Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gazdag termést ígér a falvak kertje

Jó termést ígér, sikeres néhány megyei település önellátó kezdeményezése. Például Felpécen már hűtőládában a borsó, Gyarmaton gazdag a krumpli, Rábacsécsényben a fűszerpaprika, Tényőn pedig a „Sokoróalja éléskamrájá"-ban már egymásra találtak a helybeli vásárlók és termelők.

Számos megyei község használja ki természet adta lehetőségeit, jó ideje nem művelt földterületeit, illetve a Start közmunkaprogramot és saját (mező)gazdálkodásba kezdett.

A terményeket egyelőre helyben tudják hasznosítani – például intézményi konyhán – és értékesíteni, de jó néhány önkormányzat feldolgozásban és környékbeli "piacozásban" is gondolkodik.

Az úttörő kezdeményezők egyike Gyarmat, ahol idén már 16 és fél hektáron gazdálkodik az önkormányzat. Ebből másfél hektár a veteményes, a többin napraforgó terem.

Tavaly a "falu kertjé"-ből közel 35 mázsa hagymát szedtek fel, amiből idén is gazdag termés ígérkezik, miként burgonyából és fűszerpaprikából is.

Szabados Péter polgármester érdeklődésünkre elmondta: most a zöldségfélék tárolására és feldolgozására próbálnak mielőbb megoldást találni, amihez már rendelkezésre áll egy felújításra-átalakításra váró épület.

Rábacsécsényben is eredményesen működik az önkormányzati kertészet, ahol a Start közmunkaprogram jóvoltából tizenkét helybelit foglalkoztatnak.

Jelenleg – ahogy Kovács Teodóra polgármester fogalmazott – négy kertjükben terem többek között paprika, paradicsom, uborka, zeller, fokhagyma és fűszerpaprika.

Mivel nagy az érdeklődés, ezért a termést helyben tudják értékesíteni, de ha kinőnék a községet, megpróbálják a győri és a csornai piacon is eladni a garantáltan vegyszermentes zöldségeiket.

Felpécen már leszedték a borsót, ami hűtőládában várja sorsát, és most szedik a karfiolt. Kuglics Tamás polgármester örömmel újságolta, hogy a krumpli hatalmas termést jelez, miként a bab is, amit éppen ottjártunkkor kapáltak a "startos" falubeliek. Helyére október elején málnást telepítenek.

Jobbára helyben szeretnék értékesíteni, felhasználni a terményeiket, például a szeptemberben induló óvodai konyhán, illetve mérsékelt áron a falubelieknek. A bevételből a tervek szerint traktort vásárolnának, aminek nagy hasznát vennék az egyre gyarapodó községi gazdaságban.

Tényőn a Szelence Egyesület szervezésében kezdődött tavaly a "Sokoróalja éléskamra" program.

Sulyokné Bazsó Szilvia elnök lapunknak elégedetten számolt be arról, hogy jól egymásra találnak a helyi vásárlók és termelők, és ebben az utcai hirdetőtáblákon közzétett kínálaton kívül az egyik legnagyobb közösségi háló is sokat segít.

Most elsősorban – bár a tavaszi fagy erősen beleszólt – a meggy és a málna a kelendő, de hamarosan a zöldségfront is beindul. Augusztusban ismét megrendezik a hagyományos nyári vásárt, ősszel pedig a szokásos tájházi piacot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet a Dunába!: Az idő engem igazolt

"A vízszintemelés elsősorban politikai kérdés, a népi kezdeményezés hatására lehet előrelépés a… Tovább olvasom