntötte a kerület szülöttjét, aki viszont a Zichy-palotában festményeinek kamarakiállításával viszonozta a gesztust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudós-tanárok közt utolsó mohikán

Pannonhalma - Ábrahám Imre pannonhalmi helytörténész, nyelvjárás- és névkutató a napokban Csűry… Tovább olvasom