Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Galgóczi írt könyvet egyik ügyéről

Nyugállományba vonult, de ma is aktívan dolgozik dr. Paksa Lajos a Győri Városi Bíróságon. A hetvenedik évét betöltött jogász sorsán keresztül a magyar igazságszolgáltatás múltjáról is képet kaphatunk.
 Névjegy

1951-ben a tatai piarista gimnáziumban érettségizett. Jogi diplomáját 1956-ban, az ELTE-n szerezte, majd 1957. január 2-án a Győri Városi Ügyészségre került. 1960–1965: Csornán vezető ügyész, majd 1965-ig Győrött a nyomozásokat felügyeli. 1979-ig Győrött vezetőügyész-helyettes, majd 1992-ig a Győri Járásbíróság elnöke.
Dr. Paksa Lajos szerint az ötvenes években jóval könnyebb volt elindulni a pályán, kivéve persze annak, akit hátrányos besorolással „ajándékozott meg" az államhatalom. Viszont míg ma jogászok ezreit képzik, akkor létszámhiány volt mind a bírói, mind az ügyészi pályán.

– Az érettségi után jelentkeztem a jogi egyetemre, egyéb besorolást kaptunk, mivel apám önálló hentes volt – a jelentkezésem a megyei tanács oktatási osztályán megakadt. Azt írták: „betelt létszámok miatt".

Egy év múlva újra megpróbáltam, s akkor két befolyásos barátom segített. Ötvenhat nyarán végeztem, s eltökélt szándékom volt, hogy ügyészként megakadályozom a rendőri visszaéléseket – amennyit ezekről tudni lehetett. Évtizedekig nehézséget jelentett a pályámon, hogy ellenszenvet éreztem a tiltott határátlépésekkel kapcsolatos szankciókkal szemben, s igyekeztem a törvényi minimumot alkalmazni ezekben az ügyekben.

Engem szerencsére elkerültek a szervezkedési koncepciós ügyek
Az ellenérzésem még a gimnáziumi időkből származik. Volt Tatabányán az osztályban egy Ernő nevű fiú, aki év végén megbukott, s nem mert hazamenni. Szerencsétlen szökni akart, de Győrnél elfogták. Háromévi börtönt kapott ötvenegyben. Két év után megszökött s a szüleihez menekült. Tőlem akart segítséget kérni, de én hiába írtam kegyelmi kérvényt az elnöki tanácsnak, Ernő pedig nem akart disszidálni, amikor lehetett volna. Inkább a rácsokat választotta, majd feltételes szabadsággal egy bányába ment, ahol fiatalon meg is halt – meséli dr. Paksa Lajos, aki éppen az 1957-es megtorlások idején kezdte az ügyészi szakmát.

– A megyében lefolytatott politikai ügyekben a főügyészség és a megyei bíróság volt illetékes, sőt, ekkor létezett külön politikai ügyész is. Én a városnál dolgoztam, s ha politikai jellegű ügyekkel – mint a tiltott határátlépés – kellett is foglalkoznom, a szervezkedési koncepciós ügyek nem kerültek az asztalomra – emlékszik vissza dr. Paksa Lajos. A bíró szerint a súlyos politikai perekről – ha vezetői értekezletet nem is tartottak – lehetett beszélni egymás között. – Nyugodt szívvel merem állítani, hogy a vezetők, bírák, ügyészek – hiszen ott éltem közöttük – kilencvenöt százaléka nem értett egyet a koncepciós eljárásokkal.
Az évtizedek alatt több ezer üggyel találkozott a bíró, mégis a nevezetesebbek közül is egy szörnyű gyilkosság pere hagyott benne különösen mély nyomot.

– Galgóczi Erzsébet is könyvet írt róla „A közös bűn" címmel. Meg is filmesítették. A történet röviden: ötvenhat decemberében két fiatal elindult disszidálni. Megszálltak egy istállóban, s amikor egyikük elaludt, a másik egy karóráért és egy csizmáért fejőszékkel verte szét a fejét. Otthagyta vérbe fagyva. A huszonegy éves vádlott halálbüntetést kapott, de az elnöki tanács kegyelemben részesítette. Tizennyolc év múlva szabadult. Nem sokkal később az egyik ügyét én intéztem ügyészként. Még két embert késelt meg, s az áldozatok megtalálója félt a rendőrségtől. Inkább a Rábába dobta a holttesteket – emlékszik a filmen is feldolgozott „közös bűnre" dr. Paksa Lajos, aki ma is aktívan dolgozik a Győri Városi Bíróságon. Az igazságszolgáltatás mai problémái közül a prostitúció kérdésének megoldatlanságát tartja a legfontosabbnak.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben lesz a Virágos Európa-gála?

Magyarország nyerte el a virágos európai városok verseny jövő évi díjkiosztó ünnepségének rendezési… Tovább olvasom