Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Galambinvázió Töltéstaván

Galambok hada keseríti meg a töltéstavai Bódis család életét: ürülékük beszennyezi az udvart, eltömíti az ereszcsatornát.
Három éve, amikor a család a házba költözött, még nem sejtették, hogy otthonukat több tucat szemtelen galambbal kell megosztaniuk; utólag tudták meg, hogy az állatok már az előző tulajdonosnak is rengeteg gondot okoztak. Hogy miért pont az ő házukra telepednek, nem tudni, talán mert a többinél magasabb a kétszintes épület, vagy az egyik szomszéd néhány pár házi galambjának társasága vonzza őket, a szomszéd ház mázas cserepein pedig nem tudnak megkapaszkodni.

– A madarak ellepik az egész tetőt – van, hogy ki sem látszanak a cserepek –, sokszor csak azért megy át néhány a szomszéd házra, mert a miénken már nem férnek el – panaszolja Bódis Veronika, aki férjével évek óta hasztalan küzd a hívatlan látogatók ellen. A háziak érdeklődtek speciális, ultrahangos madárriasztók után, azok azonban annyira drágák voltak, hogy nem fértek bele a családi költségvetésbe, a galambászoktól pedig, akiktől segítséget kértek, csak ígéretet kaptak, segíteni nem tudtak. Különösen télen rossz a helyzet, amikor a madarak nem találnak elegendő eleséget, s a házak között keresnek élelmet maguknak.

A galambok nem kevés gondot okoznak: ürülékükkel tele van a tető, a ház környéke, vedlési időszakban pedig apró tollpihék lepik be az udvart, nem beszélve a madárürülékkel teli ereszcsatornáról, amit havonta tisztítani kell, különben nem folyna le rajta az esővíz. A fiatal házaspár júliusra várja első gyermekét, akit úgy tűnik, nem hagyhatnak majd az udvaron levegőzni. Veronika bevallja: most, hogy a madárinfluenza veszélye fenyeget, még jobban zavarja őket a galambsereg.

Dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója megkeresésünkre több megoldást is javasol a problémára, többek között a gazdaboltokban, mezőgazdasági áruházakban beszerezhető elektromos vakondriasztót, amelynek (ember számára nem hallható) hangját a vadmadarak sem szeretik.

– Beválhat az is, ha a házaspár beszerez egy műhéját – Budapesten, nagyobb vadászboltokban kapható –, ami a tetőre ültetve valószínűleg megteszi a hatását. Lehet, hogy első hallásra ez nem tűnik hatásosnak, de gondoljunk csak arra a bevált megoldásra, hogy a nagyobb üvegfelületekre ragadozó madarak fekete árnyképét ragasztják, nehogy véletlenül nekirepüljenek a kisebb madarak.
Végső megoldásként az igazgató a leleményességgel párosított toleranciát javasolja: ha már elüldözni nem sikerül a madarakat, egy etető és némi eleség kihelyezésével bizonyára át lehet szoktatni őket valamilyen félreeső, kevésbé zavaró helyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Peugeot-oktatóközpont létesült a megyeszékhelyen

A Peugeot Hungária új oktatóközpontot létesített a győri Lukács Sándor Szakközép-, Szakiskola és Kollégium együttműködésével. Így biztosítja a Peugeot-szervizek szakembereinek utánpótlását, illetve folyamatos továbbképzését.Az iskola Észak-Dunántúl legnagyobb szakközépiskolája, a nappali tagozaton 1400-an tanulnak. Tovább olvasom