Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Geotechnikai feladatok új megközelítésben

Győr - Szeptember elején a Széchenyi István Egyetem adott otthont a Fiatal Geotechnikusok 19. Európai Konferenciájának, melyen 24 ország 51 hivatalos delegáltja vett részt 41 előadással.
Mellettük további tizennégy magyar fiatal élt a győri szervezők által felkínált „megfigyelő státusú" részvétel lehetőségével, s kisebb megütközést keltett, hogy közöttük a témakörben érdekelt, meghívott hazai egyetemek kutatóit és oktatóit ezúttal csak néhányan képviselték.

A többek által tárgyalt témák egyike az építmények földrengésre való méretezése volt, aminek aktualitását az adta, hogy az új európai szabványok ezt a korábbiaknál szigorúbban követelik meg. A szeizmikus hatások figyelembevételének módszereit meg kell ismerniük a kevésbé földrengésveszélyes országok mérnökeinek is, hiszen enélkül nehezen jutnak megbízáshoz az új, ám a problémában érintett építési piacokon, például Romániában vagy Törökországban.

A győri egyetem geotechnikus-oktatói a tapasztaltakat saját PhD-programjukban is hasznosítani tudják. A Varga László által alapított „győri iskola" tevékenységét az új tanévben Richard Ray személyében egy Fulbright-ösztöndíjas amerikai vendégprofesszor is segíti. Az eredményes fejlődés elismerésének egyik jeleként adta a Nemzetközi Talajmechanikai és Geotechnikai Társaság a Széchenyi István Egyetemnek a mostani konferencia rendezési jogát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészcigaretta, bekapcsolatlan biztonsági övek

M1-es autópálya - Biztonsági öv nélkül közlekedő külföldiek, jogosítvány nélkül vezető autósok,… Tovább olvasom