Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Garázsboltok reneszánsza

Győr–Sopron - Az elmúlt egy-másfél hónapban ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés az olcsó, kereskedelmi célú ingatlanok iránt. Ismét kapósak lettek a bolttá alakítható garázsok: ezt is a válságnak köszönhetjük.

A győri lakótelepen 20–50 ezer forint körüli bérleti díjat kérnek garázsonként – az ár értelemszerűen a mérettel együtt változik.

A dunántúli önkormányzatok kimutatása szerint április-júniusban csaknem 20 százalékkal több vállalkozói igazolványt váltottak ki, mint akár az elmúlt év azonos időszakában vagy 2009 első három hónapjában. Több helyhatóságnál júniusban még ennél is nagyobb mértékű, csaknem 25 százalékos a növekedés, de a cégbíróságok adatai szerint is szinte minden térségben – főképp május óta – folyamatosan emelkedik a kereskedelmi betéti társaságok száma.

A helyi iparkamaráknál úgy látják, az új vállalkozók zömét a tavaly október-november óta tömegesen elbocsátott dolgozók adják, miután sokan már az ellátórendszerből is kikerültek – ez derül ki a Napi Gazdaság-felmérésből.

A sláger az élelmiszerbolt  és a használtruha-kereskedés, de egyre több  büfé, kisgépjavító, kulcsmásoló és ingatlanközvetítő  nyílik.
A győri önkormányzat illetékes osztályán megerősítették: többen kértek és kérnek manapság működési engedélyt a kisalföldi megyeszékhelyen is, közülük sokan vagy egy korábbi (rosszul menő) üzletet vettek át, s próbálják azt jobban üzemeltetni; vagy a bolt meglévő profilját bővítették ki: egy csemegebolt például másfajta élelmiszerek árusítására is kért és kapott engedélyt. A hivatal tapasztalatai szerint Marcalváros II-n volt jelentős mozgás az elmúlt hetekben-hónapokban, megnéztük mi is a lakótelepet. Nem kellett sokat keresgélni, hogy találjunk ilyen üzletet. Szebik Veronika három hete nyitotta meg  kutyakozmetikáját: ˝Esélyem nem volt máshol elhelyezkedni, pedig az érettségi mellett több szakvizsgám is van. A lakótelepen sok a kutya, s bár még csak rövid idő telt el a nyitás óta, remélem, bejönnek a számításaim s ide hozzák őket mosni-nyírni.˝

Szebik Veronika három hete nyitotta meg kutyakozmetikáját egy garázsban: ˝Esélyem nem volt máshol elhelyezkedni˝ – mondta. Fotó: Bertleff András
Szebik Veronika három hete nyitotta meg kutyakozmetikáját egy garázsban: ˝Esélyem nem volt máshol elhelyezkedni˝ – mondta. Fotó: Bertleff András

A győri lakótelepen 20–50 ezer forint körüli betéti díjat kérnek  garázsonként – az ár értelemszerűen a mérettel együtt változik. Az ingatlanközvetítők azt tapasztalták: az érdeklődők kilencven százalékánál az ár a döntő kérdés, a belvárosi drágább üzletek szóba sem kerülnek. A sláger az élelmiszerbolt (a minap már egy Tesco közvetlen szomszédságában is nyitottak üzletet...) és a használtruha-kereskedés, de egyre több helyen nyílik büfé, kisgépjavító, kulcsmásoló és ingatlanközvetítő is.

A már említett győri lakótelepen 13 éve él és virul egy használtruha-kereskedés, az eladó – Ferenczi Andrea – azt mondja, nem lehet most panaszuk, a forgalmat nem gyengíti a válság. Egy átlagos garázzsal kezdték, most már négy-öt helyiség egybenyitásával valóságos áruház az övék.

Azt is el kell mondani ugyanakkor, hogy nem mindenkinek jön be ennyire az üzlet: már most látni olyan garázsboltokat, amelyek rövid idő alatt két-három tulajdonost is ˝felemésztettek˝. Az újdonsült vállalkozók között ráadásul többen voltak, akik minden tartalékukat beleölték a felújításba, illetve a készlet felvásárlásába, de a vegyesáru-kereskedésük nyitása nem bizonyult jó ötletnek.

Mi a helyzet Sopronban? Az egyik soproni ingatlanközvetítő azt állítja: náluk a keresletnövekedés a korábbi hónapokhoz viszonyítva már meghaladja a 20 százalékot, de havi 35–40 ezer forintnál többet szinte senki sem kockáztat ingatlanbérlésre. Eladni a maximum 4–6 millió forint közötti üzleteket lehet, ám vevő sokkal kevesebb van, mint bérlő. A szakember szerint néhány hónappal ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a korábban nem sokra tartott, rendkívül nehezen bérbe adható lakótelepi garázsboltokra, külvárosi sufnikra ismét lesz kereslet. Hát most van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz víz a legnagyobb melegben is

Győr - A kánikulában vízkorlátozásra nem kell számítani, felkészült a csúcsfogyasztásra a Pannon-Víz… Tovább olvasom