Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Generációs vita a Budai úti játszótérről

Győr - Zavarja a gyerekzsivaj az idősek egy részét a Budai út két háztömbje közötti részen, s közterület ide vagy oda, vita dúl a lebontott, régi játszótér helyéről. A sokadik egyeztető fórumra mindkét tábor aláírásgyűjtő ívekkel érkezett.
Többfrontos vita dúl egy győri játszótér helyszíne kapcsán – a gyárvárosi szülők hiába szeretnének szép új játékokat csemetéiknek, az idősek közül többen aláírásgyűjtésbe fogtak: a nyugalomra, a csendre szavaznának, őket már zavarja a gyermekzsivaj akkor is, ha tudják: a Budai úton évtizedek óta a két háztömb között játszótér volt.

A kisgyermekes szülők ezzel együtt is a sarkukra álltak és aláírásgyűjtésbe kezdtek. Összesen százhúsz nevet számoltunk meg az íveken, ezek a kisgyermekes apukák és anyukák egyenként és a közösségben is arra szavaztak, hogy még az idén készüljön el az uniós szabványok szerinti játszótér, ebből a környéken ugyanis meglehetősen kevés akad.

– Nem is értjük az idősek gondját, hiszen magam is itt nőttem fel, itt játszottam, most pedig azt akarják elhitetni velünk, hogy itt soha nem volt játszótér – fogalmazott Kálmán Attila, két kisgyermek apukája. – A főutak mellett közvetlenül lehet más megoldás, de ott meg a gyerekeink nincsenek biztonságban. A személyes érdekek úgy tűnik, fontosabbak a legkisebbekénél.

Molnárné és Stipsitsné szerint viszont a földszinten élőket nagyon is zavarja a zsivaj, a labdapattogás. Ők a közös képviselővel, Molnár Zoltánnal együtt sokkal inkább új fák és bokrok telepítését szorgalmaznák.

Több lakóval együtt azt is állították, itt aztán soha nem volt játszótér.

– Ez a felvetés nem lehetne kérdés – vélekedett Zalka Jánosné lakó –, hiszen az öregséggel, a korral együtt is tudomásul kellene venni, hogy bizony a játszótérre is nagy szükség van. Remélem, emberségesen sikerül megegyezni, én mindenesetre a játszótér mellett vagyok.

Ferenczy Lajos, a városrész önkormányzati képviselője a helyszínen elmondta, mindenképpen szükséges a régi helyett az új játszótér: homokozóval, rugós játékokkal, padokkal, hintával. Erre az anyagiak s a játszóeszközök is megvannak. A képviselő derekasan állta a két tábor közt a sarat. A Komszol képviselője a helyszínen elmondta, a játékokat már rég pótolták volna, ám ezt a lakók egy része kifogásolta, így leálltak a munkával.

A fórum végére mégiscsak eldőlt: lesz játszótér, s a tervezők az idősekre is gondoltak a padok telepítésével. Hogy az új, heteken belül megszépült térrel együtt a nyugalom is beköltözik-e a Budai útra, továbbra is kérdés, ez csakis a fiatalok és az idősek megegyezésén, békéjén múlhat.

Olvasóink írták

 • 5. hanika 2008. november 20. 19:16
  „Tisztelt rolesz600!

  Nem kéne a szezont a fazonnal összekeverni. Melyik környéken lakik a nagymama? Mert itt sok környék van ám! Tudtommal ez a játszótér már évtizedek óta itt volt, valószínű az ön szülei is itt játszottak ( az ő hangjuk senkit nem zavart). Méghogy nincs itt gyerek? Hát nem is értem akkor milyen gyerek zsivaly zavarja az öregeket. Tisztázzuk le:
  A játszótérre nem néz ablaka senkinek, nincs ott kiskert ill. a házak közti zöld terület nem magánterület. A másik hellyel az a probléma hogy pár méterre van a forgalmas úttól egyszóval veszélyes. Bár akinek nincs gyereke vagy nem volt nem tudhatja hogy ezek a 2-3 ill. 5-6-7 éves gyerekek milyen kiszámíthatatlanok. Ezek az idős emberek akik tiltakoznak a játszótér ellen kicsi koruk óta "jópofiznak" a gyerekeinkel. Hogy magyarázzam meg a gyereknek hogy a néni aki eggyik nap még szeret a másik nap elveteti a játszóteret? De neveljük az idősek tiszteletére... Ne szóljon bele olyan dolgokba amibe nincs napi rálátása. Lehet hogy amikor az idős néni elmondja ezeket a pici gyerekeket mindenféle mocsoknak ill. elküldi az annyjába akkor pont nem jár a nagymamánál. Vagy ezeket a dolgokat már nemis mondják el.
  Az infórmációi tévesek, ugyanis a lakók 80 %-át nem zavarja csak a maradék 20-at.
  Az aláírásokkal kapcsolatban én személy szerint egy teljes lapot vittem aláírva és ez csak az én lépcsőházamból volt! Ha nem itt lakik valószínű nem ismerhet mindenkit lehetséges még a saját lépcsőházában sem. Irigykedni lehet de hazugságokat állítani nem érdemes. Nekünk nincs takargatni valónk, mert nem koholt vádakkal támasztjuk alá az igazunkat ezért én a véleményem alá a nevemet is felvállalom.

  Szép napot! R. Hajnalka”
 • 4. rolesz600 2008. november 18. 17:27
  „Tisztelt publikum! nem a gyerek zsivalyról illetve a játszótéren játszó gyerekekről van itt szó. Ezzel a hozzá szólással hagy védjem meg a nyugdíjasokat. Az én nagy mamám is azon a környéken lakik, a próbléma azzal a játszótérrel hogy bele épül teljesen a lakó környezetbe és higgyék el azon a környéken nincsenek gyerekek csak idősek akik szeretnék idős éveiket nyugodt környezetben tölteni, és nem arra ébredni mint ami már megtörtént! hogy a futkosó gyerekek romba döntik a kis kerteket nem törődve azzal hogy az magán terület amugy a lakópark másik oldalán ahol a fiatalabb generáció lakik szintén van hely, kérdezem ott mi a probléma? oda miért nem lehet rakni? igen játszótérre szükség van , de olyan helyekre próbáljuk meg rakni ahol nem zavarja a lakók 80 százalékát. az aláirás gyűjtés pedig egy vicc volt, jó magam is láttam a papirokat a rajta szereplő nevek közül a felét még csak látásról sem ismerjük talán a közeli bevásárlóközpont vendégeivel iratták azokat alá......”
 • 3. szadesz 2008. november 07. 12:32
  „És gondoljanak arra is a tisztelt idősek, hogy kik fizetik a nyugdíjukat! a rendszerből olyan, hogy a most dolgozók járulékaiból kapják meg a mindennapi kenyerüket!”
 • 2. Tavaszi Levente 2008. november 07. 12:12
  „Az idősek sohasem voltak gyerekek? Ők nem ott játszottak? Nekik lenne a feladatuk, hogy a kisgyerekekre vigyázzanak a játszótéren.
  Milyen világban élünk, fordítva ülnek a lovon...
  Hogy szeretnének így normális felnövekvő nemzedéket, ha már a gyermek kiskorában ilyen ellenállással szembesül?
  Gondolkozzanak el magukon....”
 • 1. rgsdg 2008. november 06. 17:21
  „zavarja őket a gyerekzsivaly...ekkora baromságot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberre csúszik a premier

Győr - Novemberre tervezték G. B. Show Pygmalion című színdarabjának bemutatóját a Győri Nemzeti… Tovább olvasom