Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Gasztronómiai élvezetek a Győri Bornapokon

Győr - Borkóstolók, gasztronómiai élvezetek várják jövő csütörtöktől vasárnapig az első Győri Bornapok keretében a belvárosban az érdeklődőket. Sőt, a Dunakapu térre több mint száz Audi is befut, mert ott lesz a Magyar Borok Útja Rallye állomása.
A Négy Évszak Fesztivál nyári programsorozatának zárásaként augusztus 28. és 31. között a Dunakapu téren és a környező utcákban tartja meg a megyeszékhely az első bor- és gasztronómiai fesztiválját. A négynapos programról tegnap tartott sajtótájékoztatón Simon Róbert Balázs alpolgármester felhívta a figyelmet többek közt a borlovagrendek felvonulására és az első győri borversenyre, amelyen megválasztják a város borát, amit az önkormányzat reprezentációs célokra használ, azaz vendégeinek, partnereinek ajándékoz. Így a Pannonhalmi borvidéken termett szőlőből készült nedű képviseli majd több helyen Győrt, ugyanis csak a megyeszékhelyhez közeli borvidék termelői nevezhetnek az említett címre, amit a nyertes egy évig viselhet. A borbírálók pedig ezúttal a fesztiválon kiállító borászatok képviselői lesznek.

A program szervezésében több városi intézmény, vállalkozás együttműködött. A standjaikon sajátos ízeiket kínáló helyi éttermek is összefogásról tettek tanúbizonyságot. A hazai borkészítésből pedig több mint húsz pincészet ad ízelítőt. A Pannonhalmi borvidék hegyközsége közös standon jelenik meg, emellett külön a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, a győrújbaráti bortermelő, Babarczi László és az écsi borász, Vaszari László. Az ország távolabbi részeiből is a legnevesebbek képviselik e szakmát, például a Bock Borászat és a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok. Éppen ezért akarják a borkóstolás rangját azzal is megadni a szervezők, hogy a rendezvény logójával ellátott poharakat készíttettek. Csak ezekbe a háromszáz forintért megvásárolható üvegpoharakba – amelyekben igazán érvényesül a szőlő levének szépsége, illata, zamata – töltenek italt a bornapok alatt a bortermelők. Ez bevett szokás a hazai, a külföldi fesztiválokon, a pohár emléknek, ajándékba is jó.

Aki drágállja, azoknak a szervezők arra hívják fel a figyelmét, hogy csak egyszer kell megvenni, a következő években is használható a Győri Bornapokon.

Azt is jó tudni, hogy bort, pálinkát, ételt a rendezvényen százforintos kóstolójegyekért lehet majd csak kapni, azok azonban egyben nyereményszelvények is.

A bornapokat folklórműsorok színesítik és szombaton este a Man Doki szuperkoncertje, amire több ezer nézőt várnak. A XIII. Magyar Borok Útja Rallye résztvevői is szombaton érkeznek a térre több mint száz narancssárga Audiban, többek közt Nagy Feró, B. Tóth László, Görbicz Anita és Pálinger Katalin. A gasztronómiai fesztiválhoz kapcsolódik a hétvégén a Széchenyi téri Terményáldás is, amit a Labora Alapítvány szervez. Programjairól itt olvashatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szerepet kaphat a régi Rábca-híd

Abda - Az ötvenes évek típushídjainak példáját az egyik utolsó mohikánként őrző régi abdai Rábca-híd… Tovább olvasom