Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Gálával ünnepelt a szigetközi Csutora

Győr - Csodaszép gálaműsorral ünnepelte a gyermeknapot a szigetközi Csutora Hagyományápoló Egyesület, s ebben az ajándékot maguk a gyerekek adták: az egész évben tanultakat mutatták be szüleiknek, barátaiknak, ismerőseiknek, tanáraiknak a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központ színpadán.

Némi csúszással kezdődött a program, ám hogy ez a kis idő se menjen veszendőbe,dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató megénekeltette a közönséget. Igazi szigetközi dalok szóltak a két kiváló néprajzos: dr. Timaffy László és dr. Barsi Ernő gyűjtéséből. Az Apáczai-kar docense köszöntőjében kiemelte, a legősibb táncok egyike a körtánc. ˝Szertartások, rítusok elengedhetetlen kelléke, amely az érzelmi köteléket, közösségi tudatot erősíti. Segíteni vélték vele a termékenységet, sámánoknál, táltosoknál pedig a forgás a szellemekkel való érintkezés útja, amellyel eljuthatott az eksztázishoz, a repüléshez˝ – hallottuk.

Az előadás is ezen az estén egyfajta kör-tánc-forgás volt, ahol nemcsak a történelmi korok táncaiból kaptunk ízelítőt, de az életkor szakaszait is kiválóan érzékeltették a gyerekek. Színpadon láttuk a Csutora győrújfalui óvodai és a ladaméri néptánccsoportját, valamint az együttes középső és felnőtt csoportjának tagjait. Ehhez a lelkesedéshez gratulált köszöntőjében Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke is, aki sajátos missziónak nevezte a nevelők, koreográfusok munkáját, s egyben azt kívánta, mind többször töltsék meg a táncosok ezt a házat hagyománnyal, emberséggel, értékkel.

Évek óta mind kevesebb pénz jut a művészeti iskolák finanszírozására, sok esetben csupán a tanárok, koreográfusok, hagyományápolók lelkesedésén múlik, tovább tudják-e vinni az ősöktől kapott örökséget a fiatalok. Honfi Beatrix művészeti vezető lapunk érdeklődésére elmondta, a néptáncoktatás mindezek ellenére rendkívül magas színvonalú, igazi hungarikum, amelyet szívesen tanulnak a diákok akár együttesek keretében, akár a művészeti iskolák égisze alatt.

– Idén is lesz Csutora-tábor a Győrújbaráti Gyermektáborban augusztus 24-től iskolakezdésig – tudtuk meg Honfi Beatrixtól –, mindenkit várunk, aki szeret táncolni és kedveli az igazi népzenét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség eltűnés miatt keresi a győri férfit…

A Győri Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi Domokos Ferenc győri lakost. A 45 éves férfi május… Tovább olvasom