Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Gasztrocsata az ínyencek színpadán

Győr - Százötvenféle ételt kóstolhattak meg a vasárnapi Gasztrocsatán az ínyencek. Galéria!

Jól fogyott a halászlé, a kakaspörkölt de még a medvehagymás kenyérlángos is.

A kellemes idő és a finom illatok rengeteg éhes embert hívtak Gasztrocsatára: nem túlzás állítani, Győr volt a hazai szabadtűzi gasztronómia fővárosa.Gastro Csata&Irigy Hónaljmirigy Győrben! Fotók: Stróbli Norbert.

A Dunakapu téren több ezer ember lakmározott a kondérok, sütőtálcák mellett: tizenkilenc régió 60 főzőcsapata másfél száz különböző ételt készített. A 600 forintos kóstolójeggyel mindenki megízlelhette a Kárpát-medence legizgalmasabb tájegységi ételeit, ráadásként színes zenei programot hallgathatott.

Galéria! Fotók: Krizsán Csaba

Virág Tibor főzőcsapatával Bajáról érkezett, Tibor egy ottani vendéglátó-ipari szakközépiskola igazgatója. ˝Bajai halászlevet készítettünk régi halászrecept alapján. A történet szerint ugyanis a halász megkövetelte inasától, hogy amikor kora hajnalban felkel, friss halászlé legyen az asztalon. Mivel éjszaka nem szeretett volna főzni, ezért megtalálta a módját, hogyan főzzön egy óra alatt, passzírozás nélkül sűrű és finom halászlevet˝ – mondta. Hozzátette: a bajai halászléhez – a halon kívül – három összetevő szükséges: víz, hagyma és tészta. Utóbbit régen a vízimolnároktól kapták a halért cserébe, s ma már elengedhetetlen egy jó ottani halászléhez. ˝Ez az étel egy óra alatt kész: nézze, tizenegy óra van, s csak most látunk neki a főzésnek˝ – magyarázta mosolyogva.

Tizenkilenc régió hatvan főzőcsapata másfél száz különböző ételt készített – a jó hangulatnak és az éhes gyomornak nem volt híján a Dunakapu tér.
Tizenkilenc régió hatvan főzőcsapata másfél száz különböző ételt készített – a jó hangulatnak és az éhes gyomornak nem volt híján a Dunakapu tér.

Domonkos Miklós négy csapatával Balaton környékéről érkezett.

˝Balatoni halászlevet, kakaspörköltet, marhalábszárpörköltet és babgulyást készítettünk. A kakaspörköltbe kakasherét és -taréjt főztünk bele. Eddig mindenkinek nagyon ízlett˝ – mondta.

Az ínyencek persze megkóstolhatták a bükki lakodalmast, a debreceni töltött káposztát, a nyírségi kötött tésztalevest, a csülökhússal töltött lángost, a zalai dödöllét, a tardi kakaspörköltet vagy például a ˝kőtt˝ réteseket. Sőt, egy idős dél-alföldi pár medvehagymás kenyérlángost kínált.

Bacsa Mariann csapattársaival Bugac-Kecskemétről jött és a harmadik helyet érték el a legszebb porta versenyben. Fotók: K. Cs.
Bacsa Mariann csapattársaival Bugac-Kecskemétről jött és a harmadik helyet érték el a legszebb porta versenyben. Fotók: K. Cs.

A legnagyobb üst mellett szegedi mesterszakácsok serénykedtek. ˝Az ezerliteres kondérban 700–800 adag szegedi halászlevet főztünk. Hogy elfogy-e? Még kevés is lesz˝ – jósolta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács.

Dél körül kígyózó sorok álltak a kóstolójegyet áruló bódé előtt. ˝A párommal jöttem ki a Dunakapu térre, ma itt fogyasztjuk el a vasárnapi ebédet. Én elsősorban a szegedi halászlevet kóstolom meg˝ – mondta a győri Horváth László, aki szintén a jegyére várt.

Olvasóink írták

  • 3. Batistuta 2009. október 05. 14:30
    „A dödölle egyébként piszok jó volt!:-) Meg még sokminden finomság. A szervezők egyébként azon elgondolkodhatnának, hogy egy kicsit szűk a tér ennyi embernek, t´án érdemes lenne minimum a környező kis utcák fele nyitni. (Egyesek nem is bírták a "feszültséget": láttam egy középkorú hölgyet, aki rikácsolva öntött le egy urat gulyással...) Pl. a miskolci kocsonyafesztivál több embert is megmozgat, de mivel a teljes sétálóutca plusz a környék tele van sátrakkal: nincs nyomorgás.”
  • 2. Putyilov 2009. október 05. 13:25
    „Meg az is,aki árulta továbbra is a kóstolójegyeket,holott akkor már pakoltak össze a csapatok,nem volt mire beváltani a jegyeket.”
  • 1. Batistuta 2009. október 05. 09:25
    „Aki kora délután szinpadra engedte a gépi alapok mellett minősíthetelen színvonalon kornyikáló urat, komoly bűnt követett el:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha kátyú okozott kárt

Győr - Kátyú okozta kár esetén az igényt Győr város útkezelő szervezeténél kell bejelenteni. Tovább olvasom