Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Génmódosított kukorica: megsemmisítenek 150 hektárnyi vetést

Egy-egy bőnyi, mosonmagyaróvári, rajkai, nagyigmándi és komáromi termelő ültetvényen találtak genetikailag módosított vetőmagokból kikelt kukoricákat.

Az ország több részéhez hasonlóan Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is találtak egyik világcég által forgalmazott, a laboratóriumi vizsgálatok szerint genetikailag módosított (GMO) vetőmagokból kikelt kukoricákat – tájékoztatott Pongrácz Attila, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője.

A szakember elmondta: egy-egy bőnyi, mosonmagyaróvári, rajkai, nagyigmándi és komáromi termelő ültetvényéről van szó.

Az érintett terület nagysága eléri a 150 hektárt. A vetések megsemmisítése vonatkozó határozatok már megszülettek.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. pancser 2011. július 23. 15:54
  „36! A máglyát egyesek már meggyújtották, sajnos odafönn. Több termelő már fél a holnaptól, hogy a mg-i irányítás a padlóra küldi, ezt már konkrétan hallottam a dolog él. Sajnos Orbán Viktor a szövetségi politika jegyében jó csomó dilettánst is maga köré gyűjtött, ezért van az, hogy a GMO tilalma az új Alkotmányban is benne van. Jó lenne ha felébredne. Mert ha így folytatódik, kutatók és nemesítők retteghetnek, hogy jön értük "fazekassanyi" meg "jakappista" fekete autója egy hajnalon, ma divatos fekete álarcos hacukában a személyzettel, mert a kék parolis más nem divat. A gátőr kis kukoricáját meg benzinnel locsolják és meggyújtják Virág elvtársék!”
 • 38. bibics 2011. július 23. 13:45
  „Mi van itt?!
  100%-ban laikus vagyok, meg persze naiv is! Vajon mit eszünk, iszunk, szagolunk 20 éve?! (nem csak)
  Ebben az országban tényleg csak a tiltás és a rombolás megy!!! Sajnos szerintem mindenben az épp érvényben levő politikai és tőkés csoportok érdekei a fontosak!!!! (nem a zembereket akarják megóvni!)
  Vízzel is üzemelhetnek az autók....DE akkor mi lenne az olajcégekkel?! Megvan a rák ellenszere, DE akkor mi lenne a különféle gyógyszergyártókkal....és még sorolhatnám! (természetesen továbbra is laikusan)
  (Minket egyszerü emberek lassan itélnek kipusztulásra, hisz genetikailag mi is gyengék vagyunk. Lázárunk is megmondta, annyit érünk, amennyit fel tudunk mutatni. Mi nem szaporodunk már...és éhen fogunk dögölni amig ez a gárda ténykedik)
  Bocsi mindenkitől, hogy konkrétan nem tudtam a témához hozzászólni!!!!”
 • 37. pancser 2011. július 23. 07:38
  „36-hoz. Akkora sötétséggel már régen találkoztam, talán a középkorban létezett ilyen. Dilettáns nevezi dilettánsnak azt aki józanul és a mai elvárható szinten érti a biológiát. A mostani magyar dilettáns tombolás hasonlít ahhoz a szituhoz, amikor Galieit meg akarták égetni máglyán a amiért mert azt állította a Föld forog. Amit te a pollenről összehadoválsz az önmagáért beszél, kb az a szint mint amikor a kisgyerek komolyan veszi, hogy a gyereket a gólya hozza.”
 • 36. iux 2011. július 23. 03:58
  „oPTIKa.
  Ha dilettáns vagy,legalább ne reklámozd!
  A genetikailag kezelt nyövények pollenje tartalmazza a megváltoztatott génsort,ami bármely más növénnyel érintkezve beépül,felszivódik,mint pl az autók ólom szennyezése!
  Nem tudom kik állitottak és mit a szaporihatósággal kapcsolatba,Én ilyenről nem irtam!De örökittő anyaggal szennyezni ,és szaporittani az nem ugyanaz!
  A spenótos hasonlat bár nem nekem szólt,szintén kifordult gondolatvilágodról tanuskodik!Nevezett növény természetes állapotában évszázadok óta szerepel az étlapunkon,velünk járta végig az evolúciót!A manipulált kukorica viszont nem!És Te magad irtad,nincsenek hosszú távú tesztek!Bármi kiderülhet,és persze lehet,hogy nem!Csak sokan vannak(Én is),akik inkább a tutit fogyasszák,a rizigós helyett!
  Ja és az érveimet nem én találtam ki!Te is olvashatnál róla pl a neten,ha vennéd magadnak a fáradságot,de hát egyszerűbb érzéseink alapján vaktába lövöldözni!”
 • 35. pancser 2011. július 22. 23:53
  „32! "iux" nem arról van szó, hogy velem nem lehet vitatkozni, hanem arról , hogy nem tudsz. Ugyanis összekevered a Gizikét a gőzekével, a GMO növényeket a gyárakban előállított rovarölőszerrel konkrétan a DDT-vel ami annak idején harisnyaszárból hintettek nagyanyáink a krumplibogár ellen a burgonya lombjára. A kettő ugyancsak messze esik egymástól minden tekintetben.
  A másik állításodra megfelelő választ kaptál. Akik az új Alkotmányba betetették a GMO passzust kb. hasonló szinten állnak veled. Sajnos!”
 • 34. szabo1936 2011. július 22. 16:44
  „300 milios USA ban mar nagyon regen hasznaljak az ilyen fajta kukoricat es mas novenyeket meg edig senki sem halt meg vagy betegedet meg tole!Ez nem mas mint politika az EU meg akarja vedeni a sajat termekeit.A Fulop szigeteken a manipulalt rizsa foldeken tob mint 2x anyi rizsa terem mint a nem manipulalt rizsafoldeken.”
 • 33. oPTiKa 2011. július 22. 16:04
  „Pancser, szerintem igazad van. Persze, nincsenek hosszú távú tesztek a génmanipulált élelmiszerekről. De valaki mutathatna egy hatástanulmányt pl. a génkezelés nélküli spenótról is. Nincs bizonyítva, hogy nincs köze egyes betegségekhez? Akkor égessük el az összes spenótot...

  Iux, bocsi, de Te akkora marhaságokat írtál... Hogy szennyezne be a génkezelt kukorica pollenje minden növényt? Ráadásul úgy, hogy azt állítottátok, ezek a növények nem szaporíthatóak?”
 • 32. iux 2011. július 22. 14:38
  „Pancser!
  Csak két dolog,ami sületlenség az eszmefuttatásodban(Van több is,csa nem hiszem,hogy van értelme veled vitákba bonyolódni,hisz az alapokat sem érted!)
  1.Az,mogy a GM kukorica,vagy más GM növény ártalmas-e a fogyasztóknak,sem Te,sem a gyártók nem tudják!Nem is tudhatják,hisz bizonyos hatások esetenként csak generációk alatt jelentkeznek!A DDT nevü szert is évtizedekig istenitették,most meg tilos a használata!A mutációk pedig beláthatatlan következményekkel járhatnak!
  2.Magyarország,egy GM mentes sziget,ami egyre jobban felértékelődik,mivel rajtad kivül, sokan a GM,mentes termékeket keresik!Az emberek félnek a manipulált növényektől,és nem hisznek a gyártók propagandájának,mely a veszélytelenségről szól,valójában pedig a pénzről!A GM kukoricát azért kell elpusztittani,mert ha kifejlődik,és virágozni kezd,pollenja a környezetében mindent növényt beszennyez!Ezért nem lehet felhasználni pl bioetanol gyártásra,vagy állati takarmányozásra,mert ha beérett,akkor már régem rosz!
  Neked jó étvágyat a génkezelt kukoricához!”
 • 31. bojtár 2011. július 22. 14:18
  „Figyeljetek leközlöm a kisalföld holnapi cikkét:)
  Újabb 2.700 zsák génszennyezett kukorica-vetőmagot találtak az ellenőrzések során, ami további 2.000 hektár vetésterületet érint - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
  A génmódosított növények (GMO) magyarországi tilalmának betartásával kapcsolatban Kardeván Endre közölte: eddig már több mint 5.000 hektáron kellett, illetve kell majd megsemmisíteni a génszennyezett magból kikelt kultúrákat.
  Az államtitkár emlékeztetett: Magyarország ragaszkodik területén a GMO-mentességhez. Ezért hoz szigorú intézkedéseket a GMO-mentesség fenntartása érdekében.
  Az államtitkár a dinnyeellenőrzésekről elmondta, erre soron kívül került sor, s a dinnye minősége általában megfelelő volt minden vizsgálat alkalmával. Az ellenőrzést végző szakemberek csak néhány - Kardeván Endre által nem számszerűsített - alkalommal találtak olyan importból származó olyan tételeket, amelyek túlérettek voltak, s így ezek minősége már nem volt megfelelő.
  Ezeket a tételeket az ellenőrök elkobozták, illetve megtiltották az árusításukat.
  A magyar dinnyék esetében a tapasztalatok pozitívak voltak. Az államtitkár közölte: a soron kívüli dinnye-ellenőrzés során összesen két alkalommal szabtak ki bírságot. A büntetés összegének megállapítása most folyik.”
 • 30. dorombolok 2011. július 22. 13:53
  „Milliárdos támogatásról szólnak a hírek azoknak akiknek meg kell semmisíteni a vetést.Gondolhatja valaki , hogy a gazdák nem tudták , hogy mit vetnek? Tudták , biztosan a vetőmag forgalmazó magasabb terméshozammal és kevesebb növényvédelmi költségek igéretével adta el a vetőmagot.Melyik gyárban vagy másik gazdaságban kárpótolnak az emberi gyarlóságért , a rossz döntésekért a mohóságért?”
 • 29. bojtár 2011. július 22. 10:54
  „Itt semmi másról nem szól a az egész mint arról,hogy építsék le mégjobban a gazdaságot így most majd jöhet a cionista média,hogy nincs termés külföldről kell megint vásárólni természetessen azoktól akiknek kint teljessen véletlenül ezen iparágban vannak tervezett volt az egész és tökéletessen meg van írva a forgatókönyv.
  27. pancser 2011.07.22. 08:57
  légyszives a zsinagógádban térítsél a fajtáid között ez nem a talmud fórum
  26. iux 2011.07.22. 06:53
  képtelen vagy neki megmagyarázni:)”
 • 28. mecsoka 2011. július 22. 10:29
  „En ezt nem ertem. Ugyanazt csinäljäk, mint a hamisitott ruhanemükkel... megsemmisitik. Mint ahogy a mezitläbas csori kisgyereket sem erdekelne, h adidas helyett adidos cipöje van, ugy a kazänt sem erdekelne, h milyen kukoricät egetnek benne (ha mär ennyire felnek genmodositästol). Komolyan nem normälisak...”
 • 27. pancser 2011. július 22. 08:57
  „26-hoz! "iux" Mi a sületleség? Cáfoljál meg valahogy ha tudsz. A politika nem a logika világa, különösen ott nem ahol a kormányzó párt oldalvízén, egy elbukott párt hajójáról átvett hajótöröttek kormányoznak. Ez a dolog sokba kerül a magyar mg-nak, az adófizetőknek meg pénzükbe.”
 • 26. iux 2011. július 22. 06:53
  „Pancser!
  Nekem csak egy kérdésem lenne hozzád!Te,mint kivülálló,mit szólsz az inteligenciához!
  Ennyi sületlenséget,okoskodós köntösbe bujtatva már,rég hallottam!Miért nem irsz regényeket?”
 • 25. pancser 2011. július 21. 23:44
  „22! Mielőtt szólnál, olvasd el a Teremtés könyvét, ott az áll amit előbb írtam!
  24! Egy olyan dologban mint a GMO nem szabadna vaskalaposnak lenni. Azok az urak akik ezt a törvény dogmatikus ortodox módon alkalmazzák, vajon mit fogyasztanak az USA-beli látogatáskor, vagy a spanyol strandokon?. De nem kell elmenni sem, az abrakfogyasztó állatok mind szójás abrakot esznek. A világ szójatermelésének 90%-a GMO, mi meg kitárcsáztattuk, nem azért mert GMO volt, hanem csak ezreléknyi GMO-t találtak a mintában. Mivel a szóját importból szerezzük be nagyobb részt, a kitárcsázott helyett majd tisztán GMO szóját hozunk be. A kipreparált csírák akár a laborban is szennyeződhetnek ilyen mértékben, vagy az értékelőnek éppen rossz napja volt. Magyarán ekkora mérték egy vizsgálat hibahatárán belül van. Olyat még nem hallottam, hogy egy vitatott dolog esetén egy hatalmi pozícióban lévő személy esetünkben a miniszter megtagadja a letéti mintán a kontrollvizsgálatot. Ez azzal járhat, hogy egy per esetén a gazdák kárát a magyar adófizetők fizethetik!”
 • 24. okostojas007 2011. július 21. 21:59
  „a kukorica remek tűzelőanyag , a szára peddig pellet alapanyag amivel szintén fűteni lehet ...
  talán a kazánt nem zavarja holmi génmanipuláció ...
  a kikelt kukorica megsemmisítése őrültség.....
  1m3 gáz fűtőértéke 2.2 kg kukoricával egyenlő ...
  1m3 gár ára kb 160.- ft , ha a génkezelt kukoricát 30. ft / kg -t adják akkor a különbséget elihatjuk...”
 • 23. pistika 2011. július 21. 21:58
  „"hajtsátok uralmatok alá"
  Megőrzésre kaptuk az Úrtól, nem pedig elpusztításra!
  Kedves Pancser, ugyan mesélje már el, hogy a sarkvidéki jégmintákba hogyan került virágpor! A szelek szárnyán vagy tán a jégvirágból?”
 • 22. pancser 2011. július 21. 18:56
  „Kedves "Szabra"! Nyugodtan lehetnél te is azok csapatában akik bőszen pusztítják a gazdák termését, hatalmuknál fogva, indokolatlanul(hogy miért az előbb leírtam). Emberi beavatkozás nélküli természet legfeljebb a busman sivatagban található. Minden amit elfogyasztasz emberi beavatkozás folytán jött létre. Az ember évezredek óta szelektálja a növényeket, a legtöbb termesztett növény az ember beavatkozása nélkül nem maradna életben. Mint istenhívő olvasd el a Teremtés könyvét ahol az Úr az embernek adja a Földet, .......... többek között azzal a kitétellel, hogy "hajtsátok uralmatok alá"”
 • 21. pancser 2011. július 21. 18:40
  „A génmódosítás nem pestis, ami halálos veszedelemmel jár, hanem a lehető legzöldebb biotechnikai eljárás! A világ legfejlettebb gazdaságú országában az USA-ban a kukorica cirka 80-a GMO. Semmilyen károsodás nem éri emiatt azt a kétszázötven millió embert. A törvényeket be kell tartani, vagy el kell törölni. Itt a magyar esetekben 1 ezrelékes túllépésről van szó amely lehet mérési hiba is. Én azokat csukatnám le akik kiirtatták a kukoricát. Ugyanis, az importőröket silózás nélkül is lehet büntetni. A vitatott területeket karantén alá lehetett volna vonni, és mondjuk biogáz üzemekben lehetett volna hasznosítani vagy bioetanol üzemanyagot kellett volna belőle készíteni. 100 kg kukoricából mintegy 30 liter alkohol készíthető. A kukorica egyébként csak a kukoricával poroz össze, azt is csak max. 400 m-re, semmit nem fertőzött volna el, ha ezt a védőtávolságot betartják. Az ezen belül termett kukoricát is vihették volna ipari feldolgozásra. Aki meg "génfertőzésről" beszél tudatlanságból, az meg tanulja meg, hogy mindannyiunk, fizikai megjelenését a gének határozzák meg, a "génfertőzött" szót használó rádió riporternőét is”
 • 20. Lókupec 2011. július 21. 16:52
  „Lehet csak lesilózzák. És majd ehetik a népek a GMO-s kukoricával hízlalt marhát. Én inkább a saját nevelést eszem...”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak jövőre kerülhet a helyére az Aranyhajó?

A győri belvárosban tapasztalható munkálatok miatt március óta, biztonsági okokból nem látható az… Tovább olvasom