Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Gázos vészhelyzetre gyakoroltak a megyei tűzoltók

A győri tűzoltóság három szolgálatvezetője sajátította el a földgázszolgáltatással összefüggő veszélyhelyzetek szakszerű elhárításának ismereteit az E.ON Hungária Zrt. nemrég Nagykanizsán átadott tanpályáján a közelmúltban.

A társaság a katasztrófavédelemmel és tizenkét megyei igazgatóságával aláírt egy megállapodást, amelynek alapján ez a képzés is elkezdődött. Másfél hónap alatt az ország minden részéről összesen 600 tűzoltó vesz részt az oktatásban a Magyarországon egyedülálló tanpályán.

– Tűzoltásvezető szolgálatparancsnokaink a gázbalesettel kapcsolatos beavatkozásokat díjmentesen gyakorolhatták a tanpályán. Először elméleti része volt a képzésnek, az előadók ismertették a földgázbalesetek esetén szükséges beavatkozás szabályait.

Például azt, hogy mit kell csinálni a szerelőknek, milyen védőtávolságokat kell hagyni, milyen biztonsági előírások vannak.

Ezt követően a megtörtént gázrobbanásos balesetek tapasztalatait ismerhették meg tűzoltóink – részletezte Kuti Rajmund őrnagy, parancsnok.

A győri tűzoltók szerint nagyon hasznos volt az elméleti ismereteknél a tapasztalatcsere. A gyakorlópályán a lehetséges gázmeghibásodásokat, baleseti helyzeteket szimulálták: volt munkagödör, amelyben begyulladt a gáz.

Másik helyen egy kiselejtezett rakodógép állt, mintha elvágta volna a gázvezetéket s az onnét kiáramló tűz eloltását lehetett gyakorolni. De számos esetet felidézve gyakorolhattak a résztvevők.

– A győri tűzoltóság jelentős lépéseket tett a győri, Szarvas utcai gázrobbanás után. A következtetést levontuk, minden egyes beavatkozó gépjárműfecskendőre úgynevezett akciós készletet szereltünk. Azok robbanásbiztos anyagokból állnak.

Kollégáink előadásokon, gyakorlatokon vettek részt, magam is tartottam előadást a csoportoknak, hogy még egyszer a szerencsétlen kimenetelű eset ne következhessen be – mondta végül Kuti Rajmund.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áron, a győri matekversenyző

Igaz, hogy még csak az általános iskola harmadik osztályába jár, de már számos matematikaversenyen… Tovább olvasom