Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Gavotte, a megégett ló vezette a menetet - Rengeteg fotóval!

Győr - Vasárnap délelőtt tíz órakor koszorúzási ünnepség keretében emlékeztek a gyönyörű március 15-i forradalomról a Honvéd ligetben. A Szent István úton Gavotte, vagyis az a csodaló vezette a felvonulást, mely majdnem végzetesen megégett kilenc éve. A díszközgyűlésen kiosztották az ünnepi díjakat is. Rengeteg fotóval!


13 óra 46 perc - Díszközgyűlés a Richter teremben: Barsi Ernő Győr díszpolgára lett

A Richter teremben tartott díszközgyűlésen a város díszpolgári címét dr. Barsi Ernő tanár és néprajzkutató vehette át a polgármestertől. Barsi Ernő az ünnepség szünetében a Kisalföldnek úgy fogalmazott: "Egyszerű magvető vagyok, aki a népünk szeretetére tanít. S ma úgy vagyok, mint a gazda, aki végigpásztázza a födjét és látja, hogy a mag gazdag termést hozott."


Díszközgyűlés a Richter teremben. Képek: Krizsán Csaba.

A Győri Filharmonikus Zenekar koncertje előtt a polgármester átadta az idei Pro Urbe díjakat is. Kitüntették e címmel dr. Andréka Bertalant a megyei kórház nyugalmazott főorvosát, volt önkormányzati képviselőt, Federmayer Istvánt, a Révai-gimnázium volt igazgató-helyettesét, Prohászka Ottót, a Tutti Kft. igazgatóját és a Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesületet, amelynek elnöke, Horváth Tibor vette áta díjat.

A Magyar Sajtó Napja alkalmából Kazinczy Ferenc Jubileumi Ezüst Emlékérmet kapott Adorján Andrea, a Rádió 1 hírszerkesztője, Bertleff András, a Kisalföld fotórovat-vezetője, Szűr Árpád, a Revita Televízió operatőre és Pozsgai János, újságíró, a Győri Nemzeti Színház művészeti titkára.

12 óra 49 perc - Körülbelül ezren nézték meg élőben 

Az eső dacára, igen szépszámú közönség volt kíváncsi Győrben az ünnepi eseményekre, a Honvéd-ligetben tartott koszorúzáson körülbelül hatszázan, míg azt ezt követő lovasfelvonuláson már mintegy ezren jelentek meg."A szabadság, amely 1848-ban is győzött, akkor közös erővé kovácsolódott"

A rendőrség a felvonulás idejére lezárta a Szenti István utat a Jókai utca és a Baross-híd között. A koszorúzási ünnepségen Borkai Zsolt mondott ünnepi beszédet, Győr polgármestere a forradalomra emlékezve a jelenről is szólt:

"Ünnepeljük a szabadságot, amely elérhető közelségbe került ugyan, de amelyért még nagyon sokat kell tennünk. A márciusi ifjaknak azért sikerült 161 éve, mert egyet akartak, egy irányba haladtak. A mi társadalmunkat mára megosztottá tette a hatalmi érdek, megosztották a magyarságot. A szabadság, amely 1848-ban is győzött, akkor közös erővé kovácsolódott. Igen, tisztelt hölgyeim és uraim, a mostani nehéz időszakban is szüksége lenne az országnak a közösségért tenni akaró újító szellemiségű kovácsokra" - mondta a polgármester.


Gavotte és társai a Szent István úton. Képek: Bertleff András.

A kis híján megégett ló vezette az ünnepi menetet

A Szent István úton a Veres Péter-szakközépiskola hagyományőrző huszárszakasza vonult fel, a menet élén Vigh Attila annak a 15 éves lónak a hátán ült, amelyik 2000 őszén kishíján egy istállótűz áldozata lett. Az akkor egy csapásra híressé vált Gavotte-ot - amely csodával határos módon felépült - mára kivonták a képzésből, de ma is büszkén vezeti a díszes menetet.

10 óra 04 perc - A győri ünnepség elkezdődött

Ünnepi beszédet mondott Győr polgármestere, Borkai Zsolt. Közreműködött Györgyfi József, a Győri Nemzeti Színház művésze, a Mozaik Társulat valamint a Rába Fuvószenekar.Emlékezés 1848-ra Győrben a Honvéd ligetnél. Fotó: Bertleff András.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. közhuszár 2009. március 18. 13:00
  „Minket is nagy örömmel tölt el az h örömet szerezhetünk a városa lakoknak!
  Pampus te kis kommunista párti, remélem velük együtt fogsz elsüllyedni!
  Cirkusz????Te csinálod itt a cirkuszt!Inkább fogd be a p...ád!
  Mi 1 hagyományt örzünk és a huszárok és a többi katona emlékére tisztelgünk, amit látom te nem vettél észre mert 1 nagy barom vagy és jah meg kommunista!!!mi lenne ha elmennél az országból mert te még a történelmet sem tudod!!!!”
 • 25. gyugyu1 2009. március 17. 16:22
  „Még egy szösszenet a ünnepi megemlékezések kapcsán: Ma is arra jártam a Kossuth szobor felé ,egy szál virág sincs /a hála és a megemlékezés /virágjaiból nem jutott ! Nagyon örültem volna 15.-én ha annyian lettek volna a szobornál mint amennyien várták ma reggel a pénzespostást az utcán aki hozta a segélyeket !”
 • 24. bébike 2009. március 17. 14:37
  „jo érzéssel tölt el minket,hogy örömet szerezhettünk:)”
 • 23. pa 2009. március 16. 21:03
  „Ha elszakadhatunk tán a kétlábú állatoktól, térjünk vissza a lovakhoz!
  Köszönet a szép hagyományok őrzőinek! Nagyszerű élményí volt a gyerekeknek, és hangulatos látvány a felnőtteknek ez a felvonulás. A rendőrség által tartott fegyelem enyhén szólva is túlzott volt a Szt. István úton, de legalább élvezték. Én nem.”
 • 22. bébike 2009. március 16. 19:52
  „pampu a lokait össze szedem, de akkor a te szádba tömöm az összeset!!! habár jobb lenne ha inkább a lovasok csizmáit csokolnád körbe!!!:) meg persze akiket itt leszolsz meg megbántasz azoktol kérnél bocsánatot! te gyik arcu!”
 • 21. pampus 2009. március 16. 19:44
  „Nem is tudtam, hogy bejáratos vagy a diliházba "naháááát"! Persze Téged vittek el nem is a pancsert a múltkor!”
 • 20. Nahááát 2009. március 16. 19:35
  „pampusmatriné! A zártosztályon, ahonnan irogatsz, nincs egy ápoló, aki megtanítana rendesen magyarul? Ha már a számítógép elé odaengednek?! Lassan lejáratod az egész kórházat. Jobban figyelhetnének a betegekre...”
 • 19. pampus 2009. március 16. 18:31
  „18. Truder! Végre valaki rájött,hogy nemérdemes engem fikázni inkább a lószart takarítsák fel, ahhoz csak csak értenek. Ha már ki élvezték e cirkuszba magukat.”
 • 18. Truder 2009. március 16. 16:34
  „bébike 2009.03.16. 15:10
  Szerintem ne foglalkozzál vele...vannak emberek,akikkel felesleges! (mert nem érdemlik meg) :)”
 • 17. bébike 2009. március 16. 15:10
  „gyüjts inkább hangyát ha unatkozol pampus!!!”
 • 16. bébike 2009. március 16. 15:04
  „Hallod pampus! ez vicc amiket te ide beirogatsz!!!nem hogy örülnél hogy van györben is ilyen,ahelyett mértéktelenül gyalázol itt mindenkit!!! neked semmi nem jo!? azok a töketlen huszárok büszkék arra hogy magukra ölthetik azt a ruhát!! nem csak bébike tapsal drágám!!! henem több ezren tapsoltak! külömben meg süllyedj el jóó mélyre!!! na pááá”
 • 15. pampus 2009. március 16. 12:39
  „Értékelem a cikket!
  Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom
  Debrecen - "Míg 1848-ban és 1956-ban kivívtuk a népek elismerését, ma rajtunk röhög az egész világ" - ezt mondta Kósa Lajos debreceni ünnepi beszédében a Kossuth téren vasárnap délelőtt.

  Hozzáteszem, hogy mai bohóckodás okod is rá hogy az egész világ ezen az banánköztársaságon nevessen!
  Na már csak töketlen huszárok vannak lófing hajtással és "bébike" tapssal!”
 • 14. gyugyu1 2009. március 16. 10:16
  „NEM VOLT IGAZAM MIKOR AZT IRTAM: nem kellett volna a pénzt kiadni az uj huszáregyenruhákra /tévedésben voltam, azt hittem,hogy öreg bácsik katonásdi játékára megy a pénz !!/ ,de a fiatalok történelmi hagyomágyaink megörzéséért kapták ! Megérdemelték ! A nagy ünnepségek közepette ,elfeledkeztek a városunk nagyjai arról,hogy legalább egy koszorut vigyenek a Kossuth szoborhoz ! /igaz csak a belvárosban voltak nemzetünk hősei !!!??? / Pénteken a környékbeli iskolások és ovódások diszitették a szobor környékét apró nemzetiszinű zászlóikkal /amit az ünnepség után a környékbeli indiángyerekek le is szedtek !!! Vittem egy csokor szegfűt de félóra mulva az is eltünt ! Ennyit az ujvárosi megemlékezésrőll !!!”
 • 13. colomano 2009. március 16. 08:04
  „Az ilyen cikkek írója, szerkesztője stb figyelhetne a kronológiára!
  10:04, 12:49, 13:46, s nem pedig fordítva.
  Az egész cikket visszafelé kell olvasni, s mindig ez van.”
 • 12. bébike 2009. március 16. 07:38
  „pampus! alkalmi bohoc esetleg te vagy,mert egész napod azzal tellik hogyy minden cikkhez van néhány nem oda illő megjegyzésed!! kicsit szerintem már elege van mindenkinek belöled!! te már össze vissza irogatsz mindent!!! ennyiböl látszik hogy fogalmad nincs a dolgokrol,ja meg hogy eszed NINCS!! sokvolt belöled!! LEHET TÁVOZNI!!! szerintem ezzel nemcsak én vagyok igy!!!! persze hogy mindenki kritikusod,hiszen te magad vagy aki mindent kritizálsz!!! na távozhatsz innen............!!!”
 • 11. pampus 2009. március 16. 06:50
  „Az írásos megjegyzéseim a cikk írójának szól és az alkalmi bohócoknak szól ! Egyébként a Kisalföld közölte a kis megyeri hókusz-pókuszt (csatajelenetek imitálását) erre kelletett a közpénzen gyártott új ruhák és nem én keverten a Napóleoni ütközettel.
  A lovak végterméke a lófingal együtt pedig a szervezőké bámészkodok no meg az én kritikusaimé.”
 • 10. HarconaMarcos 2009. március 15. 22:18
  „Kedves Pampus!

  Szerintem azok a ´kolbászok´ hagytak ott gombócokat is neked. Ne hagyd ki! :-)”
 • 9. tati 2009. március 15. 21:58
  „Üdv!
  ez az idióta Pampus összekeverte Napóleont az osztrák csapatokkal az első hozzászólásában,azt olvastátok volna......
  inkább életjelet se adj magadról,nem vagyunk rá vevők!”
 • 8. Truder 2009. március 15. 20:46
  „bébike 2009.03.15. 17:37
  Nem hinném,hogy vannak barátai...
  Akinek ilyen barátja van,nincs szüksége ellenségre!”
 • 7. közhuszár 2009. március 15. 20:09
  „Pampus!Fogd vissza magad!Nem tudom mennyire lennél te büszke arra h vonluhatnál!Asszem akkor nem kolbásznak neveznéd öket!Söt nem is lennél mélto arra h vonulhass!
  Kis kommunista párti!Remélem velük együtt fogsz elsüllyedni!!!!!!!!!!
  Ahelyet h szidod öket, büszke lehetnél rájuk, h megemlékeznek az 1848as huszárokra és a többiekre!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan fulladt a vízelvezető árokba egy férfi Töltéstaván

Töltéstava-Győr - Vízelvezető árokba fulladt egy 61 éves ittas férfi szombaton késő este Töltéstaván… Tovább olvasom