Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gazdagok a megyében

Győr-Moson-Sopron - Tíz, a megyében élő vagy ide kötődő vállalkozó került be A száz leggazdagabb 2009 című kiadványba. Döntő többségük törzsszereplője a hasonló kiadványoknak. A gazdagok közül van, aki elismeri, hogy pontosak az adatok. Olyan is akad, aki vitatja. A harmadik csoportba azok a vállalkozók tartoznak, akik nem nyilatkoznak, vagy csak annyit, hogy nem kommentálják az adatokat.

A Napi Gazdaság által összeállított lista szerint a leggazdagabb megyei a soproni kötődésű Csák Máté. Az ingatlanbefektetésekkel és műkereskedelemmel foglalkozó vállalkozó bukta a válságon a legnagyobbat, kétmilliárd forintot.


43. Csák Máté

Tavaly 12 milliárdja volt, idénre „csak" 10 maradt. – Az adatok nagyjából stimmelnek – mondta megkeresésünkre. – A veszteségem abból fakad, hogy soproni műemlék épületek felújításához devizahitelt vettem fel, s most legalább húsz-harminc százalékkal többet kell visszafizetnem, miközben az ingatlaneladások leálltak – adta magyarázatát a 72 éves, ingatlanbefektetésekkel és műkereskedelemmel foglalkozó, nyugdíjas vállalkozó.


56. Krankovics István

Azon kivételek közé tartozik, akik növelni tudták vagyonukat, legalábbis a lista összeállítói szerint. 2008-ban 7,6 milliárd forintra becsülték vagyonát, most 8,6 milliárd jelent meg. Az autóbuszgyártással foglalkozó cég tulajdonosa évek óta mindig ugyanazt mondja, amikor felkerül a Kisalföld megkeresi: „Nem kommentálom az adatokat, mert nem tartom fontosnak."


59. Horváth testvérek

Vagyonuk 8,4 milliárd forintról 8,2 milliárdra olvadt, a veszteség 200 millió egy év alatt. A hulladékhasznosítással foglalkozó Alcufer tulajdonosai közül Ernő nyilatkozott.

– Az adatok nagyjából pontosak, a válság óta minden kevesebbet ér. Azt tartom most fontosnak, hogy a munkahelyeket meg tudjuk őrizni, s a gazdaság reményeim szerint kilábal a válságból és növekedési pályára áll.


63. Hirschler Rezső

A kiadvány szerkesztői szerint a Hirschler család is gazdagodott az üvegiparból. Tavaly 7,1 milliárdra becsülték a vagyont, most 7,6 milliárdra, vagyis félmilliárddal többre.

Kérdésünkre, hogy kommentálná Hirschler Rezső az adatokat, azt mondta: – Röhögve kommentálom, humbug az egész.


66. Gasztonyi László

A győri Vill-Korr cég tulajdonosainak vagyona egy év alatt 300 millió forinttal növekedett, 7,1 milliárdról 7,4 milliárdra. – Reálisnak tartom az adatot – mondta Gasztonyi László. – A válságot érezzük, de a múlt évünk nagyon erős volt, villanyszerelésben közel ötmilliárd forintos forgalmunk volt, és szerencsére a szél is többet fújt, mivel a szélenergia-hasznosításban is érdekeltek vagyunk.


70. Csebi Pogány Alajos

A dunakiliti kastélyában élő ékszerkereskedő és ingatlanbefektető a kötet szerint 1,2 milliárddal lett szegényebb tavalyhoz képest. Mostani vagyonát 7 milliárd forintra becsülték a szerkesztők. Csebi Pogány  megkeresésünkre nevetve először azt mondta, annál jobb, minél kevesebb van. Majd komolyra fordította a szót, s úgy fogalmazott: „Nem is vesztettem,  nem is nyertem az egy év alatt. A szerkesztők bizonyára be akarták bizonyítani, hogy a válságnak milyen hatása van. Tévedtek. Évek óta tiltakozom náluk, de engem sosem kérdeznek meg."


88. Imre István

Az Integrál-H tulajdonosa a minap nyilatkozott lapunknak, s elismerte, hogy cége csődközeli helyzetben van. Vagyonát ennek ellenére a kiadvány 5,7 milliárd forintra becsüli. Tavaly még 7 milliárdra taksálták értékét. Imre Istvánt próbáltuk utolérni, de csak mobiltelefonjának hangpostájáig jutottunk.


89. Tarsoly Csaba

A Questor és az ETO futballcsapatának tulajdonosa a kiadvány szerint egymilliárddal lett szegényebb egy év alatt. Tavaly 6,7 milliárdja volt, idén 5,7 milliárd áll a rubrikában. Tarsoly Csaba esetében borítékolni tudtuk volna nyilatkozatát, ugyanis ahogy a korábbi években, úgy most sem kívánt nyilatkozni. Legalábbis  ebben a témában nem.


92. Folláth György

A Győri Szeszgyár tulajdonosa 5,5 milliárd forinttal a 92. Tavalyi vagyona mellett nulla áll, így a szerkesztők hibát véthettek, mert Folláth György tavaly sem tartozott a szegény emberek közé. A félreértést maga az érintett tisztázhatta volna, erre azonban nem került sor, mert Folláth a Kisalföld megkeresésére csak annyit mondott: „Az adat hibás."


99. Réti Attila

A Kaiser Food tulajdonos-vezetője 500 millióval lett szegényebb. Tavaly 5 milliárdra, idén 4,5 milliárd forintra tartja vagyonát A 100 leggazdagabb 2009 című kiadvány.

– A listákat böngészve meglepett, hogy az élen állóknak milyen nagyok a veszteségei   – árulta el Réti Attila. – Annak viszont örülök, hogy a termelői szféra kisebb vérveszteséggel ússza meg – legalábbis eddig – a válságot. Ami engem illet: az adatok nagyjából megfelelnek a valóságnak.  A veszteség annak ellenére igaz, hogy tavaly rekordévet zártunk 5,1 milliárd fontos forgalom mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seres Mária kedden a megyében kampányol - most már pártért

Győr-Sopron - A Seres Mária nevével fémjelzett Civil Mozgalom indulni kíván a júniusi EP… Tovább olvasom