Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Gépészképzés két tannyelven

A Jedlikben új képzés kezdődött a mostani tanévben. A két tannyelvű gépész szakirányra jelentkezettek eddigi eredményei felülmúlták az iskolavezetés reményeit.
Oktatás a Jedlikben.
– Az idegen nyelv és a gépész- szakma együttes előtérbe helyezését az oktatásban a munkaerő-piaci kereslet indokolta. Hiszen a többnyire külföldi tulajdonban lévő gépipari vállalatoknak olyan szakemberekre van szükségük, akik jól beszélnek németül vagy angolul – mondta el a mostani tanévben elkezdődött képzésről Nagy Péter, a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola igazgatója. A két tanítási nyelvű gépész szakirányú oktatás eddigi tapasztalatai ráadásul kedvezőbbek a vártnál. Ezt a jelentkezettek tanulmányi eredménye és a következő tanévben induló hasonló osztály iránt érdeklődők száma bizonyítja.

33 dunántúli diák

A szakmai nyelv oktatását előtérbe helyező osztályba 33 tanuló jár. Főként megyénkbeliek vannak köztük, de a Dunántúl távolabbi részein élők közül is néhányan a Jedlik új képzését választották. Többségében fiúk, de lányok is. Az első, amolyan előkészítő év számukra: hetente 20 angol- vagy németórájuk van, hogy másodikosként az informatikát és a történelmet már idegen nyelven tudják tanulni. A másfél havonta tartott próbavizsgák eredményei azt mutatják, hogy ha akarják, a tanév vége előtt letehetik a középfokú nyelvvizsgát.

Felsőfokút tehetnek

Ugyan különböző előképzettséggel rendelkezve kezdték meg a tanulást, de mivel a felzárkóztatás jól sikerült, ma már együtt haladnak a tananyagban, tudtuk meg Hatos Hajnalkától és Molnárné Szabó Katalintól. Pk a nyelvi oktatást irányítják és úgy vélik, diákjaik kitartását próbára teszi a nyelvórákra készülés, de ha ezt a tanulási tempót tartani tudják, akkor még a középiskola befejezése előtt felsőfokú nyelvvizsgát tehetnek.

Külföldi munka kilátása

A mostani elsősök gépipari számítástechnikai technikusokként végeznek, de az érettségi után a Jedlikben maradva más szakképesítést is megszerezhetnek. Később mérnöknek tanulhatnak, külföldi munkát vállalhatnak. Herold Gergőt például a jelentkezéskor az idegen nyelv magas óraszámú oktatása motiválta és mindenképp szeretne tovább tanulni. Mostanában délutánonként több órát is gyakorol otthon és sokszor ez nem könnyű feladat számára, de érzi, hogy gyorsan fejlődik nyelvtudása. Pozsgai Anettet a hasznos párosítás (idegen nyelv, gépész szak) vonzotta a Jedlikbe. Ugyan az év elején voltak nehézségei, de mindenképpen jó dolognak tartja, hogy jelenleg csak a nyelvtanulásra kell koncentrálnia. Szívesen vállal áldozatokat azért, hogy felnőttként külföldön is dolgozhasson.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaügyi iroda nyílt Pannonhalmán

A győri kirendeltség „kinyújtott karjaként” nyitott irodát a megyei munkaügyi központ… Tovább olvasom