Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

GDP: ismét élen a megye

A válság ellenére Győr-Moson-Sopron gazdasági teljesítménye maradt a legnagyobb a hazai megyék között. Az uniós átlag 71 százalékán állunk.

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban tette közzé a bruttó hazai termék (a GDP) 2009-es előzetes megyei adatait. A számok azt mutatják, hogy a válságév Budapest további erősödését hozta magával, míg a régiók közül csak a Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország, valamint Dél-Dunántúl tudta növelni részesedését. A főváros az ország gazdasági teljesítményének 2007-ben még csak 37,3, tavalyelőtt már 39,5 százalékát adta.

Nyugat-Dunántúl részaránya ugyanezen idő alatt 9,7 százalékról 9,2-re, megyénké 5 százalékról 4,9-re esett zsugorodott. Győr-Moson-Sopron a visszaesés ellenére tovább őrzi előnyét a többi megyével szemben. Nálunk a GDP összege 2009-ben az utolsó helyezett Nógrádét ötszörösen felülmúlva 1269 milliárd forint volt, 5,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az egy főre jutó összeg a 2008-as 3 millió 7 ezer forintról 2 millió 833 ezer forintra apadt. Hét megye – Pest, Fejér, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés – ennél is nagyobb visszaesést szenvedett el, ami kisebb meglepetés, ha figyelembe vesszük, hogy a recesszió elsősorban a térségünkben rendkívül erős járműipart sújtotta.

A 2009-es magyarországi egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számolva az európai uniós átlag 64,8 százalékát tette ki. A legerősebb természetesen Budapest, amelynek gazdasági teljesítménye az EU-szint csaknem másfélszeresét érte el. Győr-Moson-Sopron 70,6, a sereghajtó Nógrád pedig 28,9 százalékon állt.

Olvasóink írták

  • 1. gyorildy 2011. május 26. 18:55
    „Debrecené mennyi????? kiváncsi lennék, mert ők kötekednek az Audi beruházás miatt!!
    Virítsanak valamit!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi-ügy – A tiszántúli természetvédők az uniós biztos válaszára várnak

Április végén adták be a bírósági keresetet a tiszántúli természetvédők az Audi-ügyben. Az alperes az országos környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi főfelügyelőség lehet. Tovább olvasom