Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Gazdasági kisvasút a Szigetközben?

Két, ma is használt híd, a Bolgányi és a Lickópuszta melletti a bizonyíték rá, hogy létezett kisvasút a Szigetközben.
Két, ma is használt híd, a Bolgányi és a Lickópuszta melletti a bizonyíték rá, hogy létezett kisvasút a Szigetközben, az egyik a Dunaszeg és Öttevény, a másik a Hédervár és Lébény közötti lóvontatású gazdasági vasút nyomvonalában.

A Győrből tíz éve családjával Dunaszegre költözött Veres László önkormányzati képviselő az interneten akadt rá olyan üzenetváltásokra, amelyekben az ország különböző régióiban egykor létező kisvasutakon nosztalgiáztak. Kíváncsivá tette a vasúttörténet, annak a helyi vonatkozásai, hiszen dunaszegi öregektől hallott róla, hogy Szigetköznek is megvolt a maga sajátságos kisvasútja.

– Felleltem egykori térképet, amelyen szerepel a szigetközi keskenyvágányú, lóvontatású gazdasági vasút nyomvonala. Angolból vették a nevét, lórénak nevezték, Dunaszegen lóré néven is emlékeznek rá. A kisvasutaknak ma is megvan két tárgyi emléke. Két híd, amelyeken áthaladtak a kisvasutak, az egyik a Dunaszeg melletti Bolgányi híd, a másik Lickópuszta mellett, a Hédervárról Lébényig vezető kisvasút haladt át rajta. Ezen a két kisvasúton juttatták az árut a helyiek Öttevényre, illetve a lébényiek Hédervárra. A tejet például, így aztán estére a hegyeshalom–budapesti nagyvasúton már följuttathatták a fővárosba.

Annyi bizonyos, hogy a kisvasút 1954-ben, a szigetközi nagy árvíz idején még létezett az akkoriak szerencséjére. Így ugyanis Öttevényről, a vasútállomásról könnyebben tudták a téglát az újjáépítéshez szállítani.
Mosonmagyaróvárról Győrbe a Szigetközön át a XX. század elején nagyvasutat terveztek. 1906-ban ehhez az elképzeléshez igazodva épült meg a halászi híd. Az első világháború azonban közbeszólt, de a terv meghiúsulásának nem kevésbé oka volt a pénztelenség is. A nagyvasútból semmi se lett, a szigetköziek kisvasúttal segítettek magukon, hogy olcsóbban és könnyebben tudják a mezőgazdasági termékeket elszállítani.

Miért ne lehetne újraépíteni a keskeny- vágányú kisvasutat Szigetközben, a régi nyomvonalon? Már nem első szándékú gazdasági céllal, áruszállításra, hanem a turisták örömére – az idegenforgalom is hozhat pénzt a konyhára. Már nem ló vontatná a kocsikat, bár maradhatna a régi neve. Nosztalgiázók akadnak a Szigetközben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőtörés egy nap alatt

Kérdezem: miért kell egy frissen felújított utat felbontani; melyek azok a munkálatok, amelyeket nem lehet előre betervezni? Az »Önöknek építjük az Önök pénzéből« szlogen itt mintha egy kicsit más értelmezést nyert volna..." – írja olvasónk, aki az általa küldött fényképek alapján a Szigethy Attila–Tihanyi Árpád út kereszteződésében lakik. Rajta kívül több (tíz)ezren látták, mi történt ott a napokban. Tovább olvasom