Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Generációváltás a földhivatalban

Győr - Dr. Sipos Gertrúdot, a megyei földhivatal új vezetőjét nemrég dr. Németh Éva közigazgatási hivatalvezető bemutatta a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium ülésén. A jogász végzettségű fiatal vezető a Kisalföldnek is nyilatkozott.

– A győri körzeti földhivatalnál kezdtem a munkát 2002-ben, innen helyeztek át fél év után a megyei hivatalhoz. Először jogtanácsosként, majd a 2007. július 20-i kinevezésemig ingatlan-nyilvántartási osztályvezetőként dolgoztam – mondta el a kezdetekről dr. Sipos Gertrúd.


– A Kisalföldhöz az utóbbi években alig érkezik panasz a földhivatalokra. Elődje, Bolla Gyula érdeklődésünkre örömét fejezte ki, hogy „saját nevelés" került a vezetői székbe.

– Szolgáltatói tevékenységet végzünk, figyelnünk kell az ügyfelek megelégedettségére, a minőségi munkavégzésre. Szerencsére nagyon jól képzett, tapasztalt munkatársakkal dolgozhatom együtt.


– Pedig az idősebb korosztályból sokan nyugdíjba mentek az elmúlt időszakban.

– Igen. Dr. Babiczky Gábor ingatlan-nyilvántartási osztályvezető például, aki annak idején a megyei kárpótlási folyamatot is irányította, aztán Bertalan Zoltán győri, Tóth Gedeon mosonmagyaróvári, Fabó Károly soproni hivatalvezetők, sőt, tragikus módon Boda Tamás osztályvezetőt nem sokkal nyugalomba vonulása előtt ragadta el közülünk a betegség. Ők valamennyien olyan személyiségek voltak, akik szívügyüknek tekintették a szakmai utánpótlás kinevelését.


– A sok kampánymunkát követően most nyugodtabb időszakot élnek át a földhivatalok munkatársai?

– A legfontosabb feladat ma a gyors változások megfelelő követése, a nyilvántartások napra készen tartása, illetve a „történelmi adósságok" közül az alaptérkép pontosítása. Mint ismeretes, a digitalizálás ugyan teljes mértékű, ám anyagi okok miatt az adatok egy részét százéves felmérések alapján vitték gépre. A korszerű technika segítségével ezeket most folyamatosan pontosítjuk. Az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének lehetőségéről a kormány a 63/2005. (IV. 8.) rendeletben rendelkezett. Ezeknél a legtöbb esetben nagyon sok a tulajdonos, és közöttük az egyeztetési folyamat elhúzódhat, az eljárás több ponton megakasztható jogorvoslati kérelem benyújtásával, sok tulajdonost pedig egyszerűen nem is lehet megtalálni. Eddig 2500 új földrészlet kialakítását, kitűzését végeztük el.

Dr. Sipos Gertrúd: – Gyors, pontos munkavégzésre van szükség.
Dr. Sipos Gertrúd: – Gyors, pontos munkavégzésre van szükség.

– Egyéb kormányzat által előírt feladatok terhelik most a földhivatalok kapacitásait?

– Leginkább az, hogy 2007. január elseje óta teljes egészében saját bevételekből kell fenntartani a működésünket, sőt, költségvetési befizetési kötelezettségeink is vannak. Támogatásban nem részesülünk, az alkalmazott 158 személy bérét, közterheit, a hivatali működés összes költségét teljes egészében magunknak kell fedeznünk.


– Az ügyek száma – tekintettel a régió élénk gazdasági életére – bizonyára elegendő ehhez...

– Idén az első 7 hónapban 76 ezer 500 ügyet intéztünk, mintegy 50 ezer ügyfelet szolgáltunk ki, ez hasonló az előző évek igénybevételéhez, és eddig elegendő volt a költségek fedezésére. A szerencsés földrajzi helyzet azonban önmagában nem elegendő: gyors, pontos munkavégzésre is szükség van.


– A kollégium ülésén a hivatal működésének ismertetése mellett többek között az engedély nélküli, más célú hasznosításról is szólt. Létezik ilyen ma Magyarországon?

– Sajnos létezik. A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerint földhivatali engedély birtokában lehet termőföldet más célra hasznosítani. Az engedély nélküli, más célú hasznosítás földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után, amely meg nem fizetése esetén adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. A termőföld nemzeti kincs, ezért kiemelt figyelmet fordítunk az ilyen esetek felderítésére.

Olvasóink írták

 • 5. Poltergeist 2008. december 05. 13:57
  „Ez a hölgy biztossan az előző életbeni reinkarnációja amikor egy másik párt embere volt.Be kell tenni a megfelelő embereket ,hogy működjön a fekete leves.”
 • 4. Judytka 2008. december 05. 11:26
  „jééé.képcsere történt!”
 • 3. Judytka 2008. december 05. 11:25
  „Lúzerek vannak az újságnál,vagy mi???”
 • 2. albatrosz 2008. december 04. 21:51
  „Na! Akkormost ki látható a képen?”
 • 1. gyakor 2008. december 04. 17:15
  „A földnek és a virágnak van köze egymáshoz, de a képnek szerintem nem sok a kinevezetthez! Nem kéne javítani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csintalan Sándort várják

Győr - Csintalan Sándor, a Hír TV műsorvezetője lesz a Fidelitas következő vendége –… Tovább olvasom